Ще на початку липня ОПОРА зафіксувала кілька випадків встановлення поштових скриньок у Дніпровському і Дарницькому районах Києва “за підтримки” мажоритарників Віталія Павлика і Олеся Маляревича. Останні є депутатами Київради, а отже — можуть впливати на розподіл міського бюджету.

З легкої руки кандидата у нардепи Віталія Павлика у 216 окрузі і поштові скриньки міняли (про це далі в тексті), і доріжки викладали (місцеві мешканці виклали відео у Facebook), і  дитячі свята з агітацією влаштовували (про це ОПОРІ повідомив виборець, надавши фото і відео).

Передвиборча вотчина кандидата охоплює частково Дарницький і Дніпровський райони столиці.

У 214 окрузі (частина Дніпровського району) теж було зафіксовано інцидент, коли заміну скриньок проводили за дорученням місцевого депутата Ярослава Горбунова та агітували при цьому за кандидата Олеся Маляревича.

Про це розповіли мешканці Дніпровського і Дарницького районів, а також — агітатори кандидатів-мажоритарників.

Скриньки і Олесь Маляревич

10 липня, коли спостерігачка ОПОРИ приїхала на 214 округ, на вулиці Тампере під будинком з номером 18/19 витяглася довга черга мешканців.

Вони підходили до білого мікроавтобуса, отримували ключі від поштових скриньок, а заодно - порцію агітації за кандидата в народні депутати Олеся Маляревича і пакет з його рекламною продукцією.

 — “Яка у вас квартира? П'ятнадцята? — заклопотано перепитував чоловік з автобуса. —  Прізвище-ім'я-по-батькові? Номер телефону? Підпис ставте. Ключики одразу перевіряйте, щоби працювали”.

Потім на хвилину зникав у нутрощах транспортного засобу, вивуджував звідти ключі та агітпродукцію і додавав:

 — “Поштові ящики поставив ваш депутат міської ради Горбунов. За підтримки Маляревича, який йде у Верховну Раду кандідатом. Завтра у 17:20 приходьте — буде Горбунов і Маляревич, з ними поспілкуєтесь”.

Коли одна з мешканок, Катерина Задоєнко, запитала в чоловіка, хто він, той відповів — помічник депутата Горбунова. Але імені так і не назвав і документи показувати відмовився. Жінка не схотіла  давати свіої персональні дані, на що пан зауважив, що йому не треба конфліктів. Ключі від скриньки віддав, а от політичною рекламою обділив.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Такі пакунки роздавали іншим  мешканцям разом з ключами від скриньок.

Сказав, правда, що поштові ящички було облаштовано за кошти депутатського фонду Ярослава Горбунова.  На ключах до скриньок було вказано ім’я цього ж депутата Київради.

За кілька днів до того на дошці оголошень мешканці побачили повідомлення, що на їх, жителів, прохання, було замінено поштові скриньки. І незабаром роздаватимуть у дворі ключі.  “Роботи виконуються за дорученнями депутатів Київради Горбунова Ярослава та Маляревича Олеся”, - йшлося у оголошенні.

 

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Оголошення про заміну поштових скриньок депутатами міськради Ярославом Горбуновим та Олесем Маляревичем

Після інциденту ОПОРА звернулася до кандидата за коментарем. Олесь Маляревич запевнив, що до скриньок не має жодного відношення. Навіть додав, що кошти депутатського фонду — це гроші платників податків, які їм же повертаються у вигляді благ і вигод. Що фонд — це просто інструмент, за допомогою якого гроші можна скерувати на конкретні потреби і що в себе на Русанівці він ніколи не наголошував, що заміна лавок чи скриньок проводилася за рахунок депутатського фонду.

Коли ж йому зацитували оголошення на будинку про заміну скриньок і слова помічника депутата Горбунова, то кандидат сказав, що це приватна ініціатива його прихильників.

 — “Якщо вони таке зробили, ну то це трошки неправильно, - зазначив Олесь Маляревич. -  Розумієте, я один, є моя особиста діяльність. Я зараз працюю на Русанівці. Мої прибічники в інших мікрорайонах може якось по-своєму агітують. Але я не маю до цього відношення”. 

Скриньки і Віталій Павлик

У перших числах липня мешканець одного з будинків на вулиці Тампере у Дніпровському районі, Андрій Булгаров, повертався з роботи і в під'їзді наткнувся на двох чоловіків у футболках “Команда Віталія Павлика”. Чоловіки займалися демонтажем старих поштових скриньок і встановленням нових. 

Під під'їздом висіло оголошення на бланку приймальні того ж Павлика як депутата Київради. Мовляв, у вашому будинку замінено скриньки, ключі будем роздавати у дворі, а якщо у вас не вийде їх забрати — завертайтесь  за таким-то телефоном.

Дзвінок за цим номером викликав цілий ланцюжок подій із викликами поліції, сварками місцевих та дискусіями з агітаторами.

По ту сторону слухавки відповіла жінка, яка представилася Мирославою. Остання зазначила, що є представницею кандидата в депутати Віталія Павлика. Вона розповіла, що за кожним мікрорайоном в окрузі закріплено рекрута. Ці рекрути кандидата готували звернення про оновлення поштових скриньок, а потім ходили по будинках і збирали під зверненнями підписи мешканців. Так і вийшло, що жителі округу нібито самі організувались і попросили Павлика поміняти поштові ящички.

Представниця кандидата Мирослава спочатку запропонувала забрати ключі по обіді в її колеги Владислави. А коли остання не вийшла на зв'язок, Мирослава дорікнула, що Андрій не забрав свої, коли їх централізовано роздавали. Сказала, що дуже зайнята, бо вже організувала встановлення 750 скриньок і навіть в цей час схожі роботи проводяться на вулиці Вифлиємська, 14А.

 Фото Громадянської мережі ОПОРА. Оголошення під будинком на вулиці Вифлиємській.

У сумі Булгаров витратив 11 годин на те, щоб отримати доступ до своєї ж пошти. Перший дзвінок був зроблений о 10 ранку, а ключі він узяв до рук о 21:00. Тут варто зауважити, що відповідно до 321 статті Цивільного кодексу України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Вочевидь, ті мешканці, які поїхали у відпустку, погано себе почували чи в принципі не дуже легко пересуваються, могли зіткнутися з такими ж проблемами.

Фото Громадянскої мережі ОПОРА. Помічниця кандидата Віталія Павлика Мирослава

Поки Булгаров воював за доступ до своєї ж пошти, спостерігачка ОПОРИ поїхала на Вифлиємську — на власні очі подивитись, що відбувається. Там побачила неповнолітнього і дядька у футболці “Команда Віталія Павлика”, що заміняли скриньки.

І викликала правоохоронців, аби з'ясувати, чи не порушують такі їх дії чинного виборчого законодавства.  Правоохоронці відбирали свідчення, а деякі мешканці обурювалися, що, мовляв нагнали поліції, а це людям нові поштові скриньки поставили і мали б вони, ці невдячні люди, дякувати.

Паралельно свідчення про скриньки почали надходити і з інших будинків. Про такі ж ОПОРІ розповіла Ірина Берлянд, що мешкає на Дарниці. Вона нагадала, що п'ять років тому на окрузі схожу ініціативу організовував теперішній нардеп від “Волі народу”, а тоді кандидат-мажоритарник Олександр Супруненко. І технологія виявилася на стільки ефективною, що він потрапив до Верховної Ради.

На вулиці Вересневій, 4 людям спочатку пропонували забрати ключі від нових скриньок, попередньо зателефонувавши за певним номером. А потім з цього номера обдзвонювали жителів будинку та агітували за Віталія Павлика як кандидата у Раду. Спостерігачі ОПОРИ подзвонили туди, представившись місцевими мешканцями.

“Это наш депутат поставил (скриньки. - авт.), Виталий Павлик. І Сулига. Знаете нашего депутата Сулигу? Виталий Павлик — это он вам поставил ящички почтовые. Будет балотироватся в Верховную Раду, — відповіла жінка, що взяла слухавку за вказаним номером.  — Если будете на виборах 21 числа, поддержите нашего кандидата. Он дарницкий. Юрий Анатольевич осенью будет балотироватся второй раз ( в міськраду. - авт.), шоб остатся здесь с нами. А Виталій Павлик с Верховной Рады будет помагать. Шоб чужие нє лезли”.

