3 червня стартувало зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів. Першим предметом тестування стала хімія. Оцінити свій рівень знань з цього предмету виявили бажання близько 50 тисяч осіб,  що складає 16 % від усіх зареєстрованих абітурієнтів.

Громадянська мережа ОПОРА вже вшосте проводить спостереження за дотриманням процедур ЗНО. 3 червня її представники були присутніми на 71 пункті тестування у 14 областях України.  

Загалом, спостерігачі оцінюють перший день тестування як якісно організований, без суттєвих порушень з боку персоналу, який забезпечував проведення ЗНО. Крім того, не було виявлено жодного випадку пошкодження чи розкриття контейнерів із тестовими завданнями до початку оцінювання знань абітурієнтів.  

Разом з тим, незважаючи на невелику кількість пунктів тестування з хімії, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували випадки недопущення, а то й позбавлення учасників права проходження ЗНО. 

Найчастіше абітурієнти не могли потрапити у пункт тестування через відсутність Сертифікату та оригіналу документа, що посвідчує особу. Спостерігачі зафіксували намагання учасників без Сертифікату пройти у 16 пунктах тестування (4 - Київській області, по 3 - в Чернівецькій та Дніпропетровській областях, 2 в Харківській області, та по 1 у Рівненській, Дніпропетровській, Вінницькій, Львівській областях). У більшості випадків абітурієнти стверджували, що вони не отримали Сертифікат, тому й не взяли його з собою. Прикро, що а ні батьки, а ні самі учасники не здогадалися перевірити комплект необхідних документів заздалегідь. Також не змогли потрапити до пункту тестування і ті, хто зявився з копією паспорта, або прийшов не на той предмет. У Івано-Франківську абітурієнтка переплутала предмет тестування і дату, та прийшла складати тест з Української мови та літератури 3 червня замість 5.      

Нова процедура застосування металодетекторів сприяла дотриманню процедур ЗНО, хоча для недобросовісних абітурієнтів вона закінчувалося позбавленням права продовжувати участь у тестуванні. На відміну від минулорічної практики, коли використання цих пристроїв у пунктах тестування не було належним чином врегульоване, а тому й не стало гарантією дотриманню процедур зовнішнього незалежного оцінювання, в цьому році Український центр оцінювання якості освіти передбачив окремий формальний порядок застосування таких пристроїв.

Зокрема, було введено поняття «технологічної перерви», яка оголошується в аудиторії під час роботи абітурієнтів над тестовими завданнями. Саме тоді представники Державної служби охорони можуть використати металодетектори для контролю за дотриманням правил та процедур проходження ЗНО учасниками тестування. Час, відведений на таку перерву, додається до загального часу роботи над завданнями.

У більшості регіонів України, де були присутні спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА (Івано-Франківська, Харківська, Луганська, Львівська, Рівненська, Волинська, Миколаївська, Чернівецька, Вінницька, Черкаська, Дніпропетровська, Закарпатська області, а також м. Київ) металодетектори застосовувалися за визначеною процедурою та цілком виконали свою функцію. У Донецькій області металодетектори застосовувалися лише у частині пунктів тестування, що загалом не сприяє забезпеченню рівних умов для проходження ЗНО усіма абітурієнтами. Адже у тих пунктах, де технологічна перерва оголошувалася і працівники ДОС використовували пристрої для контролю за дотриманням процедур ЗНО, ймовірність вилучення абітурієнта з пункту тестування за наявність мобільного телефону зростає. Не до кінця була дотримана процедура і у Луганській області. Спостерігачі ОПОРИ були присутні у п’яти пунктах тестування, в кожному з яких оголошувалася технологічна перерва. Однак виявлені у ЗОШ № 30 та ЗОШ № 42 в трьох абітурієнтів технічні засоби (вимкнутий мобільний телефон та два плеєри з навушниками) не стали причиною для позбавлення абітурієнтів права подальшої роботи над тестовими завданнями.

Майже у кожному регіоні під час технологічної перерви за допомогою металодетектора в учасників тестування було виявлено мобільні телефони. Такі абітурієнти позбавлялися права подальшої роботи над тестовими завданнями і змушені були залишити пункт тестування. Так, за даними спостерігачів від ОПОРИ у Харківській області за порушення правил проходження ЗНО 5 абітурієнтів залишили приміщення тестування завчасно, у Львівській – 2, у Рівненській – 1, у Вінницькій – 2, Миколаївській – 3, Черкаській – 1, Закарпатській – 1, Дніпропетровській – 3, м. Києві - 8.

