«КП в Украине» публікує матеріали з Facebook-сторінки Ляшка. «Факты и комментарии» розповідають про з’їзд ВО «Батьківщина». «Урядовий кур’єр» висвітлює піар Президента на темі Томоса. «Сегодня» запитує у Вілкула про «досягнення, якими він пишається». «Газета по-українськи» в одному випуску приписує Порошенку «здатність доводити до кінця історично важливі для держави процеси» й водночас характеризує його президентство як «неуспішне».

З наближенням виборів преса приділяє все більше уваги потенційним та зареєстрованим кандидатами, їхній діяльності, заявам, програмам тощо. Однак не всі тексти є за своєю суттю справжніми журналістськими матеріалами. Деякі відверто відстоюють інтереси одного кандидата чи партії, акцентують увагу лише на його позитивних рисах, надають слово некомпетентним або безіменним експертам. При цьому вони не позначені словами «реклама» або «на правах реклами», як цього вимагає законодавство. Такі статті медіаексперти називають прихованою рекламою або «джинсою».

Протягом січня спостерігачі ОПОРИ в Києві аналізували матеріали газет, які читають містяни, й виділили ті з них, які мають ознаки «джинси».

ОЛЕГ ЛЯШКО

Низка публікацій, які висвітлюють активності та погляди лідера Радикальної партії Олега Ляшка, з’явились у виданнях «Сегодня», «КП в Украине» та «Вести». Нагадаємо, що газета «Сегодня» входить до медіа-холдингу «Медіа Група Україна», який, своє чергою, є частиною конгломерату Ріната Ахметова «СКМ». «КП в Украине» входить до медіа-холдингу UMH, який ЗМІ пов’язують з Сергієм Курченком.Газета «Вести» – це частина холдингу «Мультимедіа інвест груп», кінцевим власником якого згідно з даними сайта Youcontrol є Ілля Гаєвой.

У випуску «КП в Украине» від 10-17 січня та в номері «Сегодня» від 9 січня опубліковані майже ідентичні замітки про візит Ляшка до Київського пансіонату ветеранів праці. Автори обох матеріалів взяли за основу інформацію та цитати з повідомлення на офіційному сайті Радикальної партії. В статтях відсутня будь-яка аналітика, а образ політика  змальований у винятково позитивних тонах.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa liashko1

«КП в Украине»

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa liashko2

«Сегодня»

24 січня газета «Вести» опублікувала на своїх шпальтах репортаж зі з’їзду Радикальної партії, на якому Ляшка офіційно висунули в Президенти. Матеріал транслює позиції винятково самого Ляшка та його прихильників й не містить жодної аналітики.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa liashko5

«Вести»

У випуску «КП в Украине» від 16 січня опублікований матеріал, присвячений поглядам Ляшка на соціальну політику. В його основі – цитати (1 і 2) повідомлень з Facebook-сторінки політика.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa liashko3

«КП в Украине»

У випуску «Сегодня» від 14 січня є замітка про те, як Ляшко відвідав обласний центр соціально-психологічної реабілітації «Сонячний дім» у Житомирі. Вона також майже повністю відтворює повідомлення прес-служби з сайта Радикальної партії.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa liashko4

«Сегодня»

В інтерв’ю для газети «Сегодня» від 3 січня Ляшко розповів про своє дитинство, родину та гастрономічні вподобання. Матеріал формує про політика винятково позитивне враження й не містить гострих чи критичних запитань.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa liashko6

«Сегодня»

ПЕТРО ПОРОШЕНКО

Газета «Урядовий кур’єр», засновником якої є Кабінет Міністрів України, протягом січня присвятила низку матеріалів отриманню Томоса Православною церквою України. Одним з ключових акцентів, на яких зробили наголос автори, є роль у цьому процесі Президента України Петра Порошенка. Більшість статей містять непропорційно великі цитати Порошенка, а також проілюстровані фотографіями, на яких він зображений. Матеріали, присвячені врученню Томоса та акціям, які відбулись з цієї нагоди у Києві, Вінниці, Рівному та інших містах, опубліковані, зокрема, у випусках «Урядового кур’єра» від 9, 11, 15 та 16 січня.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa poroshenko128 01 2019 Kyiv gazety dzynsa poroshenko228 01 2019 Kyiv gazety dzynsa poroshenko328 01 2019 Kyiv gazety dzynsa poroshenko4

«Урядовий кур’єр»

У випуску «Газети по-українськи» (ТОВ «Видавнича група «Нова інформація», власник, згідно з даними Youcontrol, – Роман Вавриш) від 18 січня опублікована стаття, в якій поряд з отриманням Томоса згадуються й інші досягнення української держави останніх років – безвізовий режим з ЄС, постачання іноземних озброєнь тощо. Автор характеризує  їх як заслуги персонально Порошенка й водночас протиставляє Президента його потенційним опонентам на майбутніх виборах. «Порошенко на ділі показав свою здатність доводити до кінця історично важливі для держави процеси», – підсумовує свій панегірик автор статті.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa poroshenko5

«Газета по-українськи»

Водночас у цьому ж випуску «Газети по-українськи» інший автор у своєму матеріалі звинувачує Порошенка у спробі використати церковну тему для передвиборчої боротьби. При цьому він безапеляційно характеризує президентство Порошенка як «неуспішне». Стаття також містить тезу про те, що «85 % українців не довіряють Президенту», яку можна кваліфікувати як таку, що має ознаки чорного піару, адже джерело цих даних автор не наводить.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa poroshenko6

