Мажоритарна виборча система — здавалося б, одна з найпростіших і найзрозуміліших для виборців. Кандидати в конкретно визначених округах, заручившись підтримкою партії чи самостійно, комунікують з виборцями у спосіб, не заборонений законом, щоб здобути їхню підтримку на виборах. Той, кому вдасться переконати більшість виборців у тому, що він найкращий, — здобуває перемогу.

Все дуже просто. Контакт із виборцями уже налагоджений, обраному депутату залишається його підтримувати, збирати ідеї та пропозиції, як поліпшити життя мешканців округу шляхом перетворення зібраних відгуків у нормативно-правові акти. Ідея зрозуміла та мала би приносити користь і для новообраних представників у парламенті, і для виборців. Утім, саме на етапі боротьби між кандидатами за прихильність виборців щось пішло не так.

Виборча система, яка мала гарантувати тісний зв’язок депутата з виборцями на місцях, в українських реаліях перетворилася на систему прямого і непрямого підкупу, активного залучення благодійних фондів до передвиборчих кампаній кандидатів і «присвоєння» державних коштів з метою їх використання для «самопіару» кандидатами-нардепами.

Громадянська мережа ОПОРА на Волині активно відслідковувала історію «мажоритарки» від чергових виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року до позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року. За цей час мажоритарна виборча система трансформувалася. Хоча спочатку окремі кандидати-«благодійники» відмовлялися від використання іменних благодійних фондів у виборчій кампанії, згодом вони застосовували прямий підкуп виборців з усе більшими сумами, а також «піарилися» на субвенціях «соцеконому».

Вибори-2012: «парад благодійників» та Євген Мельник

За результатами чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року у виборчому окрузі №19 переміг Євген Мельник (ВО «Свобода»), отримавши 33 712 голосів. Це єдиний на Волині виборчий округ, де переміг кандидат, який протягом офіційного виборчого процесу чи перед його стартом не використовував благодійний фонд.

Його опонент Сергій Ковальчук, який став кандидатом шляхом самовисування, напередодні виборів публічно повідомив, що збирається балотуватися до Верховної Ради, а тому на час виборчого процесу призупиняє свою благодійну діяльність. За підсумками голосування йому вдалося здобути прихильність 15 802 виборців, які, найімовірніше, в день голосування ще не встигли забути про «подарунки» від благодійного фонду кандидата, зроблені до офіційного старту кампанії. Разом з тим, кандидат, вочевидь, не зміг розгорнути настільки масштабної благодійної діяльності та догодити більшості виборців в окрузі, щоб здобути перемогу.

На противагу йому кандидат в окрузі №22 Ігор Палиця, який також брав участь у виборах шляхом самовисування, зміг це зробити. У результаті він отримав 40 467 голосів і переміг на виборах. Це попри те, що напередодні старту виборчого процесу у «Фонді Ігоря Палиці — Новий Луцьк» також заявили, що з 30 липня 2012 року до завершення виборчого процесу усі програми фонду тимчасово будуть призупинені, а всі прохання містян розглянуть після виборів.

У виборчому окрузі №20 за два місяці до старту виборчої кампанії активізувалася діяльність благодійного фонду «Європейський вектор» кандидата-самовисуванця Сергія Мартиняка. Від імені фонду потенційного кандидата розгорнули програму «Турбота», в межах якої виборцям пропонували отримати безкоштовний набір ліків. Зокрема, пенсіонерам роздавали пакети з логотипом фонду, вміст яких становили іконки, картинки-вишиванки та сертифікати з переліком лікарських засобів. У місцевих амбулаторіях пенсіонери могли обміняти сертифікати на набори ліків.  

Ще одна програма від на той час потенційного кандидата у нардепи Сергія Мартиняка та його благодійного фонду називалася «Підвищуємо добробут громад». Перед стартом виборчого процесу у п’яти районах, які належать до виборчого округу №20, оголосили конкурс міні-грантів у розмірі 5000 грн кожен на реалізацію ідей мешканців громад. А під час публічної презентації програми представникам засобів масової інформації подарували флеш-карти орієнтовною вартістю 65 грн кожна.

