Львівський окружний адміністративний суд задовольнив частково позов кандидатів у народні депутати Ореста Кавецького (політична партія «Слуга народу») та Віталія Кравчука (самовисування). А саме визнав протиправною бездіяльність окружної виборчої комісії №119 щодо реагування на порушення виборчого законодавства під час підрахунку голосів виборців, визнав протиправним та скасував протокол окружної виборчої комісії про підсумки голосування, складений 25 липня 2019 року о 00 год. 37 хв. та зобов’язав окружну виборчу комісію провести повторний підрахунок голосів на шести виборчих дільницях і скласти відповідні протоколи. 

25 липня кандидат від політичної партії «Слуга народу» Орест Кавецький та кандидат (самовисування) Віталій Кравчук подали адміністративний позов до Львівського окружного адміністративного суду з проханням визнати бездіяльність ОВК №119 щодо протиправного реагування на порушення виборчого законодавства під час підрахунку голосів  виборців, визнати протиправним дії комісії щодо встановлення підсумків голосування та складання протоколу про підсумки голосування, визнати протиправним та скасувати протокол ОВК №119 про встановлення підсумків голосування в одномандатному виборчому окрузі, складений 25 липня 2019 року о 00 годин 37 хвилин, провести повторний підрахунок голосів на 42 дільницях та зобов’язати окружну виборчу комісію №119 встановити підсумки голосування і скласти протокол на підставі повторного підрахунку голосів.

Судове засідання відбувалося з 26 по 28 липня. У залі засідання позивачі (Орест Кавецький, Віталій Кравчук, їхні юристи та довірені особи) стверджували про розбіжності між протоколом про підрахунок голосів і уточненим протоколом на дільницях №460004 та 460008. Зазначали, що на дільниці №470007 порушено процедуру уточнення протоколів без повернення ДВК самостійно внести своїм рішенням зміни у протоколи щодо кількості виборців, внесених до списку виборців на виборчій дільниці. А також заявляли про те, що 33 скарги щодо порушення виборчого законодавства, які подали кандидати, окружна виборча комісія не розглянула.

«Скарги розглянули всі. Все було доведено, доказано в суді. Вони вже ввечері 24 липня сказали, що то остання заява. І поки я не сказав, що всі скарги розглянуті, доти я не приступив до зачитування протоколу. Деякі скарги ми залишили без розгляду, бо не були надані підтверджуючі факти», - зазначив ОПОРІ голова окружної виборчої комісії №119 Віктор Лаврін. Додамо, що мережа ОПОРА уже писала про скарги, які подавали кандидати у народні депутати  до окружної виборчої комісії.

Також під час судового засідання у позивачів виникло питання щодо даних в уточнюючому протоколі, який голова комісії подав до Центральної виборчої комісії. Оскільки деякі цифри у ньому не співпадали з цифрами у підсумковому протоколі комісії, які мали представники Кавецього та Кравчука. За версією позивачів вони з ним не були ознайомлені. 

Голова ОВК №119 Віктор Лаврін пояснив ситуацію ОПОРІ так: «Уточнюючий протокол ми робили, розглянувши їхню скаргу. Ми робили по №460650 дільниці повторний перерахунок. ЦВК нам дала команду, щоб ми по результатам того повторного підрахунку готували повторний протокол і ми його зробили». 

За інформацією, написаною у скарзі позивачів, 5 членів окружної виборчої комісії виклали свою окрему думку, що полягає у наявності значної кількості скарг про масові фальсифікації на виборчих дільницях під час голосування та підрахунку голосів.

Громадянська мережа ОПОРА поцікавилася у членів ОВК №119 щодо написаних ними окремих думок. Членкиня від депутатської фракції, зареєстрованої в Апараті Верховної Ради України, політичної партії ВО «Батьківщина» Катерина Карпа відмовилася коментувати свій вчинок. 

Членкиня від політичної партії «Солідарність жінок України» Наталія Легчиліна  розповіла: «Моя окрема думка полягала в тому, що коли представники Кавецького подали протоколи для звірки, вони були неналежним чином заповнені, тобто коректором помазані, виправлені і так далі. І, на мою думку, треба було просто викликати представників ДВК, які би завірили, що вони видали чисті протоколи, тобто написані чисто без корекції і так далі. Протоколи були нечисті. Я розумію там одне може бути виправлення, якщо поверталося на уточнення. Але коли виправлення йде через одне, це недопустимо, я вважаю». 

Натомість членкиня від фракції, яка зареєстрована в Апараті Верховної Ради, політичної партії Радикальної партії Олега Ляшка Ірина Кіндюк зазначила, що коментарів у телефонній розмові надавати не буде і порадила звернутися до голови ОВК та дозволила сфотографувати її окрему думку. Лише зазначила, що писала її з власної ініціативи. У документі, який ОПОРА отримала в окружній виборчій комісії зазначено, що Ірина Кіндюк «не погоджувалася з даними внесеними у кінцевому протоколі, у зв’язку з численними скаргами суб’єктів виборчого процесу по 119 виборчому окрузі». 

