У грудні 2018 року ОПОРА продовжувала здійснювати моніторинг передвиборчої ситуації в регіонах України, аналізуючи перебіг та зміст дочасної агітаційної кампанії потенційних кандидатів та пов’язаних з ними політичних партій і організацій. Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів. Метою спостереження є ідентифікація ключових проблем виборчого процесу, формування доказової бази та запобігання порушенням через комплексний громадський контроль не лише в ході офіційного перебігу виборів, але й у міжвиборчий період.

РЕЗЮМЕ

Не менше 20-ти потенційних кандидатів розгорнули масштабні агітаційні кампанії

Протягом останніх кількох місяців Громадянська мережа ОПОРА здійснювала довготермінове спостереження за активністю політичних гравців і публічних інституцій та загальним ходом підготовки до президентських виборів в Україні. Станом на кінець грудня 2018 року ми можемо констатувати, що не менше 20-ти потенційних кандидатів розгорнули масштабні агітаційні кампанії – використовуючи різноманітні форми агітації, мобілізувавши партійні структури та залучивши значні фінансові ресурси. Більшість потенційних кандидатів з цього переліку проводять дочасну агітацію в такому комплексному форматі понад три останніх місяці, що перевершує тривалість офіційної кампанії, в рамках якої законодавчо регламентується передвиборна агітація.  

Найбільш інтенсивною та тривалою є дочасна агітаційна кампанія Юлії Тимошенко, Петра Порошенка та Олега Ляшка. Вони лідирують у різних сегментах політичної реклами і в частині персональної публічної активності в регіонах.

Домінуючою формою дочасної агітації за територіальним охопленням є розповсюдження політичної реклами на зовнішніх носіях. У різних регіонах України на рівні обласних міст та районів зафіксовані білборди 20-ти потенційних кандидатів у Президенти, а дочасна агітація двох з них (Юлії Тимошенко і Петра Порошенка) розміщена в усіх без винятку регіонах.

Суттєво виросла кількість політичної реклами, яка розміщується в друкованих регіональних ЗМІ. Основною тенденцією останнього місяця у використанні цього сегмента дочасної агітації є поява регулярних випадків чорного піару. Спостерігачами ОПОРИ зафіксовані неодноразові прояви брудної агітації в регіональній пресі (Тернопільської, Чернігівської, Вінницької, Херсонської областей), спрямовані проти потенційних кандидатів, зокрема Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко. Велика кількість політичної реклами в друкованих ЗМІ вже зараз розміщується в прихований спосіб без належного маркування, що створює ризики для офіційного виборчого процесу. Подібні маніпуляції ЗМІ є порушенням не тільки стандартів журналістської діяльності, а й закону “Про рекламу”.

Незважаючи на введення режиму воєнного стану, географія дочасної агітаційної кампанії порівняно з попередніми місяцями розширилася (охопивши 19 областей, де спостерігачі ідентифікують масове розгортання кампанії) і стала більш інтенсивною (за винятком Закарпатської, Черкаської, Чернівецької, Полтавської та Житомирської областей).

На кінець грудня спостерігачами  було зафіксовано щонайменше 79 регіональних візитів

Динаміка регіональних візитів потенційних кандидатів поступово зростала протягом останніх кількох місяців і станом на кінець грудня спостерігачами було зафіксовано щонайменше 79 регіональних візитів. Петро Порошенко і Олег Ляшко відвідали найбільшу кількість регіонів. Також ці двоє політиків разом з Русланом Кошулинським лідирують за кількістю відвіданих населених пунктів у рамках регіональних візитів і кількістю проведених заходів. У грудні Дніпропетровська область була пріоритетним регіоном у ході планування та проведення кандидатами агітаційних візитів.  

У фокусі уваги потенційних кандидатів були освітні, медичні та соціальні бюджетні установи, органи публічної адміністрації, комунальні та приватні підприємства. Найменш активні в сегменті візитів кандидати обмежувалися комунікацією з місцевими партійними активістами і прихильниками та взаємодією з регіональними ЗМІ. За відсутності законодавчих обмежень та належного регулювання зберігається практика передвиборної благодійності з боку потенційних кандидатів. Зафіксовані випадки стосувалися зокрема Олега Ляшка та Петра Порошенка (7 і 5 випадків відповідно).

Залишається невирішеною проблема участі посадовців та службовців органів влади різних рівнів у дочасних агітаційних активностях потенційних кандидатів. Це стосується не лише їх участі в заходах офіційних осіб (зокрема в рамках візитів Президента Петра Порошенка), але й у публічних заходах політичних діячів, які не займають офіційних посад (зокрема в рамках візитів Арсенія Яценюка). Так, за даними ОПОРИ, у 67% усіх заходів, проведених особисто лідером партії “Народний фронт” Арсенієм Яценюком, брали участь посадові особи органів влади різних рівнів. Високий показник присутності посадових осіб щодо заходів чинного Президента України. Також були зафіксовані декілька випадків присутності посадових осіб органів влади на заходах Олега Ляшка і Руслана Кошулинського.

Викликає занепокоєння ситуація з появою інцидентів перешкоджання політичній діяльності потенційних кандидатів ще на етапі до офіційного старту кампанії, які зокрема зафіксовані в Одеській та Чернігівській областях відносно Анатолія Гриценка.

