Квест “Знайди пандус”, місія “Терпіння” або  “Мале і велике вимушені кола пошани”. Спостерігачі ОПОРИ з'ясували, що чекає людей з малою мобільністю, якщо їм доведеться навідатись до київських відділень  Державного реєстру виборців.

Таких відділень у столиці десять.  Це структурні підрозділи районних держадміністрацій Києва:  Голосіївської, Дарницької, Деснянської, Дніпровської, Оболонської, Печерської, Подільської, Святошинської, Солом'янської і Шевченківської.

Зазвичай там тихо і безлюдно — спеціалісти працюють з базами даних, бо їх основним завданням є ведення обліку виборців і складання списків для проведення виборів. Але в гарячий передвиборчий період громадяни ще звертаються туди для тимчасової зміни місця голосування. І тоді під відділеннями Держреєстру вибудовуються такі черги, як під радянським магазинами за дефіцитним продуктом.

І якщо ви, наприклад,  пошкодили ногу і тепер носите гіпс, чи ортез; якщо проходите складне лікування і від цього швидко втомлюєтеся; якщо вам довелося прийти з дітьми; якщо ви літня людина або пересуваєтеся на інвалідному візку, то деякі відділення можуть стати для вас справжнім випробуванням.

Можуть, хоча не мали б — ні українське, ні міжнародне право не схвалює ситуацій, коли не всі люди можуть скористатися послугами, які надає держава, чи своїми правами.

Наприклад, стаття 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» встановлює, що будь-які форми дискримінації з боку державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб забороняються.

А ще в Україні ратифікована Конвенція про права осіб з інвалідністю. І там зазначено, що наша країна визнає важливою доступність фізичного, соціального, економічного та культурного оточення, оскільки все це дає змогу повною мірою користуватися всіма правами людини й основоположними свободами.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Києві навідалися у кожне відділення і перевірили,  на скільки вони зручні для маломобільних груп. Запрошуємо на фото-екскурсію.
Відділ ведення ДРВ Оболонської райдержадміністрації Києва
( вул.Маршала Тимошенка, 16)

Отже, ви прийшли під будівлю Оболонської РДА. Біля входу є пандус — доволі зручний, з невеликим градусом підйому.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Пандус біля входу в Оболонську РДА

Тому всередину ви втрапите без проблем. А от далі починаються пригоди.

Холл першого поверху, де і розмістили Держреєстр виборців (або ДРВ), має два крила. У кожному — по ліфту.  До кожного крила ведуть сходи. Якщо людина себе погано почуває, має серцеві захворювання чи пересувається на візку, то сходи - це справжнє випробування на живучість. Навіть якщо сходинок небагато.  Проте,  до першого ліфту вас доправить підйомник.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Пандус біля ліфту на першому поверсі в Оболонську РДА

А от з другої сторони, де кабінет ДРВ і другий ліфт, є виключно сходи. 

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Сходи ведуть до відділу ДРВ.

І тут у людини з зькою мобільністю  є лиш один варіант. Зробити, так би мовити,  “мале коло пошани” (про велике ми розкажемо в іншому розділі): скористатись підйомником в протилежному від ДРВ крилі холу, першим ліфтом піднятись на другий поверх, пройтись коридором до другого ліфта, спуститись знову на перший поверх і вуаля — ви біля відділення ДРВ.  Ну або знову просити чужих людей про послугу.  Хоча добре, що є кондиціонери — здійснювати “мале коло пошани” можна буде в атмосфері приємної прохолоди.

Відділ ведення ДРВ Дніпровської райдержадміністрації Києва
(бульв.Праці, 1/1)

У Дніпровській райдержадміністрації так співпало, що розпочався передвиборчий період і — оновлення пандуса. 

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Робітники оновлюють пандус біля Дніпровської РДА Києва

Бо попередній був, так би мовити, для галочки — кут підйому дуже різкий і користуватися ними було вкрай незручно.  Його б поміняли незалежно від виборів, але до доступності відділу Держреєстру це додало плюсів. 

Людмила Шаміна, голова цього Державного реєстру виборців, розповіла у коментарі ОПОРІ, що на президентських виборах людина на інвалідному візку хотіла змінити місце голосування. Заїхати у приміщення не могла, тож їй довелося телефонувати, щоб до неї вийшли по документи. 

“Зараз вже  буде  зручніше, не доведеться чекати на вулиці, телефонувати. Людина зможе безперешкодно заїхати в адміністрацію”, - додала Шаміна.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Кут нахилу оновленого пандуса біля Дніпровської РДА Києва.

Але за'їзд  до  центрального входу — це пів проблеми.  Далі потенційного маломобільного виборця чекають важкі двері, які відчиняються на  себе.  Якщо ви впораєтесь із цією перешкодою, то всередині буде прохідна з турнікетом-дзиґою і доволі різкий  пандус на сходах..