Результат виборів  Сергій Мартиняк переміг, отримавши 30 592 голоси виборців.

У виборчому окрузі №21 переможець виборів Степан Івахів, який балотувався до Ради шляхом самовисування, отримав 37 142 голоси. Свою кампанію він будував на зустрічах із виборцями чи проведенні інших публічних заходів, які обов’язково супроводжувалися роздаванням «подарунків» від благодійного фонду «Патріоти Волині», засновником якого є кандидат. Спостерігачі ОПОРИ фіксували організацію концертів із залученням іноземних виконавців від імені кандидата за кошти благодійного фонду, організацію для виборців безкоштовних паломницьких поїздок у м. Почаїв (Тернопільська область), які супроводжувалися поширенням агітаційних матеріалів на користь кандидата, встановлення за кошти фонду дитячих майданчиків та їх відкриття за участі кандидата, роздавання «подарунків» для комунальних закладів, зокрема освітніх— вони отримували холодильники, мікрохвильові печі, електрочайники та набори посуду. Також у різних населених пунктах округу встановлювали зупинки громадського транспорту.

Свій благодійний фонд мав і кандидат Ігор Єремеєв, який також балотувався шляхом самовисування та переміг на виборах, отримавши 50 998 голосів виборців. Передвиборчу кампанію він будував із використанням благодійного фонду «Волинська родина». Від імені кандидата за кошти фонду у виборчому окрузі №23 відремонтували приміщення ДНЗ, придбали меблі, збудували дитячий майданчик, подарували книги сільським бібліотекам, організували розважальні і культурні заходи, а поштарям подарували велосипеди і чайники.

Спостерігачі ОПОРИ також фіксували факти прямого підкупу виборців на користь кандидата-самовисуванця Івана Смітюха у виборчому окрузі №21. Зокрема, в кількох населених пунктах виборцям роздавали по 100 грн в обмін на голос за кандидата.

Ще одна історія — застосування під час виборчої кампанії кандидаткою Катериною Ващук принципу «мережевого маркетингу», коли виборцям пропонували по 200-300 грн в обмін на пошук ще 10 прихильників кандидатки.

Втім, як стало зрозуміло згодом, це був лише початок розгортання технології прямого та непрямого підкупу виборців на базі «мажоритарних» округів у межах Волинської області. Історія повторилася вже за два роки під час позачергових парламентських виборів.

Вибори-2014: конверти з грошима і сертифікат на понад мільйон гривень

Як і протягом попередньої виборчої кампанії, під час позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року більшість округів на Волині «зберегли» своїх кандидатів-«меценатів». Утім, не обійшлося без сюрпризів із результатами виборів в обласному центрі, а в окрузі №19 виборці так і залишилися без подарунків від «благодійників».

Так, у виборчому окрузі №19 перемогу здобув кандидат від політичної партії «Народний Фронт» Ігор Гузь, заручившись підтримкою 27 243 виборців та випередивши свого найближчого опонента Костянтина Зінкевича на понад 10 тис. голосів. У цьому виборчому окрузі на той час ще не з’явилося свого «мецената», а тому виборчу кампанію кандидати будували переважно стандартними методами і засобами — через особисті зустрічі з виборцями та рекламу. Згодом сам Ігор Гузь став таким «благодійником», заснувавши Фонд Ігоря Гузя «Прибужжя».

Натомість у виборчому окрузі №20 на ще один термін переобрався Сергій Мартиняк, який незмінно балотувався у Раду шляхом самовисування. За нього проголосували 36 648 виборців. Не обійшлося без поєднання агітаційної кампанії нардепа і кандидата з діяльністю благодійного фонду «Європейський вектор». Під час виборчої кампанії за кошти фонду політика одній із лікарень у виборчому окрузі.передали автомобіль швидкої допомоги. При цьому у фонді нагадали, що чотири такі автомобілі раніше подарували іншим медичним закладам, розташованим у межах виборчого округу №20. Хоча у благодійному фонді «Європейський вектор» заявляли про припинення діяльності на період виборчої кампанії, насправді спільна діяльність фонду і кандидата тривала. Ба більше, інформацію про це активно публікували засоби масової інформації.

