У четвер, 11 червня, у Сумах відбувся тренінг «Енергозбереження: що і від кого залежить» для працівників Сумської міської централізованої бібліотечної системи. У заході взяли участь 25 бібліотекарів.

В ході тренінгу місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА докладно пояснила його учасникам новітні тенденції щодо відносин співвласності у багатоквартирних будинках. Експерт звернула увагу присутніх на зміни в українському законодавстві, і зокрема – на перспективи, які відкриває перед мешканцями багатоквартирників нещодавно підписаний Президентом Закон України № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Детальніше координатор зупинилася на питаннях енергозбереження, житлових субсидій та найбільш ефективних шляхах економії ресурсів – води, газу, електроенергії та тепла.

Бібліотекарі натомість ділилися досвідом ресурсозаощадження та розповідали, з якими складнощами у побуті стикаються щодня. Бібліотечні працівники постійно працюють з читачами, що представляють різні соціальні групи населення, тож добре обізнані з суспільними настроями, і зокрема – з реакцією на підвищення тарифів, надання житлових субсидій і повільних темпів впровадження реформи ЖКГ в Україні. Цікаво, що саме у бібліотеках міста Суми були створені консультаційні центри щодо житлових субсидій, пенсійного законодавства тощо.

«Двері ми замінюємо самі, вікна у під’їзді відсутні або биті, пільговики не бажають економити та встановлювати лічильники, із ЖЕКами проблеми», – такі непоодинокі коментарі лунали від присутніх на заході.

В свою чергу, координатор розповіла про енергоефективність приладів, які використовуються у побуті, та вплив цих показників на рахунки за спожиту електроенергію. Практичні поради щодо того, як економити воду, електроенергію, газ та тепло, якими поділилася з присутніми експерт ОПОРИ, отримали позитивний відгук в аудиторії.

«Я працюю у відділі природничих наук і тому ця тема мені цікава. Ми проводимо заходи для дітей та дорослих, приділяючи особливу увагу енергозбереженню. Інформація, яку я почула на тренінгу, була дуже корисною. Крім того, нам розповіли багато нового», – поділилася своїми враженнями бібліотекар Тетяна Карапузова. На її думку, такі розмови дуже важливі для людей старшого віку, бо їм надто складно пристосуватися до нових умов.

Директор Централізованої бібліотечної системи міста Суми Людмила Стадниченко зазначила: «Ми працюємо, щоб бути корисними своїм читачам. Наші заклади проводять інформаційну роботу давно і в різних напрямках. Що стосується цього заходу, то вважаю його дуже важливим, оскільки ціни на енергоносії зростають, і люди розгублені. Вони бачать платіжки і не розуміють, звідки такі цифри. Сьогодні ми дізналися, як можна бути ощадливішими в побуті, менше витрачати ресурсів і, відповідно, платити менше».

На завершення тренінгу присутні отримали інформаційні плакати та буклети від Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». За словами бібліотекарів, вони планують створити куточки енергоефективності у своїх закладах, а також проводити інформаційні бесіди з читачами.