Після чергових місцевих виборів в Україні у 2015 році ОПОРА проводила власне розслідування, під час якого виявила численні факти, коли внаслідок неправильного розподілу мандатів або ж певних маніпуляцій з протоколами кількісний розподіл депутатів у раді змінювався. Так для того, щоб отримати копії первинних протоколів ОПОРА влаштувала «архівний рейд» по Україні, та після оцифрування та перевірки цих протоколів виявила значну кількість порушень при розподілі мандатів. Ось декілька прикладів таких маніпуляцій з встановленням результатів виборів:

Схоже, що на чергових місцевих виборах 2020 року історія повторюється. ОПОРА провела аналіз усіх результатів виборів до обласних, районних рад, які опубліковані на сайті Центральної виборчої комісії, а також до громад, де вибори відбувались за пропорційною системою. Перевірка включала лише аналіз кількості отриманих мандатів партіями, без урахування розподілу мандатів у територіальних округах та виборчих списках партій. ОПОРА порахувала розподіл мандатів між партіями відповідно до Виборчого кодексу та порівняла його з аналогічною інформацією на сайті ЦВК.

За результатами цього дослідження ОПОРА віднайшла 18 випадків у 14 регіонах України, де ймовірно відбулось порушення при розподілі мандатів*. Найбільше –  у Дніпропетровській області, одразу у трьох радах різного рівня. На інфографіці нижче відображені всі ради, де відповідно до інформації, яка опублікована на сайті ЦВК, відбувся невірний розподіл мандатів.

*За відсутності копії протоколів про результати голосування на виборах до рад ОПОРА може стверджувати лише про ймовірне порушення процедури розподілу депутатських мандатів. До того ж інформація опублікована на сайті ЦВК, що передається через регіональні відділи ДРВ може містити неточності, та не є офіційною інформацією про результати голосування. Якщо ж ви володієте копіями протоколів про результати голосування на виборах до однієї з вищезгаданих рад, надішліть їх, будь ласка, нам на поштову скриньку: [email protected].

Якщо ж агрегувати усі дані ОПОРИ, то внаслідок невірного розподілу, найбільшу кількість мандатів втратили політична партія «Слуга народу» – 5  мандатів, а також партія «Пропозиція» – 4. Натомість збільшили своє представництво в органах місцевої влади « Опозиційна платформа – За життя» (+3 мандати), а також політична партія «За майбутнє» (+3 мандати).

Нижче розглянемо декілька окремих кейсів невірного розподілу мандатів.

У виборах до Павлоградської районної ради взяли участь 9 політичних партій, шість з яких подолали виборчий бар’єр. Проте, за нашими розрахунками депутатські мандати у районній раді були розподілені невірно, внаслідок чого один «зайвий» мандат отримала партія «Європейська Солідарність», натомість партія «Пропозиція» недорахувалась одного мандату.

Інформацію про кількість отриманих партіями голосів підтверджують також відскановані копії протоколів про підсумки голосування в округах, опубліковані на сайті Центральної виборчої комісії.

Для підтвердження неправильного розподілу, за посиланням у таблиці наводимо детальні розрахунки кількості отриманих мандатів.

Окрім Павлоградської районної ради, ОПОРА віднайшла порушення процедури підрахунку голосів ще в одній районній раді – Покровській, що у Донецькій області. У підтвердження того, що при розподілі мандатів у раді відбулось порушення ОПОРА віднайшла також у судовому реєстрі. Так, політична партія «За майбутнє» оскаржила у Донецькому окружному адміністративному суді протокол Покровської районної виборчої комісії про результати виборів. Так згідно з протоколом ТВК партія «За майбутнє» недоотримала один мандат, який дістався політичній партії «Оппозиційний блок». Донецький окружний адмінсуд у своєму рішенні визнав протиправним та скасував протокол Покровської районної виборчої комісії про результати виборів, а також зобов’язав її розподілити мандати відповідно до виборчого законодавства.