На другий термін переобрався і народний депутат Степан Івахів, який знову брав участь у виборах в окрузі №21 шляхом самовисування. За нього проголосували 59 706 виборців. Під час агітаційних заходів від благодійного фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині» часто роздавали «подарунки». Зокрема, у присутності кандидата від фонду вручали гроші на потреби школи її директору, 15 тис. грн на будівництво нової огорожі навколо кладовища — сільському голові, 2 тис. грн — сім’ї військовослужбовця, який був у полоні. Також від фонду кандидата дарували автобус будинку культури, шкільну дошку та комп’ютер, холодильник, волейбольні м’ячі, реанімобіль, а ще по 10 тис. грн двом учасникам АТО. Був зафіксований і факт, коли на потреби одного з храмів у виборчому окрузі священнослужителю передали сертифікат номіналом 13 тис. грн. Ще один сертифікат на суму 1 млн 400 тис. грн виділили від фонду «Патріоти Волині» на будівництво стадіону біля одного з навчальних закладів у виборчому окрузі кандидата.

Виборчий округ №22 запам’ятався боротьбою за голоси між учасником АТО Ігорем Лапіним, який балотувався від партії «Народний Фронт», та Іриною Констанкевич, що використовувала «Фонд Ігоря Палиці — Новий Луцьк», де вона займала посаду голови правління. Вибори завершилися на користь Ігоря Лапіна, який здобув 24 245 голосів виборців. За Ірину Констанкевич проголосувало на 28 виборців менше.

Якщо Ігор Лапін агітував, проводячи зустрічі з виборцями та поширюючи друковану агітаційну продукцію, не завжди марковану належним чином, Ірина Констанкевич від імені «Фонду Ігоря Палиці — Новий Луцьк» вручала студентам двох найбільших університетів на Волині, які є стипендіатами благодійного фонду, грошові сертифікати на 1000.грн щомісячної стипендії. При цьому зазначалося, що хоча сертифікати вручають під час виборчої кампанії, гроші студенти отримають уже після її завершення.

Враховуючи мізерний розрив між кількістю голосів, здобутих кандидатами, ніч підрахунку голосів минула не без суперечок окружної виборчої комісії з активістами, — а все через затягування часу із внесенням даних по п’яти дільницях, де перемогу за даними протоколів ДВК здобував Ігор Лапін.

Без змін завершилися вибори і у виборчому окрузі №23. Кандидат-нардеп Ігор Єремеєв, який брав участь у виборах шляхом самовисування, отримав 41 988 голосів. Передвиборчу кампанію він проводив за вже напрацьованим сценарієм — використовуючи власний благодійний фонд «Волинська родина». Зокрема, під час одного з агітаційних заходів у виборчому окрузі №23 представники кандидата вручили кільком виборцям конверти з грошима, ще частині виборців — грошові сертифікати різного номіналу від благодійного фонду. На кожному сертифікаті був напис «За підтримки Ігоря Єремеєва». Також сертифікат на суму 20 тис. грн вручили на встановлення вікон в одному з дошкільних навчальних закладів. Ще 10 тис. грн передали на потреби школи, а 3 тис. грн — для встановлення дверей у поштовому відділенні.

У цьому ж виборчому окрузі спостерігач ОПОРИ зафіксував, як кандидатка Людмила Кирда (ВО «Батьківщина»), що критикувала свого опонента Ігоря Єремеєва за прямий та непрямий підкуп виборців, вручила конверт із грошима директору однієї з районних бібліотек на закупівлю нових книг.

Саме тому під час виборчої кампанії-2014 недоліки «мажоритарки» не лише не зникли, а й трансформувалися у більш відкриті форми підкупу виборців. Згодом вони набули нових масштабів.