Членкиня Ганна Шпак, яка представляє фракцію, зареєстровану в Апараті Верховної Ради, політичної партії «Народний Фронт» зазначила: «Мене ніхто не просив, я не є ні на чиїй стороні, це моя окрема думка і вона не стосується позивача. Я не хочу давати по телефону ніяких коментарів». Натомість у документі, який ОПОРА отримала в окружній виборчій комісії зазначено, що Ганна Шпак написала окрему думку до уточнюючого протоколу про підсумки голосування, оскільки «без пояснень членів ДВК на протоколи на яких були скарги, не змогла об’єктивно оцінити відповідність чи невідповідність даних, внесених до протоколу». 

Представниця ОВК №119 від політичної партії «Сила і Честь» Людмила Довгань зазначила: «Я не поставила підпису і поставила окрему думку, бо я бачу, що там є фальсифікація. Було багато скарг від кандидатів у народні депутати від різних партій. Вони ж неспроста писали. Я не тільки одна написала окрему думку. Скарг було багато, то протоколи були, то вони пропадали, то потім їх, як котів в мішку, довозити. А нащо мені брати на себе таку відповідальність і ставити підписи, бути співучасником». 

Також під час розмови вона додала, що голова окружної виборчої комісії №119 написав на неї скаргу у поліцію, мовляв, вона не підписує протокол і не виконує обов’язків, як член комісії. «Вони то розглядали, то робили технічні перерви. Мені додому 52 кілометри. Я підійшла до секретаря, кажу ми підписуємо протокол чи мені треба. На що мені відповіли, що ні, ми все готуємо на завтра. Якщо тебе одної не буде, нічого не зміниться. Я ж сама не пішла», - додала Людмила Довгань.

«Пішла мова, що вона буде писати окрему думку. Я тоді звернувся до членів комісії, ми склали акт, що вона була відсутня на засіданні. І всі члени комісії підписали. Вдень 25 липня вона прийшла сіла в кабінеті і тупо скатала окрему думку, яку написала одна із членів комісії. Протокол був в сейфі і вона навіть з ним не ознайомилася. Оскільки в мене виникло питання чи на неї не чинили тиск, чи їй щось не пообіцяли, я написав заяву в поліцію, щоб поліція розібралася з тим і поставила крапку», - зазначив голова окружної виборчої комісії Віктор Лаврін. 

Лаврін додав: «Наступного дня, коли в п’ятницю, я їхав до Києва,  зібрав членів комісії, щоб вони підписали уточнюючий протокол. Ті три жінки, які були перші, бо 4 відмовилася, вони поставили підписи з окремою думкою і наново написали окрему думку, яку я приложив до протоколу. Довгань була, вона підписала протокол, поставила підпис без окремої думки, а потім знов написала окрему думку». 

Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов частково. А саме визнав протиправною бездіяльність окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №119 щодо реагування на порушення виборчого законодавства під час підрахунку голосів виборців; визнав протиправним та скасував протокол окружної виборчої комісії про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі №119 складений 25 липня 2019 року о 00 год. 37 хв.; зобов’язав окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №119 провести повторний підрахунок голосів на виборчих дільницях № 460004, № 460007, № 460008, № 460056, № 461031, № 460673 і скласти відповідні протоколи.

Таким чином, згідно з рішенням суду окружна виборча комісія зобов’язана провести засідання для проведення перерахунку бюлетенів на шести виборчих дільницях. У разі, якщо не буде виявлено розбіжностей, комісії не потрібно буде повторно формувати протокол про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі, який раніше був переданий Центральній виборчій комісії.

З кандидата від політичної партії «Слуга народу» Ореста Кавецького, кандидата-самовисуванця Віталія Кравчука, окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №119 стягнено судовий збір у сумі 2 561 гривню 33 копійки з кожного відповідно.

Громадянська мережа ОПОРА також провела аналіз «Чи вплинула технологія двійників на результати голосування на позачергових виборах народних депутатів». Дослідження показало, що ефективною виявилася технологія двійників, коли кандидати у своїх біографічних відомостях вказували про приналежність до організацій, назви яких дублювали назви політичних партій – суб’єктів виборчого процесу (від яких ці кандидати не балотуються). Негативний вплив на процес волевиявлення виборців міг мати також у 119 виборчому окрузі. Самовисуванець Віталій Кравчук, який є головою правління Громадської організації «Слуга народу України» отримав підтримку від 2 398 виборців, ймовірно забравши стільки ж голосів від Ореста Кавецького. Кавецький кандидував від політичної партії «Слуга народу» і набрав 12 650 голосів, що на 140 голосів менше, ніж у переможця кандидата від політичної партії «Європейська Солідарність» Михайла Бондара. За нього проголосувало 12 790 осіб. 

Зазначимо, що ще в червні мережа ОПОРА писала про «клонів» політичних партій, зокрема і згадувала про співзвучну назву до політичної партії «Слуга народу» - громадську організацію «Слуга народу України». Тоді голова правління ГО Віталій Кравчук у коментарі розповідав, що «лише містять тому вирішив балотуватися у Верховну Раду, а в назві ГО уточнив назву народу який його, тобто український». Натомість Орест Кавецький від політичної партії «Слуга народу» заявив, що «не залишить без уваги такі неправомірні дії».

Щоправда тепер вони разом у суді оскаржують  результати підрахунку голосів у 119 виборчому окрузі . 

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.