В селі Велика Калинівка Хмельницького району спостерігачі ОПОРИ зафіксували розвезення кандидаткою в депутати до Олешинської сільської ради ОТГ Антоніною Демчишиною (ВО «Батьківщина») продуктових наборів для виборців, до яких входили пляшка олії, пачка борошна, дві пачки цукру, дві пачки крупи і пачка макаронних виробів.

Спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію, яка задокументувала факти отримання продуктів і взяла пояснення від отримувачів та самої кандидатки. 

Кандидатка, яка працює кухарем у дитячому садочку, у робочий час проводила роздачу продуктових наборів. Водночас завідувачка дитячого садка Людмила-Марія Скрипник, яка також є кандидаткою в депутати Олешинської сільської ради від ВО «Батьківщина» повідомила, що її підлегла Антоніна Демчишина в робочий час не залишала приміщення дошкільного навчального закладу.

foto Khmelnychchyna 27.10.2017 pidkup kalynivka 2

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що такі дії Антоніни Демчишиної можуть суперечити частині 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», яка забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

На думку радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА поліції слід перевірити, якою є орієнтовна вартість продуктового пакета та чи є в діях кандидата ознаки злочину, визначеного частиною 3 статті 160 КК України, а саме здійснення передвиборної агітації шляхом надання безоплатно товарів, чи такі дії можна трактувати лише, як порушення правил передвиборної агітації відповідно до статті 212-10 КУпАП України. Юристка також наголосила на тому, що експертами Головного управління Національної поліції та Громадянської мережі ОПОРА розроблено проект змін до частини 3 статті 160 КК України, відповідно до яких криміналізується будь-яка роздача продуктів, алкоголю та тютюнових виробів. Зараз проект очікує на розгляд Кабінету міністрів України для прийняття рішення про внесення на розгляд Верховної Ради України як урядовий.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.