ПОЛІТИЧНИЙ КОНТЕКСТ ДОЧАСНОЇ АГІТАЦІЙНОЇ КАМПАНІЇ НА ЧЕРГОВИХ ВИБОРАХ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Достатньо інтенсивні дочасні агітаційні кампанії потенційних кандидатів на пост Президента України поєднувалися із фактичним стартом підготовки чинних народних депутатів України та місцевих політичних лідерів до чергових парламентських виборів. Активність значної частини претендентів на мандати народних депутатів України де-факто стала впливовим фактором президентських виборів. Це пов’язано з їхньою належністю до політичних партій, які планують висувати кандидатів на пост Президента України.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували поширені практики здійснення благодійної діяльності від імені депутатів та посадових осіб місцевих рад і членів українського парламенту, яка нерідко відбувалася із використанням партійної символіки. На жаль, непоодинокими є випадки надання виборцям товарів та послуг, включаючи продуктові набори, що вже стало в Україні візитівкою масових технологій непрямого підкупу виборців. Чинні народні депутати України також інтенсивно використовують бюджетні субвенції на соціально-економічний розвиток у власних піар-цілях, про що ОПОРА раніше повідомляла  у спеціальному звіті. Ці прояви активностей місцевих політичних лідерів та народних депутатів України, які прямо не пов’язані із черговими виборами Президента України, здатні негативно вплинути на конкурентність президентської кампанії. Варто зазначити, що окремі потенційні кандидати на пост Глави держави особисто також залучаються до так званої благодійної діяльності або використовують бюджетні програми у власних інтересах, але саме активність місцевих політичних груп та народних депутатів України є найбільш масовою.

ОПОРА закликає майбутніх кандидатів на пост Президента України не лише забезпечити законність власної агітаційної кампанії, а й сприяти дотриманню стандартів політичної діяльності їхніми місцевими політичними командами.

У контексті гарантій законності процесу офіційної передвиборчої агітації викликають занепокоєння випадки збору персональних даних громадян деякими громадськими, благодійними та партійними організаціями. Зокрема, окремі випадки такої діяльності зафіксовані в Маріуполі Донецької області,  Кривому Розі Дніпропетровської області, окремих населених пунктах Київської області тощо. Потенційно ці дані можуть бути використані для організації незаконних технологій з матеріального мотивування виборців.

Перебіг дочасної агітаційної кампанії на виборах Президента України засвідчив необхідність посилення діалогу між представниками ЗМІ з питань дотримання стандартів журналістської діяльності. У регіональних ЗМІ без жодного маркування масово розміщується дочасна агітація потенційних кандидатів та політичних партій, яка не належить до авторських матеріалів. Така практика вводить в оману аудиторію цих ЗМІ, сприяє тіньовому фінансуванню політичних заходів та створює ризики порушення стандартів вільного формування волевиявлення громадян.

Складність завдань із забезпечення політичної неупередженості посадових та службових осіб під час виборів вимагає активного діалогу на місцевому рівні. У окремих територіальних громадах (Львів) обговорюється необхідність ухвалення місцевих рішень з питань профілактики та протидії зловживанням адміністративними ресурсами на виборах. ОПОРА закликає органи влади національного та місцевого рівнів вжити максимальних заходів для уникнення проявів використання владних ресурсів у виборчих цілях.

ДІЯЛЬНІСТЬ ЦВК НАПЕРЕДОДНІ ОФІЦІЙНОГО ПОЧАТКУ ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ

Із метою належної організації виборчого процесу ЦВК затвердила у грудні 2018 року Календарний план організації і проведення чергових виборів Президента України. Розробка та ухвалення такого документа прямо не передбачена Законом України “Про вибори Президента України”, але є належною практикою ЦВК із планування виборчих процедур та інформування суб’єктів виборчого процесу про необхідність їх здійснення. Відповідно до Календарного плану виборчий процес має розпочатися 31 грудня 2018 року. Етап висування кандидатів на пост Президента України розпочинається з першого дня виборчого процесу і закінчується до 55 днів до дня виборів (до 03 лютого 2019 року включно).  ЦВК зобов’язана завершити процес реєстрації кандидатів на пост Президента України до 08 лютого включно (не пізніше 50 днів до дня голосування). Як встановлює Закон України “Про вибори Президента” та Календарний план виборів, передвиборна агітація кандидата розпочинається на наступний день після його офіційної реєстрації й завершується не пізніше 24 години останньої п’ятниці перед днем голосування.

У межах підготовки до початку виборчого процесу ЦВК затвердила Порядок контролю за надходженням, обліком і використанням коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України (Постанова ЦВК № 250 від  20.12. 2018). Цей Порядок має відігравати вагому практичну роль у реалізації положень Закону України “Про вибори Президента України” щодо проміжної та остаточної звітності про надходження і використання коштів виборчих фондів кандидатів.  Відповідно до чинного законодавства розпорядник виборчого фонду кандидата на пост Президента України подає проміжний фінансовий звіт ЦВК, Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) та партії (у разі висунення кандидата партією). Не пізніш як на п’ятнадцятий день після дня виборів остаточний фінансовий звіт подається розпорядником виборчого фонду до цих самих інституцій.

Порядок передбачає поділ сфер відповідальності з питань контролю за функціонуванням виборчих фондів. З одного боку, Центральна виборча комісія та банківські установи здійснюватимуть контрольні функції щодо надходження, обліку і використання коштів виборчих фондів. З іншого, НАЗК забезпечуватиме контроль за дотриманням вимог законодавства щодо фінансування передвиборної агітації кандидатів. Передбачається і запровадження нових процедур координації між ЦВК і НАЗК у межах спеціальної робочої групи. До основних функцій цієї робочої групи належить виявлення фактів порушення вимог до формування та використання виборчих фондів, збір та систематизація інформації від банків. Результатом діяльності робочої групи ЦВК та НАЗК будуть проекти аналізу фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів. ОПОРА не мала можливості ознайомитися із проектом Порядку, що підкреслює доцільність реформування практик на рівні ЦВК. Зокрема, Дорожня карта реформи ЦВК, презентована громадськими організаціями під час ротації складу Комісії, включає блок пріоритетів у сфері забезпечення інклюзивності та прозорості діяльності вищого органу адміністрування виборів. Неурядові організації запропонували ввести практику оперативного оприлюднення проектів постанов, стенограм і протоколів засідань, постанов, окремих думок до постанов, іншої публічної інформації на веб-сайті ЦВК. Ці новації дозволили б посилити процес напрацювання ЦВК нових порядків здійснення виборчих процедур, включаючи питання контролю за виборчими фондами. Натомість діяльність ЦВК і НАЗК щодо координації зусиль під час виборчого процесу необхідно всіляко вітати, а органи влади повинні докласти максимальних сил для практичної реалізації контрольних механізмів.

