У Кропивницькому спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА 16 січня виявили білборди без вихідних даних зареєстрованих кандидатів на посаду Президента України від політичних партій «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка та «Наші» Євгенія Мураєва. Також білборди Анатолія Гриценка зафіксували у Світловодську.

Білборди із написом  та портретами політиків не містили відомостей про установу, що здійснила друк, його тираж, дані про осіб, відповідальних за випуск, як того вимагає ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України».

16.01.2019 Kropivnitskay Grutenco Stlo

16.01.2019 Kropivnitskay Grutenko

Білборд із зображенням Євгена Мураєва розміщений біля міського управління поліції.

16.01.2019 Kropivnitskay Myrayv

Як повідомляла ОПОРА, Анаталій Гриценко зареєстрований кандидатом у Президенти України постановою ЦВК №62 від 15 січня 2019 року, Євген Мураєв зареєстрований кандидатом у Президенти України постановою ЦВК №61 від 15 січня 2019 року. 

Спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію, аби зафіксувати порушення, та написали на місці відповідні заяви.

16.01.2019 Kropuvnitskiy zayva

«Нині у Кропивницькому є зовнішня реклама не лише Анатолій Гриценка, Євгена Мураєва, Андрія Садового, Валентина Наливайченка, а й інших політиків, які публічно заявили про те, що будуть балотуватися на посаду Президента України. Але інші потенційні кандидати ще не зареєстровані  у ЦВК, тому ми фіксуємо ймовірне порушення лише щодо зареєстрованих кандидатів»,зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією.

Нагадаємо, раніше у Кропивницькому спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди без вихідних даних кандидатів у Президенти Андрія Садового, Сергія Капліна та Валентина Наливайченка.