Про вибори та технології, антикорупцію та медіа, а також права людини, конфлікти та самореалізацію говорили на третьому Personal Democracy Forum Ukraine, щорічній конференції, яка об'єднує топових технологів, учасників кампаній, урядових посадовців, журналістів та науковців для дводенного марафону презентацій, воркшопів та відкриття можливостей для налагодження зв'язків у сфері викликів громадських технологій. Цього разу форум відбувся 25-26 жовтня у місті Харків. 

Протягом двох днів більше 200 гостей з України і регіонів Центральної та Східної Європи стали учасниками дискусій щодо стану демократії в Україні, зацікавленості громадян та представників бізнесу у використанні технологій для полегшення соціальних змін у країні.

Як зазначила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, завдання форуму – продемонструвати готовність на рівні прогресивного та проактивного неурядового сектору, як у форматі добросусідства можуть розвиватись технології, підтримуватись демократія та забезпечуватись базові права громадян під час тих чи інших процесів.

«Я дуже рада, що ми повернулись до теми реформ. І тим не менше, будь-яка реформа має початок, але дуже часто не має кінця. Тож, я бажаю вам за результатами цього форуму відчути, що будь-яке професійне, особисте або організаційне вигорання – це лише трамплін до нового старту в тих чи інших активностях, які здійснює кожна з організацій-учасників, учасників від громадянського суспільства, навіть якщо це представники самоорганізованих груп», – сказала вона. 

Представник Fundacja ePaństwo Кшиштов Іздєбскі зазначив:

«Це частина побудови громади, частина реформування держави, і немає значення, чи це Україна, чи Польща, чи Монголія, чи США. Мова йде не тільки про реформування частини країни, не тільки про реформи як такі, а про процес спостереження, процес вивчення того, як працює влада. Я також вірю в те, що наш обов’язок як представників неурядових організацій, організацій громадянського суспільства підтримувати уряд та підштовхувати його бути прозорим, щоб ці демократичні реформи постійно впроваджувались».

Як додала Олена Урсу, представниця ПРООН, навіть країни, які вважались сталими у демократії, стикаються з багатьма викликами.

«Чому такі важливі реформи, як антикорупційна, медична, всі демократичні реформи недостатньо ефективно впроваджуються у нашій державі? Чому лише 5% громадян вірять в успіх цих реформ, а 41% вважає, що з 2015 року нічого не відбулось? Чи достатньо ми як спільнота працюємо з людьми і пояснюємо їм, чому реформи не мають негайного впливу на покращення їхнього життя? Ми говоритимемо про те, що недостатньо сьогодні будувати містки між громадянським суспільством та владою. Надзвичайно важливо будувати містки між нами, громадянським суспільством, та громадянами, говорити з ними, пояснювати, переконувати в тому, що реформи потрібні. Щоб реформи розуміли людей, і щоб люди розуміли реформи», – сказала Олена Урсу.

Агата Жевуська (ОБСЄ БДІПЛ) відзначила, що 57 країн-членів погодились, що довгострокова безпека не може бути досягнута без поваги до прав людини.

«Як ви знаєте, зараз в епоху цифрових технологій є так багато викликів, складнощів та проблем, а також переваг, які вони несуть. Зараз 3 млрд людей у всьому світі використовують Інтернет. В 2000 році лише обмежена кількість людей використовувала Інтернет. Технології допомагають нам захищати довкілля і сигналізувати про загрози. Найпопулярніша програмка в телефоні – та, яка оцінює якість повітря і радить інколи залишатись вдома. Але є і негативні сторони, і навіть деякі урядові структури використовують технології не для захисту прав людини, а скажімо так, спостереження. Вони використовують всі ці технології проти журналістів, які виступають проти зловживань державною владою. І це, як усі корисні речі, є палицею з двома кінцями», – сказала вона.

Представник TechSoupEurope Недім Усеінов відзначив приємним та символічним те, що форум проходить саме у Харкові.

«Вважаю, що це така оказія, що Харків став тим містом, яке дасть поштовх civictechу співпраці з громадським сектором та українськими реформаторами задля демократизації України. Це дуже круто, на мою думку, технологія має бути демократичною, технологія має бути для всіх. Технологія це не наше завтра, це наше сьогодні», – зазначив Недім Усеінов.

Під час форуму більше 20 спікерів з різних країн виступали у форматі TED з трьох тематичних напрямків (Ре:формування держави, Ре:формування спільноти, Ре:формування себе), а також проводили практичні тренінги.

Ольга Айвазовська розповіла про технології на виборах, зокрема про довіру до виборчого процесу шляхом відкриття виборчих даних. 

"Відкрити і оприлюднити всі процеси, дані та інформацію, що стосується перебігу виборчого процесу. Для того, щоб довіра забезпечувалась не через певні моральні якості учасників, а в зв’язку з тим, що жодні дані, цифри та інформація не можуть бути підроблені".

Представник StateWatch Гліб Канєвський розповів про проект "Марлін", завдяки якому було знайдено чимало абсурдних ситуацій у роботі оборонних підприємств, що входять до концерну «Укроборонпром». 

Ксенія Єрмошина (Citizen Lab) поділилась думками щодо інформаційного контролю та цифрової безпеки в Криму, зокрема розповіла про роботу українських провайдерів на анексованому півосторові. 

Представниця "Digital Security Lab" Ірина Чулівська у своєму виступі зазначила, що в Україні є наступ на свободу слова в мережі, який почався з блокування низки російських сайтів, а далі ситуація лише погіршувалась. 

Мирослав Опир (Quinta Group) поділився досвідом впровадження ініціативи "Prozorro" в Україні, а Мігель Арана Катанія (CONSUL Project) – досвідом бюджету участі в Іспанії. 

Анна Ємельянова (Center for Innovations Development) проінформувала щодо впровадження електронних петицій як дієвого інструменту взаємодії громадянського суспільства із владою. Зокрема, їх запровадили 60% міст, 12% міст зараз працюють над цим, 30 000 петицій були опубліковані, 30% – імплементовані. 

Представники U-LEAD with Europe Артем Комолов, Сергій Ганжа та Віталій Кінах розповіли про використання даних у сферах екології та медицини, які могли б використовувати об'єднані територіальні громади. 

Журналіст Рок Бросса поділився власним досвідом роботи на війні на Близькому Сході, а Ірина Яковчук з агенції "Urban Curators" розповіла про партисипацію на звільнених від окупації територіях Донбасу.

Афердіта Пустіна (ОБСЄ) представила цифрову платформу в інтернеті для участі громадськості в Косово, а Олівія Вереха (Code for Romania) поділилась з учасниками перевагами інструменту Vote Monitor для збору виборчих даних. 

Андреас Флодштром (Beetroot) розповів про розвиток соціального підприємництва, де використовуються ринкові інструменти. 

Каріна Семенко (Stem girls) презентувала результати опитування жінок щодо дискримінації. Зокрема, з анкетованих 72 відсотки стикались на роботі з дискримінацією. 

Міхал «Ришек» Возняк (Organized Crime and Corruption Reporting Project) дав декілька порад щодо інформаційної безпеки для громадських організацій. 

Представниця "Лабораторії мирних рішень при Фонді місцевої демократії" Олена Копіна розповіла, як пройти через конфлікт, зберігши відносини, а коуч Анна Куліберда закликала у роботі "спочатку одягнути кисневу маску на себе". 

Повні виступи спікерів форуму шукайте на сторінці події Democracy Forum Ukraine 2018.

Відеотрансляцію заходу можна переглянути за посиланням.

 

Організаторами форуму виступили Fundacja ePaństwo, Громадянська мережа OПОРА, TechSoup Europe та TransparenCEE у партнерстві з ОБСЄ БДІПЛ, ПРООН, Міністерство закордонних справ Данії та Українська академія лідерства у Харкові.