Вибори-2016: збільшення масштабів «благодійності» і «антикорупційні вила»

У 2016 році на Волині відбулися проміжні вибори народного депутата України у виборчому окрузі №23 у зв’язку зі смертю народного депутата Ігоря Єремеєва. Ці вибори продемонстрували: замість одного «благодійника» виборчий округ отримав іншого. Ірина Констанкевич, заручившись підтримкою Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», який змінив свою назву, продовжила «дарувати» подарунки від фонду уже у виборчому окрузі №23.

Ірина Констанкевич балотувалася від політичної партії «Українське об’єднання патріотів — УКРОП» і на той час була заступницею голови правління Фонду Ігоря Палиці. Вона перемогла на виборах, здобувши 44 123 голоси. Під час виборчої кампанії представники ОПОРИ фіксували вручення безкоштовних путівок до табору відпочинку «Артек-Буковель» представниками фонду за участі кандидатки під час зустрічей із батьками обдарованих дітей у кількох населених пунктах виборчого округу №23. Такі заходи також активно рекламували у ЗМІ, де йшлося й про те, що оздоровитись у дитячому таборі загалом мали змогу 1000 волинських учнів.

Протягом цієї ж виборчої кампанії кандидат від Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Була під час агітаційного заходу роздавав виборцям «антикорупційні вила», марковані логотипом партії і прізвищем та іменем кандидата. У цьому факті були помітні ознаки непрямого підкупу виборців. Утім, надавши відповідні документи, кандидат продемонстрував, що вила були настільки дешеві, що підпадали під категорію дозволеної для поширення брендованої продукції.

Вибори-2019: «соцеконом» і благодійність проти бренду «Слуги народу»

Під час передвиборчої кампанії з позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року у п’яти округах на Волині змагалися чинні народні депутати, які будували свої кампанії з використанням благодійних фондів. До цього методу додалася нова технологія — використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток територій представниками партії «Слуга народу».

У виборчому окрузі №19 кандидат-самовисуванець Ігор Гузь обійшов свого конкурента від «Слуги народу» Назарія Мисковця, отримавши 41 106 голосів виборців на противагу 11 380 голосів за його опонента.

Протягом виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки, коли чинний нардеп і кандидат Ігор Гузь на агітаційних заходах звітував про свою роботу як народного депутата, не відокремлюючи її від діяльності благодійного фонду «Прибужжя». Зокрема, під час святкування дня одного з міст у виборчому окрузі №19 Ігор Гузь розповів про виділення з державного бюджету субвенції у розмірі 500 тис. грн на реконструкцію парку, а також проанонсував надходження додаткових коштів на завершення усіх робіт. Виступ нардепа-кандидата супрводжувався концертною програмою, організованою за кошти іменного благодійного фонду політика. Разом з тим, лише протягом червня ОПОРА зафіксувала, як народний депутат і кандидат Ігор Гузь щонайменше 20 разів «піарився» на субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток територій.

Єдиний кандидат від партії «Слуга народу», який за результатами виборів став народним депутатом, — Вячеслав Рубльов, що балотувався у виборчому окрузі №20. Йому вдалось обійти народного депутата і кандидата Сергія Мартиняка, отримавши підтримку 36 093 виборців. Натомість Сергій Мартиняк, який протягом двох попередніх виборчих кампаній використовував власний благодійний фонд «Європейський вектор», продовжив це робити. У результаті він здобув 17 752 голоси.

Так, на святкуванні Днів міст в окрузі №20 частину розважальної програми проспонсорував благодійний фонд народного депутата і кандидата Сергія Мартиняка «Європейський вектор». Для виборців виступали артисти із творчої формації «СВОЇ» — творчого проєкту, ініціатором і меценатом якого був сам кандидат. Поряд зі сценою серед виборців із наметів розповсюджували повітряні кульки, магніти, кашкети та сумки.