На пункті тестування в Харківській державній академії фізичної культури було вилучено трьох абітурієнтів з мобільними телефонами та складено акти про порушення процедури. В результаті перевірки у ЗОШ № 3 м. Миколаїв були знайдені заборонені технічні засоби у трьох учасників. Усі вони залишили пункт тестування завчасно. У ЗОШ № 96 м. Дніпропетровськ в абітурієнтки під час перевірки металошукачем жодних технічних пристроїв не було виявлено, однак згодом вона вийшла з аудиторії, взявши свій жакет, що лежав у місці, відведеному для особистих речей. Після повернення в аудиторію, у абітурієнтки випадково випав мобільний телефон, через що вона була позбавлена права проходити тест далі.

Як виняток, спостерігачі зафіксували незвичну процедуру застосування металодетектора у Криворізькій гімназії № 95. Там працівник ДСО перевіряв дотримання процедур ЗНО лише учасниками чоловічої статті, що загалом не сприяє рівним умовам проходження тестування.

Звертаємо увагу на те, що учасники позбавлялися права подальшої роботи над тестовими завданнями навіть тоді, коли мобільні телефони були вимкнені.

Разом з тим, жодного порушника процедури ЗНО не було виявлено за допомогою металодетектора у Івано-Франківській, Чернівецькій та Донецькій областях.  

Спостерігалися і більш традиційні способи нечесної поведінки під час тестування, зокрема списування, використання шпаргалок, консультації у сусідів. Були зафіксовані намагання списати правильні відповіді в аудиторії № 8 у ЗОШ № 50 м. Миколаїв, але після зауваження порушення не повторювалися. Натомість у Криворізькому медичному коледжі абітурієнт був позбавлений права продовжувати роботу над тестом, тому що у нього була вилучена шпаргалка представником Українського ЦОЯО. Загалом, за списування чи використання шпаргалок із пунктів тестування вилучалося значно менше учасників ЗНО, ніж через наявність у них мобільних телефонів.

Що стосується роботи персоналу пунктів тестування, то спостерігачі загалом позитивно оцінюють підготовку інструкторів, які безпосередньо проводили тестування, також акцентують на достатньому рівні компетентності уповноважених та відповідальних за пункти тестування. Натомість зауваження, перш за все, стосуються неналежного супроводу учасників черговими до виходу чи рекреаційних зон. 

У Навчально-виховному комплексі: загальноосвітня школа I-III ступенів - гімназія № 2 м. Вінниця чергові не супроводжували абітурієнтів та не тримали їх у полі зору, коли ті виходили до рекреаційної зони та після закінчення роботи над тестами. За словами спостерігача, абітурієнт таким чином мав змогу скористатись додатковими матеріалами та залишитись непоміченим. Через відсутність на місці чергового, не супроводжували  абітурієнтів до рекреаційної зони і в пункті тестування Черкаська гімназія № 9 імені О.М. Луценка. Зокрема, інструктор в одній з аудиторії не зміг дочекатися чергового для супроводження абітурієнта до туалету.

В ЗОШ № 13 м. Рівне, в аудиторії № 6 під час тестування в інструктора задзвонив мобільний телефон. Після чого він вийшов в коридор і почав голосно розмовляти. Спостерігач ОПОРИ в цей час перебував в коридорі, порушнику було зроблено зауваження.

Підбиваючи підсумки першого дня тестування, Громадянська мережа ОПОРА позитивно оцінює новий порядок застосування металодетекторів, який сприяє дотриманню процедур проходження зовнішнього незалежного оцінювання його учасниками. Разом з тим, звертаємо увагу УЦОЯО на потребу довести до відома усіх регіональних центрів оцінювання якості освіти, а також Уповноважених УЦОЯО інформацію  про уніфікований порядок дій у випадку виявлення допоміжних технічних засобів у абітурієнта під час технологічної перерви. Адже один із основних принципів проведення ЗНО – рівність – має бути дотриманий по відношенню до всіх учасників.

Звертаємо увагу учасників ЗНО:

  1. Якщо абітурієнт загубив або досі не отримав Сертифікат, який є обов’язковим документом для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні, а пізніше – необхідним для вступу до вищого навчального закладу, радимо терміново звернутися до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти для отримання його дублікату.
  2. Наявність в учасника під час роботи над тестом мобільного телефону, плеєрів, навушників чи інших технічних засобів зв’язку, фіксації чи передачі інформації є підставою для позбавлення абітурієнта права подальшої роботи над завданням.
  3. Якщо абітурієнт виявив порушення процедури проведення ЗНО, що може негативно вплинути на його результат, то він має право не покидаючи пункт тестування подати Уповноваженій особі апеляційну заяву.

Детальніше:

Ольга Стрелюк, координатор кампанії громадського спостереження за ЗНО, 063 628 68 36

 

Додаткова інформація:

Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).