«Газета по-українськи»

ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО

Газета «Сегодня» у випуску від 24 січня опублікувала розлогий репортаж зі з’їзду ВО «Батьківщина», на якому партія висунула Юлію Тимошенко кандидаткою в Президенти. Матеріал повністю присвячений трансляції позицій Тимошенко та її прихильників, містить тези передвиборчої програми політика й загалом змальовує її у позитивному світлі.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa tymoshenko1

«Сегодня» 

Газета «Факты и комментарии» (власником видання, згідно з даними ЗМІ, є її головред Олександр Швець, який у 2016 році викупив його у Віктора Пінчука) у випуску від 24-30 січня також опублікувала розлогий (на дві шпальти) репортаж з висунення Тимошенко кандидатом. Матеріал майже повністю побудований на цитатах політика й не містить аналітики.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa tymoshenko228 01 2019 Kyiv gazety dzynsa tymoshenko3

«Факты и комментарии»

«Газета по-українськи» у вже згаданому випуску від 18 січня, крім про- та антипорошенківських матеріалів опублікувала також відверту агітку на користь Юлії Тимошенко. Автор всіляко розхвалює політика та її передвиборчу програму. Про рекламний характер публікації свідчать тези, на зразок: «На відміну від решти кандидатів у президенти, Юлія Тимошенко йде на вибори не з порожніми гаслами». «Юлія Тимошенко з командою «Батьківщини» готова взяти відповідальність за ситуацію в країні з травня цього року. Про це свідчать її заяви, найвищі позиції у політичних рейтингах та активна робота над «Новим економічним курсом України». «Чи складуть решта кандидатів у президенти конкуренцію стратегії розвитку Юлії Тимошенко, політологи не впевнені». До слова, назвати прізвища «політологів», які пророкують Тимошенко перемогу, автор публікації за потрібне не вважає.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa tymoshenko4

«Газета по-українськи»

АНДРІЙ САДОВИЙ

У цьому ж випуску «Газети по-українськи» розміщена замітка про міського голову Львова й кандидата в Президенти Андрія Садового. Вона помічена рубрикою «вибори 2019», не має автора й навіть за форматом верстки (виділення рамкою) нагадує рекламу.  Однак підписів «реклама» або «на правах реклами», яких вимагає для таких матеріалів законодавство, не містить. У статті йдеться про те, що Львів визнали найкомфортнішим містом в Україні.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa sadovyi1

«Газета по-українськи»

Отже, один випуск «Газети по-українськи» вмістив три матеріали з ознаками прихованої реклами Порошенка, Тимошенко і Садового та водночас статтю, що містить ознаки «чорного піару» проти Порошенка. Можна було б трактувати такий казус як спробу дотримуватися принципу балансу думок, однак характер матеріалів, їхня голослівність не залишають такої можливості. Фактично згадані замітки зводяться до набору гасел з мінімальною аргументацією. Гасел, що суперечать одне одному й дають діаметрально протилежні оцінки тим самим подіям. Журналісти не гребують оціночними судженнями, змішують факти та коментарі. Така вдавана неупередженість видання не спонукає читача до власних роздумів, а навпаки цілковито його дезорієнтує.

ОЛЕКСАНДР ВІЛКУЛ

Компліментарне за змістом інтерв’ю з Олександром Вілкулом опублікувала у випуску від 10 січня газета «Сегодня». Журналіст здебільшого розпитує про передвиборчу програму кандидата й, вочевидь, не має на меті вступати з ним у дискусію. Ознаки прихованої реклами містять не лише відповіді, а й запитання. Так вже у третьому з них журналіст констатує «унікальний трудовий шлях» кандидата та його «великий досвід управління». «Якими досягненнями ви пишаєтеся передусім?» – зрештою запитує він у Вілкула.

28 01 2019 Kyiv gazety dzynsa vilkul1

«Сегодня»

ОПОРА нагадує, що згідно з ч. 3 та ч. 5. ст. 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Водночас прихована реклама забороняється.

Відповідно до ч. 5 та ч. 6 ст. 63 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України має право публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів свого виборчого фонду. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

Крім того, згідно з ч. 1 та ч. 2 ст. 56-6 Закону України «Про вибори Президента України», інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.

«ЗМІ, зокрема друковані видання, згідно з законом зобов'язані публікувати агітаційні матеріали та політичну рекламу будь-кого з кандидатів у Президенти. При цьому вартість таких публікацій встановлюється попередньо й має бути однаковою для всіх. Водночас редакції згаданих у дослідженні ОПОРИ газет не надто переймаються принципами незаангажованості та доброчесності. Проаналізовані статті відверто агітують за того чи іншого політика або ж навпаки – дискредитують його. Не кожен читач здатен відрізнити приховану рекламу від доброзичливого інтерв’ю чи описового репортажу. Такі матеріали однобоко висвітлюють діяльність й позицію кандидата та мають на меті нав’язати читачу певне ставлення до нього. Аби попередити маніпуляції, закон встановлює певні норми, і вони мають бути дотримані усіма суб’єктами виборчого процесу», – коментує координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)