ЦВК шляхом ухвалення Постанови № 251 від 20.12.2018  звернулась до Донецької та Луганської ОДА (військово-цивільних адміністрацій) за висновками щодо можливості організації підготовки та проведення чергових виборів Президента України в територіальних виборчих округах  відповідних регіонів. Донецька та Луганська ВЦА до 28 грудня цього року повинні надати ЦВК висновки щодо всіх територіальних виборчих округів регіонів, а не лише тих, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях або наближені до прифронтових територій. Ухвалюючи таке рішення, ЦВК посилалась на пункт 1 частини третьої статті 4 Закону України “Про військово-цивільні адміністрації”, що включає до повноважень ВЦА надання  висновків із питань можливості або неможливості організації виборів на певних територіях Донецької та Луганської областей.

ОПОРА звертає увагу на відсутність положень Закону України “Про вибори Президента України”, які би врегульовували формування та використання висновків військово-цивільних адміністрацій у частині оцінки можливості організації виборчого процесу. Такі положення наявні лише у Законі України “Про місцеві вибори”, відповідно до якого ЦВК може встановлювати факт неможливості підготовки та проведення місцевих виборів на підставі висновків ВЦА. Натомістьчинне законодавство про вибори Президента України передбачає правову реакцію на наслідки дестабілізації виборчого процесу і прямо не визначає можливість встановлення факту неможливості голосування заздалегідь до здійснення виборчих процедур.

Станом на момент ухвалення Постанови ЦВК щодо звернення до Донецької та Луганської ВЦА існувалаправова невизначеність щодо повноважень Комісії ухвалювати рішення про встановлення факту неможливості проведення виборів на окремих територіях Донецької та Луганської областей на підставі висновків ВЦА. Не менш серйозною проблемою залишається і відсутність критеріїв оцінювання безпекової ситуації та вимог до висновків ОДА-ВЦА у сфері виборів.  На думку ОПОРИ, досвід проведення перших місцевих виборів у ОТГ Донеччини та Луганщини включає приклади недостатньо обґрунтованих рішень щодо неможливості проведення голосування. Із метою дотримання засад загального виборчого права на виборах Президента України важливо уникнути неверифікованих або політично вмотивованих рішень не проводити голосування в окремих місцевостях Донецької та Луганської областей. Це вимагатиме від ЦВК, Донецької та Луганської ОДА (ВЦА), а також інших органів влади зваженого підходу до вивчення ситуації у двох регіонах та неухильного дотримання законодавства.

ОПОРА звертає увагу ЦВК на необхідність додаткових роз’яснень щодо практичної реалізації внутрішньо переміщеними особами з тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини і мешканців відповідних населених пунктів можливості тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси. Відповідно до спеціального Порядку, затвердженого ЦВК, виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій та Луганській областях, можуть не додавати до заяви документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування. Але, як зазначається в Порядку, межі та перелік таких міст, сіл та селищ визначаються Президентом України на підставі Закону України “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях”.  На момент підготовки цього звіту Президент України ще не реалізував ці повноваження, що може створити формальні перешкоди для залученості даної групи виборців до голосування. Варіантом виходу з проблематичної ситуації може стати посилання у Порядку тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси на акти Кабінету Міністрів України щодо затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та перелік населених пунктів на лінії розмежування.  Звертаємо увагу, що мешканці тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, внутрішньо переміщених осіб з цих територій не зобов’язані подавати підтверджуючі документи під час тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

ДОЧАСНА ПЕРЕДВИБОРНА АГІТАЦІЯ

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в грудні 2018 року фіксують зростання інтенсивності та масштабів дочасної агітаційної кампанії з боку потенційних кандидатів у Президенти. Причому на регіональному рівні спостерігається активізація де-факто агітаційної діяльності партійних структур та політиків не лише в контексті Президентських виборів, але й у цілях участі в майбутніх парламентських та місцевих виборах. Таким чином суттєво зростають ризики тіньового використання коштів у електоральних цілях в умовах відсутності юридичних механізмів контролю та санкцій за порушення виборчих стандартів.   

Попри введення режиму воєнного стану в частині регіонів України, географія дочасної агітаційної діяльності порівняно з попередніми місяцями розширилася – в 19 з 25 регіонів України спостерігалася активна публічна діяльність потенційних кандидатів, що супроводжувалася одночасним використанням різних форм агітаційної роботи. Спостерігачі ОПОРИ визначили інтенсивність дочасних агітаційних кампаній як низьку в Закарпатській, Черкаській, Чернівецькій, Полтавській, Житомирській областях.

Якщо у вересні – жовтні дочасну агітацію в значних масштабах (поодинокі випадки не враховувалися) розгорнули 13 потенційних кандидатів, то станом на кінець грудня, за оцінками ОПОРИ, 20 потенційних кандидатів здійснюють передвиборчу агітацію в різних регіонах України. Таким чином, важлива заява-заклик ЦВК щодо недопустимості дочасної агітації (оприлюднена 15 листопада 2018 року) не мала практичного впливу на потенційних учасників президентської кампанії.  

Лідерами за масштабом та різноманітністю форматів агітаційних заходів залишаються Петро Порошенко, Юлія Тимошенко і Олег Ляшко. Активність Андрія Садового, порівняно з іншими потенційними кандидатами і його основними конкурентами, у грудні дещо зменшилася. Зокрема, у частині використання аудіовізуальних засобів та друкованих ЗМІ. Натомість Арсеній Яценюк, який розгорнув повноцінну кампанію минулого місяця, у грудні закріпив свою домінуючу присутність у різних сегментах дочасної агітаційної діяльності. У грудні також суттєво зросла кількість зовнішньої реклами під гаслом “Президент – слуга народу”, яка асоціюється з художнім керівником Студії “Квартал 95” Володимиром Зеленським. Стосовно активності інших кандидатів – зберігаються тенденції та динаміка попереднього періоду.

