30 березня Верховна Рада призначила позачергові вибори міського голови Харкова. І хоча дата голосування 31 жовтня 2021 року, частина місцевих політиків та навколополітичного середовища одразу почала налагоджувати зв’язки/плести сітки/загравати (оберіть потрібне) із місцевим електоратом.

Давно вже стало зрозуміло, що одним з найоптимальніших, мало контрольованих та дешевих майданчиків для неофіційної агітаційної кампанії є соціальні мережі. Скориставшись сервісом analyzer.oporaua.org та обравши політичну рекламу Facebook, яка була налаштована на покази користувачам із Харківської області від рішення ВР до 14 травня, маємо таку картину – рекламу з прицілом на місцеву аудиторію за цей період запускали 69 сторінок, які разом опублікували майже 500 рекламних оголошень. Серед них як сторінки, які вже давно активні в соціальних мережах, так і створені лише у квітні та травні 2021 року. Більшість рекламодавців зосередили свою увагу на жіночій аудиторії, зокрема вікової групи 55 – 64 роки (19,6% переглядів) та 45 – 54 років (15,9%). Більшість реклам коштують до 100 доларів.

Звичайно, не всі онлайн-комунікації були побудовані навколо теми майбутніх виборів. Тому в цьому матеріалі розглядаються лише  ті, що прямо пов'язані з потенційними учасниками виборчої кампанії.

назва сторінки

дата створення

кількість постів
(30 березня – 14 травня 2021)

RegioNews.ua

14.01.2011

84

Аліна Мустафаєва

20.09.2020

49

Dmytro Nikonov

3.10.2017

36

Первая столица

21.04.2021

19

Резонансные новости Украины

10.03. 2017

18

 Престол 1-й столицы

25.03.2021

18

Харьков за Терехова

27.04.2021

17

Харків – це Україна

21.04.2021

10

Мирный Харьков

21.04.2021

7

Харьков за Мішу

25.04.2021

4

НОВА ВЛАДА. Кому вона належить: суспільство – бізнес – політики?

29.03.2015

4

Блок Кернеса – Успешная Харьковщина

1.07.2020

3

Скучный Харьков

6.05.2021

3

Игорь Терехов

14.09.2020

2

Найбільше платних рекламних оголошень на зазначений період було розміщено на сторінці всеукраїнського інформаційного агенства RegioNews.ua (зареєстроване Міністерством юстиції України 16 лютого 2011 року). І хоча медіаресурс виставляє на рекламу свої публікації і про міського голову Івано-Франківська чи Запоріжжя, ситуацію в Київській облраді чи навіть про довибори у парламент на Херсонщини, першість у рекламних постах – за Харковом. При чому для промоконтенту на сторінці характерні не лише більші симпатії до міста, де восени будуть обирати очільника, а й до конкретного політика – потенційного учасника виборчого змагання Михайла Добріна. Публікації на сторінці переважно вихваляють ініціативи політика або ж висвітлюють його позиції щодо діяльності та рішень основного опонента – секретаря міськради Ігоря Терехова. Останній же навпаки здебільшого отримує на горіхи від видання. До прикладу, у квітні на сторінці RegioNews.ua на всі політині рекламні оголошення було витрачено 3835 доларів.

Значно зростає з березня 2021 року кількість рекламних постів на сторінці депутатки харківської міської ради від “Слуги народу” Аліни Мустафаєвої. Більшість рекламних публікацій – це промо відеоблогів безпосередньо на Facebook-сторінці депутатки та її YouTube каналі. Їх зміст, як і кількох текстових публікацій, – критика місцевої влади та секретаря міськради Ігоря Терехова.

 

Рекламні пости з виступами Аліни Мустафої присутні також у рекламі зі сторінки харківського підприємця Дмитра Ніконова. До речі, у січні та квітні ця сторінка потрапила до умовного рейтингу 10 найщедріших рекламодавців місяця, який складає ОПОРА в рамках щомісячного моніторингу. У контактах рекламодавця зазначений сайт автосалону електроавтомобілів, співвласником та засновником якого є підприємець, та його робоча скринька.

З грудня 2019 до березня 2021 року не використовувала інструмент політичної реклами сторінка Резонансные новости Украины. А ось від 22 березня тут регулярно публікуються рекламні пости, які оплачує невідомий Володимир Єгоров (Спостереження: з посиланням на  Facebook політтехнолога Володимира Єгорова видання RegioNews інформує про осіб, які стежили за співробітниками "Времени Добкина" біля будинку, де спалили авто) або ж ТОВ "Регіональні Новини".  Щодо контенту, який рекламує сторінка, то переважно це критичні замітки про секретаря міської ради Ігоря Терехова.

25 березня 2021 року була створена сторінка  Престол 1-й столицы, яка опублікувала з того часу 17 рекламних публікацій з коміксами, герої яких дуже схожі на справжніх політиків, серед яких потенційні кандидати на посаду міського голови Харкова. Автори коміксу кажуть, що сюжети засновані на "нереальних подіях", але схожість між особами головних героїв та реальними політиками вітається. В описі до проєкту йдеться про те, що він створюється "групою харків'ян, яким небайдуже майбутнє їхнього міста і які не обділені почуттям гумору". У застережені зазначено, що оплачує рекламу на сторінці Є-Донбас.

Ще одна сторінка з'явилася у соцмережі лише 21 квітня 2021 року і з того часу запустила 19 рекламних оголошень: кілька з них супроводжуються клікбейтними меседжами для нарощування авдиторії (наприклад, “Любишь Харьков? Став лайк”); інші – про Ігоря Терехова (зокрема, результати соціологічного опитування, де йдеться про те, що секретар міськради здобуває перемогу на виборах); ще одна група – з критикою Михайла Добкіна. Мова йде про сторінку Первая столица. Рекламу на ній оплачує інформаційне агентство “Первая столица”, на сайті-візитівці якого йдеться: “Інформаційне агентство «Первая столиця» – єдине національне інформаційне агентство України, джерело інформації про політичну, економічну, соціальну, наукову, культурну, громадську життя в Україні та закордоном. Агентство працює з 1918 року”. Однак знайти матеріали, підготовлені журналістами видання, користуючись пошуком Google, не вдалося.

Аналогічна історія зі сторінкою Харків – це Україна. Створена вона теж 21 квітня. Платником за промоцію також є інформаційне агентство, але вже інше – «ХАРКІВ — ЦЕ УКРАЇНА»  (інформація на вебсайті про видання відсутня, як і публікації журналістів чи репортерів ІА). Рекламні пости на сторінці іронічні і стосуються виключно Михайла Добкіна. Але відбулася певна зміна риторики публікацій: від критичних (наприклад, 26 квітня) до схвальних (13 травня).

Ще молодша Facebook-сторінка Харьков за Терехова (створена 27 квітня) запустила 17 реклам. Публікації стосуються Харкова та свята 9 травня, в кожній з них згадується секретар міськради. Оплачує  промоцію рекламне агентство "Asort", інформацію про яке знайти не вдалося.

Ще одна сторінка цієї групи (створена у квітні, публікує схожий контент) – Мирный Харьков, де розміщено 7 реклам: пости про Харків та відеовітання Ігоря Терехова з 9 травня. Рекламодавець: SMM агентство «Харьков — 21», інформація про яке теж відсутня у вільному доступі в інтернеті.

Марафон квітневих ластівок продовжує створена 25 квітня сторінка Харьков за Мішу, де розміщено кілька рекламних оголошень, що з позитивного боку висвітлюють політика Михайла Добкіна.  

Чотири однакові рекламні публікації, які стосувалися телеграм-каналу про харківську політику, було опубліковано у травні  на сторінці НОВА ВЛАДА. Кому вона належить: суспільство – бізнес – політики?. Рекламодавець: "Інформаційне агентство "Нова Влада".

У травні з'явилася також політична Facebook-реклама на сторінці Блок Кернеса – Успешная Харьковщина (про Ігоря Терехова згадувалося в контексті 9 травня), та на сторінці Игорь Терехов (дві публікації із закликом підписатися на сторінку, “якщо любиш Харків”).

Наймолодша сторінка, яка таргетує рекламу на харків'ян — Скучный Харьков, створена лише 6 травня 2021 року. Одна з реклам піарить сам ресурс, зазначаючи: “Шоу — Скучный Харьков. Такого еще не было. Все политики на одном канале”

Наразі використання політичної реклами потенційними учасниками виборів міського голови Харкова є незначним, а відповідно витрати поки мінімальні. Здавалося б, активність у соціальних мережах – це вдалий старт виборчої кампанії, адже дозволяє політикам швидко і відносно дешево комунікувати з виборцями, звертатися до потрібної авдиторії та розширювати коло своїх прихильників. Однак  створення сторінок без історії спеціально під вибори або ж використання акаунтів ЗМІ і просування там маніпулятивних матеріалів про політичних опонентів – це не найкраща характеристика прозорості та чесності майбутньої виборчої кампанії.

Тож бажаємо виборцям Харкова зберігати інформаційну гігієну та бути обачними із поширенням дезінформації, фейків та відверто маніпулятивних публікацій про вибори міського голови.