На трьох міських територіальних виборчих комісія на Закарпатті триває повторний підрахунок голосів щодо кількох дільниць. Йдеться про Ужгородську, Мукачівську та Хустську міські ТВК. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА з посиланням на інформацію від територіальних виборчих комісій.

Як повідомили спостерігачу ОПОРИ в Ужгородській міській територіальній виборчій комісії, на двох дільницях міста - №210749, що знаходиться у садочку “Ластовічка” та №210733, що знаходиться у ЗОШ №10 в Ужгороді - призначено повторний підрахунок голосів через суттєві технічні неточності в документах. Станом на 15:00 на дільниці  №210733 перерахували лише бюлетені щодо обласної ради, у кількох випадках виявили несуттєві неспівпадіння щодо кількості голосів за партію чи кандидата від партії.  Також щодо бюлетенів до обласної ради ДВК визнала недійсними 149, а після перерахунку таких виявилося 153.

Також за інформацією ОПОРИ, Мукачівська міська ТВК прийняла рішення про повторний підрахунок голосів на 11 ДВК міста, станом на 16:00 28 жовтня комісія почала повторний підрахунок лише на одній із дільниць - №210705.

Також 28 жовтня Хустська міська територіальна виборча комісія мала розпочати повторний підрахунок голосів на дев’яти дільницях міста – №210801, №210800, №210791, №210794, №210795, №210796, №210797, №210798, №210799.

Крім цього, 27 жовтня Берегівська міська ТВК здійснила перерахунок на дільниці №210665.

Як вже повідомляла ОПОРА, 26 жовтня, Хустська міська територіальна виборча комісія прийняла рішення про повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці №210656, що знаходиться у Нижньому Селищі. Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, причина повторного підрахунку голосів на дільниці - упаковка виборчої документації була пошкоджена, підрахунки не сходилися, підсумкові протоколи містили виправлення. Крім цього, на деяких з протоколів був відсутній підпис голови комісії, а один протокол члени ДВК не заповнили.

Повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідному виборчому окрузі з відповідних місцевих виборів здійснюється територіальною виборчою комісією після розгляду і прийняття протоколів та інших документів від усіх дільничних виборчих комісій відповідно до частини 12 статті 254 Виборчого кодексу України.

Згідно з частиною 10 статті 254 Виборчого кодексу у разі наявності акта або письмової заяви осіб, зазначених у частині першій статті 253 цього Кодексу, про порушення вимог цього Кодексу під час транспортування протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та інших документів до територіальної виборчої комісії територіальна виборча комісія може, а в разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами, а також у разі неможливості усунення без перерахунку бюлетенів неточностей у протоколі дільничної виборчої комісії - зобов'язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій дільниці.

Прийняття рішення територіальною виборчою комісією про проведення повторного підрахунку голосів у разі виявлення порушення цілісності пакетів із запакованими документами, а також у разі неможливості усунення без перерахунку бюлетенів неточностей у протоколі дільничної виборчої комісії після прийняття виборчих документів від дільничної виборчої комісії не допускається.

 Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)