Ще до початку офіційного старту виборчої кампанії з обрання Президента України спостерігачі ОПОРИ зафіксували активну діяльність з боку потенційних кандидатів. Так, з початку осені область відвідали 12 потенційних кандидатів. Також напередодні новорічних свят зафіксована партійна благодійність з боку п’яти політичних сил. Про це представники ОПОРА розповіли на прес-конференції у Полтаві 27 грудня.

Незважаючи на те, що офіційно виборча кампанія стартує з 31 грудня, починаючи з вересня потенційні кандидати розпочали проявляти активність в Полтавській області вже з вересня місяця. Протягом всієї осені та грудня місяця Полтавщину відвідали 12 потенційних кандидатів в Президенти – Анатолій Гриценко, Дмитро Гнап, Ілля Кива, Роман Безсмертний, Валентин Наливайченко, Андрій Садовий, Юрій Дерев’янко, Юрій Бойко, Олександр Шевченко, Сергій Тарута, Сергій Каплін та Володимир Зеленський. Останній відвідав Полтаву в рамках концертного туру Студії «Квартал 95», проте провів зустріч зі ЗМІ.

27 12 Poltava vizyty kandydativ

Окрім візитів, проявляли активність й місцеві осередки партій. Так, напередодні новорічних свят спостерігачі ОПОРИ зафіксували прояви благодійної діяльності від п’яти політичних сил – «Об’єднання «Самопоміч», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Опозиційний блок» та УКРОП. Також була зафіксована благодійна діяльність з боку громадської організації «Наша справа Полтавщина», дитячі подарунки від якої містили листівки та символіку партії ВО «Батьківщина». Дана діяльність громадської організації може містити елементи «політичної корупції», відповідно до чого ОПОРА планує звернутись до НАЗК, яке і повинно дати належну правову оцінку даної ситуації.

Були зафіксовані й хуліганські дії відносно потенційних кандидатів. На початку грудня в Кременчуці невідомі закидали приймальню Юрія Бойка фарбою, а також за допомогою фарби були зіпсовані білборди Олександра Вілкула та Євгена Мураєва.

«Незважаючи на те, що виборче законодавство не забороняє дочасну агітацію, проте такі дії можуть порушувати рівність виборчого права. Хоча нашими спостерігачами й були зафіксовані випадки дочасної агітаційної діяльності з боку потенційних кандидатів на Полтавщині, їхня активність була не надто високою», – резюмував координатор ОПОРИ в Полтавській області.

Крім цього, представники ОПОРИ розповіли про використання народними депутатами Полтавщини державних коштів для власного піару. Так, з червня по грудень було зафіксовано 77 випадків непрямої агітації нардепами. Найбільшу кількість випадків ймовірного використання державних коштів в цілях дочасної агітації зафіксовано у Костянтина Іщейкіна («Блок Петра Порошенка») – 51. 9 випадків виявлено у Олега Кулініча («Відродження»). 6 разів піарився Юрій Бублик (позафракційний). 4 випадки виявлено у Юрія Шаповалова («Відродження»), 3 – у Руслан Богдан («Батьківщина»), 2 має Костянтин Жеваго (позафракційний) та по 1 Андрій Река (позафракційний) та Сергій Каплін («Блок Петра Порошенка»).

За коментарями звертайтеся: