Питання дистанційного та раннього голосування в Україні вже не один рік фігурують в дискусіях науковців, політиків, представників громадянського суспільства. Останнім часом ця тема звучить з вуст політиків в контексті можливості внутрішньо переміщеним особам проголосувати на виборах в ОРДЛО. 

Так, Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко нещодавно заявив, що на виборах на Донбасі для переміщених осіб можливо застосувати електронне або дистанційне голосування. А народний депутат та голова провладної партії “Слуга народу” зазначив, що у Верховній Раді розробляють механізм голосування переселенців на виборах на Донбасі, зокрема і через дистанційне голосування. 

Втім, у різних країнах дистанційне голосування для реалізації свого виборчого права також використовують люди, які виїхали на відпочинок або заробітки, виборці з проблемами здоров’я та інші категорії громадян. 

Дистанційне голосування або Absentee ballot – це можливість виборця проголосувати не в приміщенні для голосування. Існує декілька видів дистанційного голосування, які застосовуються в різних країнах.

Загальні види та принципи дистанційного голосування

Механізм голосування на дільниці не за місцем реєстрації використовується і в Україні, але лише на виборах президента України та при голосуванні за списки партій на виборах народних депутатів. З цим механізмом виборець заноситься в список виборців на тій дільниці, де він голосуватиме, щоб уникнути кратного голосування.

Для голосування на місцевих виборах нещодавно прийнятий Виборчий кодекс передбачає лише зміну виборчої адреси людям за місцем постійного проживання на підставі документів, які підтверджують таке проживання. 

Голосування за довіреністю відбувається, коли виборець довіряє заповнення бюлетеня іншій особі. В різних країнах застосовується різна практика. Так, в Швейцарії за довіреністю можна голосувати лише за людей, що не можуть проголосувати особисто через фізичні вади. В Великій Британії через довіреність можна проголосувати будь-за кого без вказання на те причини, окрім виборців Північної Ірландії, де причину потрібно вказувати. В Нідерландах для голосування за довіреністю потрібна причина і обов’язкова умова, що один виборець не може проголосувати більше, ніж за двох інших виборців. Виборець, який голосує за довіреністю, голосує за іншого виборця лише на тій дільниці, де той мав проголосувати.

Голосування поштою. Виборець отримує бюлетень, який він заповнює та надсилає поштою на виборчу дільницю. Для голосування поштою зазвичай використовується технологія “подвійного конверту”: виборець вкладає бюлетень в анонімний конверт, який вкладає в конверт з зазначенням його даних, щоб можна було ідентифікувати виборця та визначити, чи має він право голосу, а також виключити можливість проголосувати більше одного разу. Подібна практика застосовується у всіх країнах, законодавство яких дозволяє голосування по пошті, з єдиною різницею: в одних країнах всі виборці мають право голосувати по пошті (Нідерланди, Австралія), а в інших – лише ті, що перебувають за кордоном (Італія та Мексика). Щоб уникнути кратного голосування, у кожного виборця є лише один бюлетень, який йому надсилають у пакеті з документами. Також при отриманні конверта з бюлетенем від виборця проставляється відмітка в списку виборців.    

Електронне голосування. В статті "Принцип таємного голосування” Юрій Ключковський зазначає: поняття «електронне голосування», крім дистанційного голосування, включає також і способи подання голосу виборцем у приміщенні для голосування з допомогою електронних пристроїв, які забезпечують заповнення виборчого бюлетеня (як правило, в електронній формі), автоматизоване врахування голосів виборців (зарахування голосу виборця з неможливістю повторного голосування) та їхній підрахунок. Однак таке електронне голосування по суті є лише спеціальною технологічною формою стандартного способу голосування. Для можливості дистанційного електронного голосування кожна країна або муніципалітет  створює програмне забезпечення, яке обов’язково має ідентифікувати особу та бути захищеним від стороннього втручання. Щодо електронного дистанційного голосування, то воно проводиться як правило онлайн із залученням різноманітних систем шифрування. Станом на початок 2020 року в жодній країні світу ще не працює загальнонаціональна система для дистанційного електронного голосування, яка б не викликала питань стосовно збереження даних від стороннього втручання.  

Раннє або дострокове голосування – це можливість виборця проголосувати до дня голосування. Воно є двох видів: дистанційне (по пошті або електронне) та безпосередньо на дільниці (коли виборець має проголосувати безпосередньо на виборчій дільниці). Вищевказані механізми є популярними серед світових демократій, що дає змогу зрозуміти як позитивні, так і негативні сторони можливості голосувати не на виборчій дільниці і не в день голосування. Так, в більшості штатів у США дозволене раннє голосування, хоча кожен з них має своє законодавство, яке розповсюджується лише на території штату. В Естонії онлайн-голосування є виключно раннім.

Раннє та дистанційне голосування мають велику кількість плюсів та мінусів. Серед позитивних моментів слід відзначити відсутність потреби приходити в чітко визначений день в чітко визначене місце, збільшення явки на виборах, а результат більш об’єктивно відображає політичні вподобання, а також розвиток інформаційних систем, підвищення їхньої захищеності.

В той же час, під час голосування не на виборчій дільниці існує великий ризик стороннього втручання, що може призвести до порушення таємниці голосування, комп’ютерні системи вразливі до хакерських атак і не захищені від форс-мажорів, як зникнення електропостачання або інтернету. Поштове голосування має ризик пошкодження бюлетенів, підробки конвертів, неякісного транспортування. Голосування за довіреністю не гарантує того, що голос буде віддано саме так, як того бажає виборець. Також раннє або дистанційне голосування не дає змогу провести незалежне спостереження за процесом.

Питання довіри та безпеки є основним в запровадженні механізмів для раннього та дистанційного голосування, адже втрутитись та зірвати голосування можна будь-де та будь-коли, як при голосуванні вдома за комп’ютером, так і під час голосування за виборчій дільниці.

Раннє та дистанційне голосування: Досвід Європи