Натомість Вячеслав Рубльов у передвиборній кампанії заручився підтримкою не лише бренду «Слуга народу», а й Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Зокрема, він згадував, що завдяки співпраці з фондом лише в одному з районів округу було реалізовано 92 проєкти загальною вартістю близько 1 млн 600 тис. грн.

У виборчому окрузі №21 утретє переобрався Степан Івахів. Він здобув підтримку 33 560 виборців (його конкурент від «Слуги народу» Андрій Лев отримав 18 862 голоси). Виборча кампанія кандидата традиційно супроводжувалася роздаванням подарунків від благодійного фонду «Патріоти Волині». Зокрема, під час святкування Дня міста Ковеля зі сцени виступав сам Степан Івахів, а від благодійного фонду, засновником якого він є, місту подарували сертифікат на фонтан. Також народний депутат організував для містян музичну програму за участю гуртів «ONUKA» та «MOZGI», а також співачки Ірини Білик. Водночас представниця благодійного фонду нагадала виборцям, що у 2018 році на День міста з ініціативи Степана Івахіва подарували 2 млн грн на реконструкцію парку. 

Народний депутат і кандидат не нехтував і можливістю нагадати виборцям про встановлені з коштів «соцеконому» за його ініціативи дитячі майданчики вартістю 89 тис. грн кожен. Також «за сприяння» депутата з державного бюджету виділили 1,3 млн грн на ремонт покрівлі інфекційно-неврологічного корпусу МТМО.

У виборчому окрузі №22, як і під час виборів 2012 року, шляхом самовисування балотувався Ігор Палиця. За нього проголосували 29 157 виборців. Його виборча кампанія була побудована переважно на нагадуванні виборцям про те, що для них зробив Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» за 8 років свого існування. Ігор Палиця обійшов конкурента від «Слуги народу» Сергія Пісачука, який отримав 21 368 голосів.  

У виборчому окрузі №23 на виборах вдруге перемогла Ірина Констанкевич, балотуючись шляхом самовисування. За неї проголосувало 38 672 виборці. Кандидат від «Слуги народу» Максим Приймачук натомість отримав 24 678 голосів. Виборча кампанія кандидатки була переважно пов’язана із використанням Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та заходів, які вдалося реалізувати «з ініціативи» парламентарки за кошти «соцеконому». Зокрема, в окрузі №23 за кошти державної субвенції у розмірі 700 тис. грн було реконструйовано ДНЗ, за 800 тис. грн — відремонтовано Будинок культури, за майже 150 тис. грн — придбано аналізатор крові та обладнання для огляду та лікування вагітних для однієї з лікарень, за 110 тис. грн — придбано меблі для загальноосвітніх навчальних закладів.

Чотири виборчі кампанії на Волині продемонстрували вкорінення негативних наслідків «мажоритарки» у кожному виборчому окрузі. На противагу такій виборчій системі у чинному Виборчому кодексі передбачена значно справедливіша процедура розподілу голосів виборців за результатами проведення більш прозорої та зрозумілої виборчої кампанії кандидатами.

При цьому процес висування політичними партіями регіональних виборчих списків кандидатів покликаний зберегти основну ідею і єдиний позитивний ефект мажоритарної виборчої системи — зв’язку між кандидатом і виборцями в його окрузі. Натомість є великий шанс, що схеми прямого і непрямого підкупу виборців, які існують тепер, назавжди залишаться в історії.

 

Нагадаємо, що ОПОРА ініціює публічний процес організації та проведення загальнонаціональної громадської кампанії на підтримку основних досягнень виборчої реформи. Тож запрошуємо всіх зацікавлених прихильників демократичної виборчої реформи зголоситися до публічної розмови щодо нейтралізації загроз дестабілізації виборчого законодавства та партійно-політичних маніпуляцій навколо змісту чинного Виборчого кодексу. 

Як можна долучитися: 
  • Підписати маніфест, заповнивши форму за посиланням
  • Зголоситися до участі у загальнонаціональному Форумі на підтримку виборчої реформи до 20 січня 2022 року також за цим же посиланням.