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Загальний план  першого поверху райадміністрації та бетонний пандус на внутрішніх сходах.

...а попереду — ліфт з малою кабінкою, куди коляска чи візок можуть просто не поміститися. 

Відділ ведення ДРВ Деснянської райдержадміністрації Києва
(пр.Володимира Маяковського, 29)

Це відділення Держреєстру виборців теж розташоване у приміщенні райдержадміністрації. Плюс цього місця в тому, що хороша транспортна розв'язка — тут поряд активно курсує громадський транспорт (теж зі своїми нюансами щодо доступності, хоча це вже інша історія). А от дорога до самої будівлі скорботна — деформований асфальт, а під самою адміністрацією узагалі плити з солідними щілинами між ними.  Хоча пандус є і скористатись ним можна.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Дорога до Деснянської РДА та плити на подвір'ї адміністрації.

Сам відділ Держреєстру виборців — на першому поверсі. Всередині до нього ведуть дві сходові клітки, обладнані доволі крутими пандусами. Але, кажуть тутешні працівники, піднятись можна. Чим люди і займаються.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Пандус на шляху до Держреєстру виборців.

Відділ ведення ДРВ Голосіївської райдержадміністрації Києва
(пр.Голосіївський, 42)

У цьому районі Києва, потрапивши на місце, ви побачите монументальну будівлю з подвійним каскадом сходів.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Сходи до Голосіївської держадміністрації..

Якщо виборець не розгубиться від цього видовища і все одно хотітиме змінити місце голосування, йому треба буде зробити уже згадане раніше “велике коло пошани” - обійти чи об'їхати сходи з лівого боку і виявити пандус, спроектований для того, щоб адміністрація була більш доступною для різних груп населення. Додаткових вказівників, що цей пандус існує, нема — спостерігачі ОПОРИ теж помітили його не з першого разу.

Фото Громадянської мережі ОПОРА.  Пандус  до Голосіївської держадміністрації..

Наверху вас чекатиме бічний вхід в адміністрацію. А всередині — теж пандус. Відділення ДРВ розташували на третьому поверсі, працює великий ліфт.

Фото Громадянської мережі ОПОРА.  Бічний вхід  до Голосіївської держадміністрації та пандус всередині.

Начальник відділу Вікторія Святненко розповіла, що будівлю спроектували не так давно, тому різноманітні зручності тут враховані. Додала, що на президентських  виборах людей з низькою мобільністю пускали без черги.  І дозволяли за потреби лишати дитячі візочки біля охорони.

“Залишали біля чергового коляски, заходили з дітьми і ми швиденько відпускали таких людей без черги, у нас все це було продумано”, - запевнила Святенко і додала, що цього разу планують використати попередній досвід.

Відділ ведення ДРВ Шевченківської райдержадміністрації Києва
(вул.Щербаківського Данила, 49)

На відміну від більшості відділень держреєстру, цей розташований не у будівлі РДА. До входу веде пандус, сам кабінет знаходиться на першому поверсі і ділить приміщення з окружною виборчою комісією.

Фото Громадянської мережі ОПОРА.  Вхід  до  відділу ДРВ Шевченківської РДА.

Світлана Алєксєєва, начальниця цього відділу ведення Держреєстру виборців, розповіла, що на попередніх виборах, коли були великі черги з охочих змінити місце голосування, люди активно користувалися цим пандусом. Особливо батьки з дитячими візочками. 

“Кому  найбільше був потрібен наш пандус, то це мамам з колясками, - розповіла вона. - Діток було багато”. 

Вона нагадала, що  кожного місяця управління охорони здоров'я подає до ДРВ інформацію про людей, які через  стан здоров'я чи інвалідність неспроможні самостійно пересуватися (офіційний статус НСП).  Біля цих виборців у списках є відповідне позначення і до них у день виборів приїдуть із переносною скринькою.  Ті люди, які захворіли на час виборів і теж хочуть голосувати вдома, можуть звернутись до виборчої комісії із довідкою від лікаря.

Водночас, у світі та Україні спостерігається тенденція, коли люди з низькою мобільністю не замикаються у чотирьох стінах і намагаються отримати максимальну якість життя з тим станом здоров'я, який мають. Право сходити на дільницю і самостійно проголосувати на виборах — одне з основоположних і найважливіших, тому так важливо, аби ним могли скористатись усі охочі у зручний для себе спосіб.

Відділ ведення ДРВ Дарницької райдержадміністрації Києва
(вул.Кошиця Олександра, 11)

Цей відділ ведення Держреєстру виборців розташований у будівлі райдержадміністрації. Приміщення будували давно, тож  воно не найкращим чином пристосоване до потреб маломобільних людей. Дворівневі сходи на вході, але є пандуси. Двері відчиняються на себе.