На відміну від кейсу з Павлоградською районною радою партія «За майбутнє» не стала оскаржувати результати виборів до Делятинської селищної ради Надвірнянського району Івано-Франківської області, де ймовірно відбулось аналогічне порушення при розподілі депутатських мандатів. За інформацією про результати голосування, яка опублікована на сайті ЦВК, а також за даними сканкопій протоколів про підсумки голосування в територіальних округах 5-ти відсотковий бар’єр подолали п’ять з шести політичних партій, що взяли участь у виборах. Але на цей раз за підсумками розподілу мандатів  партія «За майбутнє» отримала один зайвий мандат, відібравши його у партії «Голос».

У таблиці наведено детальні розрахунки щодо розподілу мандатів у Делятинській селищній раді.

ОНОВЛЕНО. За інформацією протоколу про результати голосування до Острозької міської ради, який опублікований на вебсайті міськради, розподіл мандатів відбувся згідно з нормами виборчого законодавства. Так, на сайті ЦВК опублікований помилковий протокол у ТВО №3, згідно з яким партія “Пропозиція” отримала на 100 голосів більше. Зайві 100 голосів також відображені в результатах голосування опублікованих на сайті ЦВК. Ця помилка спровокувала те, що наш аналіз показав помилку при розподілі мандатів, а також ще раз засвідчує необхідність доступу громадян до офіційних результатів виборів.

Ще один кейс ОПОРА зафіксували на виборах до Острозької міської ради. Так за інформацією, що опублікованою на сайті ЦВК, у виборах брали участь 10 політичних партій, які змагалися за 34 депутатських мандати. А 5-ти відсотковий бар’єр подолали 9 партій, вони ж надалі взяли участь у розподілі мандатів. За розрахунками ОПОРИ, партія ВО «Свобода» не набрала необхідної кількості голосів, та не повинна була брати участь у розподілі мандатів. Так ВО «Свобода» отримала 535 голосів, що становить 4,9999% від усіх голосів, коли ж Виборчий кодекс чітко встановлює, що для отримання права участі у розподілі мандатів політична партія повинна отримати 5% або більше голосів.  У випадку Острозької міської ради – 536 голосів. Таким чином партії «Європейська Солідарність» та «Пропозиція» втратили по одному мандату, які дісталися партії ВО «Свобода».

Аналіз протоколів про підсумки голосування у територіальних округах на виборах до Острозької міської підтвердив розрахунки ОПОРИ. В табличці у підтвердження надаємо детальний розрахунок кількості отриманих мандатів.

Виборче законодавство чітко не регулює наслідки, як можуть наступити при виявленні помилок у розподілі мандатів після проведення першої сесії та набуття повноважень депутатами. Оскарження порядку та черговості розподілу мандатів, можливе лише в через суд. Якщо депутати вже набули повноважень, то їх припинення можливе лише на виконання судового рішення.

За умови підтвердження опублікованої на сайті ЦВК інформації, правоохоронні органи повинні розпочати кримінальні провадження за виявленими фактами та в процесі досудового розслідування встановити, чи при розподілі мандатів відбулося умисне внесення до протоколів встановлення результатів виборів свідомо неправдивих відомостей. У випадку умисних дій з боку членів територіальних виборчих комісій такі особи бути притягнуті до кримінальної відповідальності за частиною 2 статті 157-3 Кримінального Кодексу України.

Зазначена інформація  також свідчить про необхідність професіоналізації членів виборчих комісій, як мінімум на рівні керівного складу окружних та територіальних виборчих комісій та автоматизації процесів, що стосуються розподілу мандатів, для уникнення таких помилок в майбутньому. Також виявлені факти знову ж засвідчують проблему в публікуванні Центральною виборчою комісією результатів місцевих виборів. Відсутність ж протоколів про результати голосування на виборах до відповідних рад не дає можливості верифікувати та перевірити інформацію опубліковану на сайті.

Нижче публікуємо повний перелік рад, де ймовірно відбулось порушення під час розподілу мандатів:

Вінницька область:

Дніпропетровська область:

Донецька область:

Житомирська область:

Івано-Франківська область:

Київська область:

Луганська область:

Рівненська область:

Тернопільська область:

Харківська область:

Херсонська область:

Хмельницька область:

Черкаська область: