Шановний пане Президенте!
Шановний Прем’єр-міністре!
Шановні народні депутати!

Звертаємося до Вас із відкритою заявою про неприпустимість прийняття проекту «Житлового кодексу», що пройшов перше читання у Верховній раді України.

Під час відкритого засідання Комітету верховної ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, що відбулися 18 травня у приміщення Міністерства з питань регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади та громадські експерти висловили багато зауважень до проекту закону.

Змушені констатувати, що проект Житлового кодексу, який не потрібний Україні, з огляду на те, що містить лише дублювання діючих правовідносин (про що говорить сам голова Комітету Володимир Рибак: «Он мне тоже сто лет нужен, как и тем, кто его критикует. Но принимать надо» – цитата), несе у собі загрозу для економічної незалежності українців.
Вважаємо за потрібне повідомити Вам про них та закликати не приймати даного законопроекту.

Проект Житлового кодексу містить порушення прав власників на вільне володіння, користування і розпоряджання своїм майном.

Зокрема, створюються умови, за яких будь-якого власника можна усунути від управління його власним майном, яким є спільне майно в багатоквартирному будинку, лише тому, що власник не має “інвестиційного потенціалу” (Частина 1 ст. 152). У документі зазначено, що управління багатоквартирним будинком та його прибудинковою територією самими власниками (співвласниками) можливе лише за умови, що вони “відповідають вимогам щодо виконавця послуг”.

Співвласники багатоквартирного будинку свавільно будуть витіснені зі сфери управління своїм багатоквартирним будинком. Вони будуть позбавлені права самостійно управляти своїм майном, а також на конкурсних засадах обирати найкращого виконавця послуг з управління багатоквартирним будинком.

Натомість проект Житлового кодеску передбачає можливість „нав’язування” управителя зовні. При чому, навіть без письмового оформлення – для цього достатньо лише публікації пропозиції в газеті.
Немає підстав вірити, що нав’язані насильно компанії, захопивши ринок житлово-комунальних послуг, будуть покращувати їх якість.

По суті, власність на житло перестане бути повноцінною власністю, бо люди (навіть ті, хто увійде до об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – ОСББ) не зможуть нею розпоряджатися.

Враховуючи, що послуги управителів надаватимуться на платній основі, можна припустити, що через якийсь час у власників “без інвестиційного потенціалу” накопичиться така сума заборгованості перед управителем, що вони позбудуться і власного житла за борги. Таким чином, створюються економічні передумови для позбавлення власників житла їхньої власності, і перетворення нації самодостатніх власників житла, якою нині є українці, на націю наймачів.

Окрім того, прийняттям цього документу будуть створені умови для “рейдерського” захоплення багатоквартирних будинків.

Кодекс надає право забудовнику створювати ОСББ (Частина 2 ст. 59). Крім того, такі повноваження надаються замовнику будівництва навіть у випадку, коли співвласники проводили загальні збори, але прийняли на них рішення НЕ створювати ОСББ.

Весь зміст ст. 59 Кодексу спрямований на впровадежння непрозорих, неконкурентних умов задля отримання забудовниками та їхніми дочірніми компаніями монопольного доступу до ринку послуг з управління багатоквартирним житловим фондом. Власникам буде насильно нав’язана управляюча компанія і порушені їхні економічні права.

У зв’язку з вищенаведеним, Громадянська мережа ОПОРА наголошує на тому, що Кодекс не може бути прийнятий у такій редакції.

У разі спроби прийняти документ, який буде порушувати економічні права українців щодо управління своєю власністю, ГМ ОПОРА буде змушена вдатися до організації масових акцій протесту.