Фото Громадянської мережі ОПОРА.  Вхід  до  Дарницької РДА.

Всередині будівлі на першому поверсі сходові клітки теж скомпановані з похилими спусками.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Пандуси всередині райдержадміністрації.

Але сам кабінет відділу ДРВ на третьому поверсі. Туди потрібно підійматись ліфтом, а в нього заїдеш не кожним дитячим чи інвалідним візком.

Фото Громадянської мережі ОПОРА. Ліфт всередині райдержадміністрації і коридор на третьому поверсі.

Тут людям з низькою мобільністю може знову знадобитись стороння допомога і доведеться просити та прилаштовуватись.

Відділ ведення ДРВ Святошинської райдержадміністрації Києва
(вул.Крамського Івана, 10)

На вулиці Крамського у Києві є одноповерхова будівля. Тут і облаштувався відділ ведення Державного реєстру виборців Святошинської  райдержадміністрації. Перед входом — сходи, самі двері — недостатньо широкі, з металевими поріжками всередині.

Фото Громадянської мережі ОПОРА.  Вхід  до  святошинського ДРВ.

Тож якщо ви на візку або з візком, вас чекає квест “Терпіння”. Потрібно натиснути клавішу виклику персоналу і за якийсь час до вас хтось спуститься на вулицю.

Як розповіла Євгенія Ліпітан, заступниця начальника ДРВ, нещодавно такий випадок був. Приїжджав виборець на інвалідному візку і змушений був чекати на вулиці, поки йому оформляли усі документи.  Коли тільки готували приміщення для розташування тут відділення Держреєстру виборців, то ідея облаштування пандусів була, але від неї відмовились і обмежилися дзвінками виклику.

Відділ ведення ДРВ Солом'янської райдержадміністрації Києва
(просп.Повітрофлотський, 41)

Відділ солом'янського Держреєстру виборців розташований у будівлі райдержадміністраці. Тут є сходи, але і зручний пандус. Двері розсуваються автоматично.

Фото Громадянської мережі ОПОРА.  Вхід  до  Солом'янської РДА.

На першому поверсі є туалет, облаштований для людей, що користуються інвалідними візками.

Фото Громадянської мережі ОПОРА.  Вказівник до WC , облаштованого для людей, що користуються інвалідними візками

Сам відділ ведення Держреєстру на третьому поверсі. Туди вас завезе  ліф.

Фото Громадянської мережі ОПОРА.  Для того, щоб потрапити у відділ Держреєстру, потрібно скористатися ліфтом.

У Солом'янській РДА нещодавно зробили реконструкцію, тому, порівняно з іншими комунальним будівлями, вона є зручною  в контексті доступності для маломобільних груп населення.

Відділ ведення ДРВ Подільської райдержадміністрації Києва
(вул.Костянтинівська, 9/6)

Вхід до подільський Держреєстру виборців — у дворі невеликої старої будівлі, де розташований також Центр надання адміністративних послуг. Кабінет ДРВ на першому поверсі, але вхідні двері важкі і відкриваються на себе. Потім вас чекає поріг з двох доволі крутих сходинок, коридор  і вхід до  приймального передпокою, у який на візку чи з візком можна і не втрапити — двері не такі вже і широкі.

Як це виглядає на практиці, можна побачити на відео.

Водночас, головна спеціалістка відділу Альона Швед розповіла, що люди з низькою мобільністю до них ще не звертались і скарг щодо облаштування установи не надходило. Тож якщо ви виборець і вам не комфортно в держустанові — про це варто заявляти і подавати скарги. 

Відділ ведення ДРВ Печерської райдержадміністрації Києва
(вул.Михайла Омеляновича-Павленка, 15)

Печерський Держреєстр розташований у будівлі райдержадміністрації. Тут на вході сходи і — пандус.

Фото Громадянської мережі ОПОРА.  Вхід  до  Печерської РДА.

Всередині на першому поверсі — пандус з інвалідним візком, яким можна скористатися за потреби.

Фото Громадянської мережі ОПОРА.  Пандус  на першому поверсі  Печерської РДА.

Потрібний нам кабінет Держреєстру облаштували на другому поверсі. Туди можна піднятись на ліфті — він доволі широкий і зручний.

Фото Громадянської мережі ОПОРА.  Ліфт на першому  поверсі  Печерської РДА.

Начальниця цього відділу ведення Державного реєстру виборців, Олена Колосова, зазначила: завдяки тому, що ДРВ в райдержадміністрації, а ця будівля належно облаштована, проблем із доступністю не було. 

Підсумовуючи, можемо зазначити, що більш пристосовані до потреб людей з малою мобільністю переважно ті відділи ДРВ, що облаштовані в райдержадміністраціях. І найкраще — якщо будівлі нові чи недавно реконструйовані. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)