У розрізі типів дочасної агітації надалі виразно домінує зовнішня реклама (білборди, сітілайти). Значно меншим за охопленням є використання потенційними кандидатами друкованих ЗМІ й власної друкованої агітаційної продукції. Аудіовізуальні ЗМІ та інтернет у цілях дочасної агітації повною мірою використовують лише декілька потенційних кандидатів.

Найбільш масштабний рівень розміщення політичної реклами на зовнішніх носіях зафіксовано у наступних потенційних  кандидатів: Юлія Тимошенко (тематичні білборди програми “Нового курсу”, “Ціну на газ українського виробництва буде знижено у 2 рази”); Петро Порошенко (тематичні білборди  “Армія, віра, мова. Ми йдемо своїм шляхом”, “Геть від Москви”); Анатолій Гриценко (білборди “Чесних більше”); Володимир Зеленський (тематичні білборди “Слуга народу”; прямо не рекламують потенційного кандидата, гасло є назвою телевізійного серіалу, виробником якого є Студія “Квартал 95” та головну роль у якому виконав Володимир Зеленський); Андрій Садовий (білборди “Наступ”); Олег Ляшко (білборди “Народний Президент”, “Високі тарифи чи високі пенсії”); Арсеній Яценюк (тематичні білборди “Зупинили дефолт у 2014”, “Енергетична незалежність”, “Шлях в НАТО”); Євгеній Мураєв (тематичні білборди політичної партії “Наші”). Територіально політична реклама на зовнішніх рекламних носіях однаково поширена як в обласних центрах, так і в менших містах.

У грудні спостерігачі вперше зафіксували зовнішню рекламу потенційного кандидата від ВО “Свобода” та інших націоналістичних сил (“Правий сектор”, ОУН, КУН) Руслана Кошулинського з його фотографією та гаслом “Єдиний вибір українців”.

Activity December 2018 09

Активність потенційних кандидатів у сегменті зовнішньої реклами

Потенційний кандидат Кількість регіонів із масовим розміщенням зовнішньої реклами кандидата
Петро Порошенко 24
Юлія Тимошенко 24
Андрій Садовий 20
Арсеній Яценюк 20
Анатолій Гриценко 19
Олег Ляшко 19
Володимир Зеленський 12
Євгеній Мураєв 11

У сегменті дочасної агітації, у друкованих ЗМІ суттєво переважають публікації про Петра Порошенка (виявлені в значних кількостях у 20 регіонах) і Юлію Тимошенко (виявлені в значних кількостях у 18 регіонах). Ключовою проблемою залишається той факт, що політична реклама в регіональних друкованих ЗМІ зазвичай немає належного маркування. Усі подібні матеріали містять характерні ознаки прихованої реклами: згадується прізвище потенційних кандидатів у заголовку, у публікації є фото героя, матеріал написаний у позитивному контексті, деякі однакові публікації зустрічаються в різних виданнях. Випадки публікацій прихованої реклами в регіональних друкованих ЗМІ найчастіше стосуються діяльності Юлії Тимошенко і Петра Порошенка, меншою мірою Олега Ляшка. Також в кількох регіонах (Тернопільська, Чернігівська, Вінницька, Херсонська області) спостерігачі зафіксували тиражування в друкованих ЗМІ матеріалів з ознаками брудної агітації (“чорного піару”) проти Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко. Зокрема, у Тернопільській області стаття “Вова Зеленський – зоряний час Ігоря Коломойського!” зустрічається у 11 районних газетах та виданнях обласного центру, виданих за період з 19 по 21 грудня. Друковані ЗМІ розмістили на своїх сторінках ідентичний текст автора Олега Панчука, з тим самим фото та однаковою версткою. Декілька тез із публікації: “Олігархи побачили, що в людей є великий запит на "нові обличчя" і вони тут же відразу почали їх створювати”, “Ігор Коломойський буде спонсорувати відразу декілька проектів. Перший з них – Володимир Зеленський”, “Протягом всіх цих років Зеленський був у Коломойського як придворний блазень”; і у висновку: “І якщо, не зважаючи на все це, ми знову дозволимо олігархам обвести нас навколо пальця, як дебілів, і будемо голосувати за Зеленського, тоді просто потрібно чесно сказати собі, що "МИ – ІДІОТИ!"”.

Активність кандидатів щодо розміщення дочасної агітації в регіональних друкованих ЗМІ

Потенційний кандидат Кількість регіонів із масовим розміщенням дочасної агітації у друкованих ЗМІ
Петро Порошенко 20
Юлія Тимошенко 18
Олег Ляшко 13
Сергій Тарута 7
Анатолій Гриценко 5
Олександр Вілкул 4
Юрій Бойко 3
Вадим Рабінович 3

У грудні політичні партії все активніше розповсюджували друковані агітаційні матеріали про потенційних кандидатів у Президенти через мережу вуличних наметів. Таку форму дочасної агітації найчастіше використовували політичні партії: ВО “Батьківщина” (на користь потенційної кандидатки Юлії Тимошенко), Радикальна партія Олега Ляшка (на користь Олега Ляшка), “Громадянська позиція” (на користь Анатолія Гриценка), “Народний фронт” (на користь Арсенія Яценюка), ВО “Свобода” (на користь Руслана Кошулинського), Об’єднання “Самопоміч” (на користь Андрія Садового). Також партійні друковані матеріали про потенційних кандидатів усе частіше роздаються безпосередньо агітаторами в людних місцях.

Встановлення партійних наметів і розповсюдження через них партійних газет та інших друкованих інформаційних матеріалів у грудні масово фіксується не лише в обласних центрах, але й в районах областей. Єдиними винятками є регіони, де в результаті введення режиму воєнного стану були скасовані перші місцеві вибори в ОТГ – там скоротилися масштаби вуличної агітації, націленої в першу чергу на місцеву кампанію.

Активність потенційних кандидатів або їх місцевих команд щодо розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів де-факто агітаційного змісту

Потенційний кандидат Кількість регіонів з масовим розповсюдженням друкованих матеріалів
Юлія Тимошенко 18
Арсеній Яценюк 17
Олег Ляшко 16
Анатолій Гриценко 14
Андрій Садовий 13
Олександр Шевченко 8
Руслан Кошулинський 7
Петро Порошенко 6

Потенційні кандидати та передвиборчі штаби партій продовжують активно використовувати онлайн ЗМІ та соціальні мережі в агітаційних цілях. Найбільш помітні в регіональному сегменті Інтернету Петро Порошенко, Юлія Тимошенко і меншою мірою Олег Ляшко та Анатолій Гриценко. У регіональних інтернет-ЗМІ спостерігачами також зафіксовані матеріали із ознаками прихованої реклами, однак кількість таких матеріалів є незначною, у порівнянні з тими, що зафіксовані в друкованих ЗМІ.

Активність потенційних кандидатів щодо дочасної агітації в регіональних інтернет ЗМІ (ТБ та радіо)

Потенційний кандидат Кількість регіонів із масовим розміщенням дочасної агітації в місцевих інтернет ЗМІ
Петро Порошенко 18
Юлія Тимошенко 16
Олег Ляшко 10
Анатолій Гриценко 10
Андрій Садовий 7
Юрій Бойко 5
Олександр Вілкул 5
Сергій Тарута 4

У частині використання аудіовізуальних ЗМІ (телебачення і радіо) в цілях дочасної агітації спостерігачі ОПОРИ виокремлюють дві категорії потенційних кандидатів: ті, які вдаються до інформування через ЗМІ лише під час візитів у регіони (Андрій Садовий, Олександр Шевченко, Анатолій Гриценко та інші); і ті, які інформують про себе постійно, незважаючи на їхню присутність чи відсутність в області (Петро Порошенко, Юлія Тимошенко і Олег Ляшко).

Щотижня на регіональних телеканалах у різних областях України (зокрема Волинській, Херсонській, Тернопільській, Львівській) транслюється телепередача “Час справедливості” з Олегом Ляшком у головній ролі. Контент перших чотирьох випусків стосувався проблем мешканців Дніпропетровської, Черкаської та Рівненської областей. У Радикальній партії ОПОРІ повідомили, що політична сила відкрила всеукраїнську гарячу лінію, на яку можуть звернутися громадяни за допомогою. Саме на основі питань, з якими звертаються люди, знімають сюжети для програми та розміщують на місцевому телебаченні. Замовником програми є Радикальна партія Олега Ляшка, розробником —  34 канал, що мовить у Дніпрі. Місцеві телеканали на підставі договорів із Радикальною партією транслюють програму, яка де-факто є дочасною агітацією.

Активність потенційних кандидатів щодо дочасної агітації в аудіовізуальних ЗМІ (ТБ та радіо)

Потенційний кандидат Кількість регіонів із масовим розміщенням дочасної агітації на ТБ та радіо
Петро Порошенко 16
Юлія Тимошенко 12
Олег Ляшко 11
Олександр Вілкул 6
Андрій Садовий 5
Олександр Шевченко 5
Анатолій Гриценко 4
Сергій Тарута 3

Публічні заходи та вуличні акції в цілях дочасної агітації, окрім Петра Порошенка і Юлії Тимошенко, активно використовували також Олег Ляшко, Руслан Кошулинський, Андрій Садовий, а в більш географічно обмеженому масштабі – Олександр Вілкул та Сергій Тарута. У тому числі в областях, де було введено режим воєнного стану спостерігачі фіксували зростання інтенсивності публічних вуличних заходів, порівняно з листопадом. Найбільш масові заходи за кількістю учасників, за оцінками спостерігачів, проводив Петро Порошенко.  

РЕГІОНАЛЬНІ ВІЗИТИ ПОТЕНЦІЙНИХ КАНДИДАТІВ НА ПОСТ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Протягом 01 – 25 грудня 2018 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 79 регіональних візитів потенційних кандидатів на пост Президента України, які включені до опитувань громадської думки або самостійно заявили про участь у майбутніх виборах.

Потенційні кандидати повністю проігнорували у звітний період Вінницьку та Луганську області

Якщо не враховувати місто Київ, в якому постійно проживає або працює значна частина потенційних кандидатів на пост Президента України, то в ракурсі уваги політичних лідерів  найбільше перебувала Дніпропетровська область. У звітний період цей регіон відвідали 7 потенційних суперників на чергових виборах Президента України, Київську область – 5, Тернопільську та Харківську –  4, 3 кандидати – Волинську, Житомирську, Івано-Франківську, Львівську, Полтавську області. До інших регіонів здійснили візити менше трьох кандидатів. За орієнтовними даними спостерігачів ОПОРИ, потенційні кандидати повністю проігнорували у звітний період Вінницьку та Луганську області.

Activity December 2018 07

Рейтинг регіонів України за відвідуваністю потенційними кандидатами

Область Скільки кандидатів відвідали регіон
м. Київ 17
Дніпропетровська 7
Київська 5
Тернопільська 4
Харківська 4
Волинська 3
Житомирська 3
Івано-Франківська 3
Львівська 3
Полтавська 3
Донецька, Закарпатська, Запорізька, Одеська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська 2
Кіровоградська, Миколаївська, Рівненська, Сумська 1
Вінницька, Луганська 0

У грудні найбільшу кількість регіонів одним або декількома візитами охопили Президент України  Петро Порошенко та голова Радикальної партії Олега Ляшка, народний депутат України Олег Ляшко. Ці потенційні кандидати відвідали 8 областей України. По 7 регіонів охопили особистою активністю голова Секретаріату ВО “Свобода” Руслан Кошулинський та народний депутат України, член фракції “Опозиційний блок” Олександр Вілкул. Дещо меншу кількість регіонів відвідали голова партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко (5) та лідер “Опозиційної платформи – За життя” Юрій Бойко (4). У звітний період голова ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко фактично не відвідувала регіони, обмежившись проведенням Форуму молодіжних організацій у місті Києві.  Нагадаємо, що у вересні – листопаді Юлія Тимошенко належала до переліку потенційних кандидатів, які найактивніше відвідують регіони із заходами дочасної агітації.

Якщо оцінювати активність майбутніх учасників за кількістю регіональних візитів, а не за кількістю охоплених регіонів, то найактивнішими були Петро Порошенко та Руслан Кошулинський. Ці кандидати здійснили 10 візитів у 8 та 7 регіонів відповідно. У грудні Петро Порошенко двічі проводив заходи у Житомирській та Київській областях, натомість Руслан Кошулинський тричі відвідав Київську область та двічі мав візити до Івано-Франківщини.

Activity December 2018 08

Кількість регіонів України, охоплених одним або декількома візитами потенційних кандидатів

Потенційний кандидат на пост Президента України Скільки всього регіонів відвідав потенційний кандидат
Петро Порошенко 8
Олег Ляшко 8
Руслан Кошулинський 7
Олександр Вілкул 7
Анатолій Гриценко 5
Юрій Бойко 4
Віталій Купрій 3
Сергій Тарута 3
Валентин Наливайченко 3
Арсеній Яценюк 3
Дмитро Добродомов 3
Володимир Зеленський 3
Юрій Дерев'янко 2
Андрій Садовий 2
Андрій Білецький 2
Юлія Тимошенко 1
Олександр Шевченко 1
Ілля Кива 1
Євгеній Мураєв 1
Микола Коханівський 1
Вадим Новинський 1
Олег Тягнибок 1
Сергій Каплін 1
Інна Богословська 1
Мішель Терещенко 1
Дмитро Гнап 1

ОПОРА вже три місяці поспіль не лише узагальнює кількість охоплених візитами потенційних кандидатів регіонів, а й фіксує інтенсивність проведення окремих заходів та відвідування населених пунктів під час таких регіональних поїздок політичних лідерів.

Найбільшу кількість населених пунктів під час 10 окремих регіональних поїздок відвідав голова Секретаріату ВО “Свобода” Руслан Кошулинський (17). При чому, за орієнтовними підрахунками ОПОРИ, Кошулинський відвідав 7 населених пунктів Київської області, 3 населені пункти у Чернівецькій області, по 2 пункти у Волинській та Івано-Франківській областях.  У цьому контексті звертає на себе увагу висока зацікавленість представника ВО “Свобода” у Київській області, у якій він побував тричі протягом грудня і здійснив візити у 7 населених пунктів регіону. З 14 населених пунктів, відвіданих у грудні чинним Президентом України, 3 належать до Львівської області, по 2 входять до складу Дніпропетровської, Донецької, Житомирської та Київської областей.  Олег Ляшко, усього відвідавши 12 населених пунктів,  проводив заходи дочасної агітації у 2 містах/селах/селищах Житомирської, Рівненської, Сумської та Чернігівської областей. Варто зазначити, лідер Радикальної партії Олега Ляшка у вересні – листопаді відвідував найбільшу кількість населених пунктів у порівнянні з іншими потенційними учасниками виборів.

ТОП-3 потенційних кандидатів, які відвідали найбільшу кількість населених пунктів під час регіональних поїздок

Потенційні кандидати Кількість населених пунктів
Руслан Кошулинський 17
Петро Порошенко 14
Олег Ляшко 12

За даними спостерігачів ОПОРИ, найбільшу кількість окремих заходів під час регіональних візитів провели Петро Порошенко та Руслан Кошулинський (28 та 27 відповідно). Із незначним відставанням в умовному рейтингу активності у проведенні тематичних заходів розміщуються Олег Ляшко, Олександр Вілкул та Анатолій Гриценко.

ТОП-5 потенційних кандидатів за кількістю проведених заходів під час регіональних візитів

Потенційний кандидат на пост Президента України Кількість проведених потенційним кандидатом заходів
Петро Порошенко 28
Руслан Кошулинський 27
Олег Ляшко 22
Олександр Вілкул 21
Анатолій Гриценко 18

Особливості регіональних візитів найактивніших у грудні 2018 року потенційних кандидатів на пост Президента України

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала особливості регіональних поїздок найактивніших у грудні потенційних кандидатів на пост Президента України.

Регіональний розподіл візитів найактивніших потенційних кандидатів

Потенційний кандидат на пост Президента України Області, які кандидат відвідав
Петро Порошенко Київська, Івано-Франківська, Житомирська, Донецька, Тернопільська, Дніпропетровська, Львівська, м. Київ
Олег Ляшко Чернігівська, Сумська, Житомирська, Рівненська, Запорізька, Харківська, Дніпропетровська, м. Київ
Руслан Кошулинський Івано-Франківська, Київська, Чернівецька, Волинська, Житомирська, Хмельницька,  м. Київ
Олександр Вілкул Миколаївська, Херсонська, Донецька, Дніпропетровська, Одеська, Київська,  м. Київ
Анатолій Гриценко Кіровоградська, Чернігівська,  Полтавська, Дніпропетровська, м. Київ
Юрій Бойко Тернопільська, Київська, Чернівецька, м. Київ

Чинний Президент України Петро Порошенко фокусувався на відвідуванні військових частин, зустрічах зі студентськими середовищами та творчою інтелігенцією, представниками органів місцевого самоврядування та релігійних організацій. Зокрема, Петро Порошенко проводив заходи з військовослужбовцями та керівництвом військових частин у Київській, Житомирській та Донецькій областях. У Тернополі Глава держави спільно з  Патріархом Філаретом був присутній на богослужінні в місцевому храмі УАПЦ, який увійшов до складу Православної церкви України. Натомість із новообраним Митрополитом Православної церкви України Епіфанієм Петро Порошенко відвідав храм у Дніпрі.  Протягом грудня 2018 року потенційний кандидат на пост Президента України провів зустрічі зі студентами та викладачами Тернопільського національного педагогічного університету, із представниками декількох ВНЗ Дніпропетровської області в місцевому коворкінгу та у Львові відвідав урочистості з нагоди відзначення 150-річчя створення товариства “Просвіта”. Як і попередні місяці дочасної агітаційної кампанії, до регіональних заходів Президента України залучалась Марина Порошенко. До прикладу, у місті Бахмут вона передала підручники для місцевих загальноосвітніх шкіл. Таким чином, Президент України поєднував під час своїх візитів проблематику зміцнення обороноздатності держави та резонансну тему утворення Православної церкви України, активно комунікував із молодіжною аудиторією та місцевими політичними елітами.

У грудні 2018 року Олег Ляшко активно проводив заходи соціального та інфраструктурного спрямування, а також  зустрічався із соціально незахищеними верствами населення, трудовими колективами та студентами. До прикладу, у Прилуцькому районі Чернігівській області Ляшко проводив зустрічі з органами місцевого самоврядування з питань формування тарифів, ремонту доріг, будівництва та ремонтів місцевої гімназії і лікарні.  У Житомирській області Олег Ляшко відвідав місцевий геріатричний пансіонат і привітав подарунками пенсіонерів та людей з інвалідністю з Днем Святого Миколая і вручив премії співробітникам. У Запоріжжі лідер парламентської фракції провів зустріч з трудовим колективом льотно-випробувального комплексу   ПАТ “Мотор Січ”.

Як правило, Руслан Кошулинський проводив загальні зустрічі з виборцями, чітко не розмежовуючи цільові аудиторії та тематику обговорення. До низки зустрічей потенційного кандидата залучався лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок, натомість у Івано-Франківську заходи з виборцями відбувалися за участю міського голови обласного центру Руслана Марцінківа.  

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко концентрувався на заходах із партійними активістами та комунікації з місцевими медіа.   Особливістю дочасної агітації Гриценка також стала комунікація з підприємцями, представниками малого та середнього бізнесу.

Специфікою регіональних візитів лідера парламентської ініціативи “Опозиційна платформа – За життя” Юрія Бойка стала взаємодія із представниками релігійних організацій (Тернопільська та Чернівецька області). Ця активність визначалась негативною реакцією потенційного кандидата на утворення Православної церкви України. На рівні міста Київ Юрій Бойко брав участь у заходах, пов’язаних із обговоренням партійними активістами ситуації, пов’язаної із фактичним розколом партії “Опозиційний блок”.

Народний депутат України Олександр Вілкул, який попередньо був визначений кандидатом на пост Президента України від партії “Опозиційний блок”, активно проводив зустрічі з трудовими колективами. До цих колективів належали Чорноморський суднобудівний завод (Миколаївська область), Херсонський суднобудівний завод (Херсонська область), Дружківський машинобудівний завод (Донецька область), виробничий комплекс Центрального гірничо-збагачувального комбінату (Дніпропетровська область). Важливою частиною візитів Олександра Вілкула була його участь у конференціях місцевих організацій “Опозиційного блоку” з питань підготовки загальнонаціонального з’їзду цієї політичної сили.

Благодійна активність потенційних кандидатів на пост Президента України в межах візитів до регіонів

Було зафіксовано 20 випадків передачі потенційними суб’єктами виборчого процесу від свого імені або від імені партії товарів громадянам та трудовим колективам

Протягом 79 регіональних візитів усіх кандидатів на пост Президента України було зафіксовано 20 випадків передачі потенційними суб’єктами виборчого процесу від свого імені або від імені партії товарів громадянам та трудовим колективам, а також участі політичних лідерів у офіційному врученні товарів, закуплених за бюджетні кошти. Найчастіше випадки стосувалися активностей Олега Ляшка та Петра Порошенка (7 і 5 випадків відповідно).

Випадки передачі потенційними кандидатами на пост Президента України товарів і послуг виборцям

Потенційний кандидат Кількість випадків передачі товарів і послуг під час візитів
Олег Ляшко 7
Петро Порошенко 5
Юрій Бойко 2
Валентин Наливайченко 2
Володимир Зеленський 2
Руслан Кошулинський 1
Олександр Вілкул 1

Зокрема, протягом візитів у грудні Олег Ляшко надав тенісний стіл місцевій школі міста Бобровиця Чернігівської області, вручив конверти з грошовими преміями працівникам Житомирського геріатричного пансіонату та подарункові сертифікати співробітникам Дніпровського центру професійно-технічної освіти туристичного сервісу.

Особливістю візитів чинного Президента України стала його участь у публічних заходах з передачі військової техніки частинам Збройних Сил України та іншим силовим відомствам, у відкритті об’єктів місцевої інфраструктури.  У Бахмуті Донецької області Марина Порошенко передала підручники місцевим школам від Фонду Порошенка.

Народний депутат України Юрій Бойко закупив дрова для опалення приватного будинку мешканки одного із сіл Київської області та особисто  відвідав громадянку. Натомість Валентин Наливайченко, голова “Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка “Справедливість”, забезпечив Центр соціальної реабілітації дітей з особливими потребами у Василькові Київської області питною водою. Крім цього, народний депутат України, потенційний кандидат від партії “Опозиційний блок” Олександр Вілкул вручав баскетбольні м’ячі місцевим спортивним клубам у Дружківці Донецької області.

Під час здійснення регіонального турне творчою студією “Квартал 95” Володимир Зеленський здійснював благодійну діяльність. Зокрема, у Харкові він відвідав школу-інтернат і вручив подарунки та обладнання для спецкласу. На даний момент немає достатніх підстав вважати активність художнього керівника студії “Квартал 95” такою, що пов’язана з його дочасною агітаційною кампанією.  

Участь посадових осіб органів влади у дочасній передвиборчій кампанії потенційних кандидатів на пост Президента України

Із метою виявлення фактів недотримання посадовими особами органів влади принципів політичної неупередженості, Громадянська мережа ОПОРА провела моніторинг їх залученості до публічних заходів потенційних кандидатів на пост Президента України.

За даними ОПОРИ, у  67% усіх заходів, проведених особисто лідером партії “Народний фронт” Арсенієм Яценюком, брали участь посадові особи органів влади різних рівнів. У випадку із де-юре робочими поїздками Президента України участь голів ОДА та обласних рад, міських, сільських, селищних голів та інших чиновників мала характер загального правила. Як уже зазначали раніше представники ОПОРИ,  для чинного Президента України критично важливим є чітке розмежування посадової та виборчої активностей після старту офіційної кампанії. Це дозволить уникнути зловживань адміністративними ресурсами під час виборів та забезпечити стандарти конкурентної електоральної кампанії.

Якщо участь посадових осіб органів влади у заходах Президента України часто пояснюється виконанням останнім своїх обов’язків під час регіональних візитів, то залученість державних службовців до активностей Арсенія Яценюка не має однозначного обґрунтування. Цей політик на даний момент не займає державної або іншої посади в системі публічного управління. Державні службовці та службовці органів місцевого самоврядування повинні усвідомлювати необхідність дотримання широких стандартів політичної неупередженості, а не лише керуватися прямими обмеження законодавства.

Зокрема, Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич брала участь у низці заходів, пов’язаних із активністю лідера “Народного фронту”. Міністр України Лілія Гриневич була присутня під час лекції Арсенія Яценюка для студентів Українського католицького Університету (м. Львів) та у Тернопільському національному економічному університеті.

У Волинській  області Арсеній Яценюк  проводив заходи за участю голів органів місцевого самоврядування в об’єднаних територіальних громадах.

Узагальнені показники участі посадових осіб органів влади у заходах потенційних кандидатів

Потенційний кандидат %  заходів із вагомою участю посадових осіб органів влади
Арсеній Яценюк 67%
Олег Ляшко 18%
Руслан Кошулинський 15%

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували низку випадків присутності посадових осіб органів влади на заходах Олега Ляшка і Руслана Кошулинського.  Найчастіше ці особи займали посади в органах місцевого самоврядування. Зокрема, у Житомирській та Сумській областях Олега Ляшка супроводжували заступники обласних рад, які належать до Радикальної партії. У Чернігівській області у заходах лідера парламентської політичної сили брали участь посадові та службові особи районного рівня й органів самоврядування ОТГ. У Волинській області Руслана Кошулинського супроводжував перший заступник голови обласної ради, у Чернівецькій області – заступник голови обласної ради, у Івано-Франківську та Хмельницькому – міські голови даних обласних центрів.

Перешкоджання політичній діяльності потенційних кандидатів на пост Президента України під час регіональних візитів

У грудні спостерігачі ОПОРИ зафіксували два інциденти, які мають ознаки перешкоджання політичній діяльності потенційних кандидатів на пост Президента України. У місті Чернігові невідомі особи організували акцію протесту біля місцевого телеканалу “Дитинець”, на якому було заплановано ефір за участю лідера “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка. Учасники акції тримали в руках плакати з написами “Гриценко – проект олігархів”, “Продав армію – продам Україну”. Під час прибуття Анатолія Гриценка до  телеканалу невідомі спробували наблизитися до нього, спровокувавши штовханину з охороною та особами, які його супроводжували.  За даними ОПОРИ, жодна зі сторін інциденту не зверталась до Національної поліції України. Натомість представники місцевої організації “Громадянської позиції” повідомили за допомогою соціальних медіа про здійснення провокації проти Анатолія Гриценка під час його візиту до Полтавської області. Партійні представники відмовились повідомити додаткові деталі про цю подію, посилаючись на безпекові фактори.

Нагадаємо, що у листопаді цього року в Одесі було вчинено фізичний напад на Анатолія Гриценка та представників його команди перед ефіром на місцевому радіоканалі. За наслідками конфлікту Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков публічно заявив про затримання Національною поліцією п’яти осіб та вчинення процесуальних дій щодо інших 12 осіб – учасників нападу.  

ОПОРА закликає правоохоронні органи України забезпечити належне розслідування всіх інцидентів, пов’язаних із перешкоджанням політичній діяльності в Україні. Крім розслідувань вчинених правопорушень, не менш важливим є завдання належної охорони партійних політичних або безпосередньо передвиборчих заходів.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Центральній виборчій комісії

  • Посилити комунікацію із широким переліком неурядових організацій України щодо впровадження Дорожньої карти реформ ЦВК, яка включає завдання із забезпечення прозорості та інклюзивності діяльності Комісії, налагодження системних комунікацій ЦВК із зацікавленими сторонами.
  • Здійснювати заходи із забезпечення максимально можливого охоплення виборців Донецької та Луганської областей голосуванням на виборах Президента України, уникаючи необґрунтованих рішень щодо непроведення голосування на окремих підконтрольних державі територіях цих регіонів. Такі заходи мають базуватися на пріоритеті загального виборчого права в умовах правової невизначеності з питань врахування висновків військово-цивільних адміністрацій у сфері виборів.
  • Додатково роз’яснити особливості тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси внутрішньо переміщеними особами та мешканцями тимчасово окупованих територій в умовах відсутності указу Президента України про визначення переліку та меж окупованих населених пунктів Донецької та Луганської областей.
  • Сприяти проведенню масштабної інформаційно-просвітницької кампанії серед виборців щодо тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

Донецькій та Луганській ОДА (ВЦА)

  • Забезпечити неупереджене врахування безпекового фактору під оцінки ситуації із організацією виборів під час виконання Постанови ЦВК щодо надання відповідних висновків.
  • Оперативно оприлюднити висновки щодо можливості або неможливості організації виборів  у окремих територіях Донецької та Луганської областей, які були підготовлені із метою виконання відповідної Постанови ЦВК.

Правоохоронним органам України

  • Забезпечити оперативне розслідування зафіксованих випадків перешкоджання політичній діяльності лідерів політичних партій та інших осіб, здійснених до початку виборчого процесу.
  • Посилити профілактичні заходи щодо проявів насилля та перешкоджання передвиборчій активності кандидатів на пост Президента України та політичних партій.
  • Розробити та впровадити міжвідомчі та внутрішньоорганізаційні механізми координації з метою попередження незаконних проявів під час виборів.
  • Завчасно реалізувати навчальні програми для працівників правоохоронних органів з питань виборчого процесу.

Посадовим та службовим особам органів влади

  • Дотримуватися національного законодавства та міжнародних стандартів у сфері попередження незаконного втручання державних службовців до політичного та виборчого процесів.
  • Завчасно провести інформування державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування щодо законодавчих обмежень виборчого процесу.