Віталій Павлик у Київраді належить до фракції “Єдність”, а Юрій Сулига — до “Солідарності”. Але ще на президентських виборах медіа писали про те, що вони брали участь у агітаційних заходах разом.

Сам Сулига у коментарі ОПОРІ повідомив, що ніяких скриньок на підтримку Павлика не встановлював. Іза цією адресою знає про ремонт підвалу і труб, але про скриньки за підтримки Павлика вперше чує.

— Я роблю своє, а кандидат своє, — сказав депутат міськради Юрій Сулига.

За телефоном депутатської приймальні відповів помічник Віталія Павлика, Максим Пилипишин. Він відмовився сконтактувати ОПОРУ безпосередньо із своїм босом. Попри активну діяльність у соцмережах, сам кандидат на звернення спостерігачів щодо коментаря предметно так і не відповів, хоча були спроби сконтактуватися із ним ще з 11 липня.

Скрінкопія публічної переписки із кандидатом в нардепи Віталієм Павликом

Максим Пилипишин зазначив, що про звернення за коментарем йому відомо, але ОПОРА не озвучила повний перелік питань. І якщо їх надати, то кандидат відповість, коли схоче або зможе, бо зараз дуже заклопотаний.

Віталій Павлик є представником влади, а отже, не може очікувати, щоб йому озвучували питання наперед, а потім вирішувати, хоче він на них відповідати чи ні. Але спостерігачі ОПОРИ готові публічно озвучити ті аспекти, стосовно яких важливо почути позицію політика. І якщо кандидат таки матиме бажання чи час поговорити, матеріал буде доповнено.

Зокрема, мова іде про джерела фінансування для масової заміни поштових скриньок та інших робіт у передвиборчий період на 216 окрузі, що здійснюються “Командою Віталія Павлика”.

Фото Громадянскої мережі ОПОРА. Робітники, попри присутність поліції, продовжували встановлювати скриньки.

Максим Пилипишин зазначив, що про скриньки говорити не готовий:

— Я можу сказати тільки за ті види робіт, які фінансувалися за підтримки Віталія Андрійовича з міського бюджету, - сказав помічник. — Він ініціював проведення певних видів робіт, які потім на підставі його звернень були внесені до програми соціально-економічного розвитку і вони зараз виконуються.

Громадянська мережа ОПОРА звернулась також з інфозапитами на цю тему до Дарницької і Дніпровської керуючих компаній з обслуговування житлового фонду. Але, попри чинне законодавство, відповідати комунальники не поспішають.

Сухий залишок

У підсумку маємо ситуацію, яканевиприваблива, з якого боку на неї не глянь.

Якщо ставитися до заміни скриньок як до товарів і послуги, яку мешканці отримали від кандидатів, то такі дії можуть мати ознаки непрямого підкупу. У частині 14 статті 74 закону “Про вибори народних депутатів” так і написано:

“.(..)надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців”.

Можна сказати, що мажоритарники водночас є депутатами міської ради і, сприяючи заміні скриньок, просто роблять свою роботу. З виборчим періодом, це, наприклад, от просто співпало. Але коли міські райці стають кандидатами до Верховної Ради, на них поширюються певні зобов'язання, як і на інших суб'єктів виборчого процесу. 

Той ж закон, а саме пункт 2 частини 5 статті 3 інформує, що рівність прав і можливостей кандидатів у депутати забезпечується, зокрема, “забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у виборчий процес, за винятком випадків, передбачених цим Законом”.

***

Коли після цілоденного митарства Андрій Булгаров таки забрав ключі від своєї пошти, всередині на дверцятах красувалася невеличка листівка із написом: “Бажаю лише приємних звісток. Віталій Павлик”.

Фото Громадянскої мережі ОПОРА. Послання від кандидата Віталія Павлика виборцям у замінених поштових скриньках.

Замість післяслова

Поштові скриньки — невичерпне джерело історій на цих виборах. Наприклад, поширення агітаційної поліграфії у житлових будинках Києва на Подолі перетворилося на сізіфову працю для представників партії “Слуга народу”. Вони розкладали газетки по поштових ящичках, а пильна консьєржка їх методично звідти виймала.

Про це повідомила спостерігачка ОПОРИ. І навіть зняла усе дійство на відео.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер