Член бюро Голосіївської «Батьківщини», керівник окружної партійної організації №3 підприємець Сергій Безуглий долучився до організації турніру з шахів під проводом Українського товариства сліпих (УТОС). Учасники змагань отримали від політика подарунки та фінансову допомогу на суму в одну тисячу гривень. Про подію повідомляє Facebook-сторінка міської партійної організації. Заступник голови Центрального правління УТОС Михайло Новосецький вдячний за підтримку, однак констатує, що здебільшого політичні сили не прагнуть перейматись проблемами незрячих.

У Facebook-дописі, зокрема, йдеться, що змагання відбулися у п’ятницю, 9 листопада в приміщенні Будинку культури УТОС ім. Я. Батюка, який знаходиться на проспекті Валерія Лобановського, 115. Інформація про вміст подарунків та їхню вартість у повідомленні відсутня.

13 11 2018 Kyiv pidkup batkivshchyna 1

13 11 2018 Kyiv pidkup batkivshchyna 2

13 11 2018 Kyiv pidkup batkivshchyna 3

13 11 2018 Kyiv pidkup batkivshchyna 4

13 11 2018 Kyiv pidkup batkivshchyna 5

Сергій Безуглий балотувався від ВО «Батьківщина» до Київської міської ради у Голосіївському районі під час місцевих виборів 2015 року. Згідно з відомостями, поданими до Київської міської виборчої комісії, у 2015 році він обіймав посаду голови правління ГО «Незалежна країна» Голосіївського району м. Києва.

Водночас, як розповів у коментарі Громадянській мережі ОПОРА соратник Безуглого, нинішній керівник ГО «Незалежна країна» Ігор Мельников, пакети, які вручили незрячим шахістам, містили брендовану продукцію партії та громадської організації – блокноти, ручки тощо. Саме пан Мельников й був присутній на заході від імені політика. За його словами, Голосіївська «Батьківщина» підтримує незрячих уже щонайменше протягом чотирьох років.

«Цього разу також трохи допомогли фінансово, – розповідає Ігор Мельников. – Раніше пригощали пасками на Великдень, дарували пряники. Ми розуміємо, що ці люди потребують уваги й завжди намагаємося їх підтримувати. Крім цього, вже близько п’яти років щомісяця організовуємо екскурсії до Верховної Ради для школярів, вчителів та студентів. Також відвідуємо дитячі будинки, сприяємо організації фотовиставок тощо. Для Сергія Безуглого благодійна діяльність – своєрідне хобі, він займався нею задовго до того, як вирішив балотуватись. Тож я не можу сказати, що це пов’язано лише з виборами. Ми працюємо заради людей».

Заступник голови Центрального правління УТОС Михайло Новосецький також пригадує подарунки від «Батьківщини» роки зо три тому й, за його словами, така підтримка та навіть сама присутність представників політичних партій на заходах Товариства – важлива для незрячих. Водночас про системну співпрацю мова поки що не йде, переконаний пан Новосецький. За його інформацією, учасники та судді турніру отримали від Сергія Безуглого загалом одну тисячу гривень у формі благодійної допомоги, тобто близько 50-70 гривень для кожного. Загальну суму фінансової допомоги підтвердив у коментарі й Ігор Мельников.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Валерія Шапіро надання безоплатних послуг або послуг за зниженою ціною під час виборчої кампанії кваліфікується як підкуп виборців. До офіційного старту виборчої кампанії таке порушення відсутнє. Загалом невідомо, чи планує цей представник політичної партії висуватись в якості кандидата, крім того, благодійні подарунки супроводжувались не персонадльним, а партійним брендуванням. Наразі не можна говорити про жодне порушення законодавства, проте активізація представників партій у сфері благодійності напередодні виборчого процесу може сприяти нерівній нформаційній присутності учасників виборчого процесу, що може спричинити порушення принципу рівних можливостей.