У Черкасах з’явилися білборди з написом «Кінець» та силуетом Петра Порошенка. В Адміністрації Президента пов’язали їх з міським головою Черкас, натомість Анатолій Бондаренко у відповідь пригрозив судом. У місцевому осередку «БПП Солідарність» відхрещуються від бордів, а в поліції інформують, що реклама розміщена з порушенням законодавства.

На вихідних у Черкасах з’явилися білборди із силуетом Петра Порошенка, кольоровою символікою, притаманною для його виборчої кампанії, та написом «кінець». Як виявилося, такі борди були розміщені в різних містах країни.

У Черкасах активісти ОПОРИ зафіксували рекламні конструкції з такими зображеннями щонайменше в двох районах обласного центру: по вулиці Чорновола та в Південно-Західному районі міста. Білборди не містять вихідних даних.

Вчора зранку в коментарі «Громадському» завідувач відділу департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента Володимир Горковенко заявив, що ці борди можуть бути пов’язані з міським головою Черкас Анатолієм Бондаренком.

«Він (Бондаренко — ред.) формально є представником «Батьківщини», а неформально, згідно з тим, що говорять люди з політичних кіл Черкас, він активно включився у виборчу кампанію Зеленського», — зазначив Горковенко.

Міський голова відреагував на ці слова на своїй сторінці у Фейсбуці, повідомивши, що звертатиметься до суду: «На жаль, рівень фаховості спеціалістів в Адміністрації Президента на низькому рівні, коли вони роблять винних у своїх недолугих рішеннях кого завгодно навкруги. Тому я буду позиватися до суду через таке звинувачення у свій бік з боку посадовців АП», — написав Анатолій Бондаренко.

ОПОРА звернулася за коментарем до голови обласного осередку «БПП «Солідарність» Сергія Кудактіна. «Штаб ніяким чином не причетний до розміщення таких білбордів», — пояснив він.

Ввечері у виборчому штабі Петра Порошенка повідомили, що власником рекламних площин, де була розміщена політична реклама, є компанія «Довіра Аутдор», що належить групі «Приват» Ігоря Коломойського. У самій компанії натомість пояснили що борди «Кінець» з Порошенком з'явилися незаконно і без її згоди.

Речник Національної поліції Ярослав Тракало в коментарі ОПОРІ повідомив, що правоохоронці наразі перевіряють білборди: «На тих, хто розмістив білборди будуть складені відповідні адмінматеріали. Що до того, чи вже все перевірено, — я не готовий сказати, бо почали перевірку ще вчора. Підозрюю, ще не встигли закінчити. Але всюди ці борди із однаковим порушенням законодавства, адже не містять інформації про установу, що здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника цих матеріалів», — зазначив він.

Нагадаємо, 29 березня у Черкасах представники ВО «Батьківщина» заявили про підкуп виборців з боку одного з кандидатів в Президенти. Поліція відкрила кримінальне провадження.

Як раніше інформувала ОПОРА, білборди з чорним піаром проти Петра Порошенка з’явились також у Дніпрі та в Одесі.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.