Про це Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська розповіла під час дводенного парламентського діалогу на тему «Виклики та потреби щодо організації проведення голосування за кордоном для післявоєнних виборів в Україні».

Учасниками діалогу в Брюсселі стали члени Європарламенту, голови виборчих комісій різних країн, представники урядів, міжнародних та українських громадських організацій. Експерти з усього світу обговорювали проблеми та виклики перших повоєнних виборів в Україні.

“За останні 10 років Україна пережила досить драматичний період у власній історії. Водночас у нас було багато хороших вільних і чесних виборів. У рейтингу “The Economist” щодо рівня демократії в різних державах Україна має такий самий бал, як і багато дуже розвинених країн ЄС. Отже, ми — повністю розвинена виборча демократія,” — наголосила Айвазовська.

Вона підкреслила: “Ось чому, коли ми говоримо про те, який вигляд матимуть післявоєнні вибори, ми повинні пам’ятати, що ці вибори не відбудуться через громадянську війну чи після розпаду величезної держави, як тоді, коли розпався Радянський Союз. Ми вже маємо власні хороші практики, конкурентний політичний ландшафт і дуже гарне залучення громадянського суспільства та громадян до політичних процесів. Тому ми ні на крок не відступимося від цих стандартів. Я вірю, що до того часу в нас буде гарна можливість бути членом ЄС. Тому я вважаю, що ЄС повинен почати працювати з процесами виборчого потенціалу на власній території. Саме тому я порушую питання про рекламу та інформаційну кампанію, агітацію під час виборчих процесів, оскільки це стосується цінності демократії”.

“Демократія — не найкраща система. Але демократія — це та система, яка вірить у своїх громадян. Саме тому ми маємо будувати відносини з тими партнерами, які збираються надати підтримку Україні в організації вільних і чесних виборів, але це не буде частиною жодної мирної угоди або угоди про припинення вогню з Російською Федерацією,” — резюмувала голова правління ОПОРИ.

Під час свого виступу Ольга Айвазоаська презентувала результати соціологічного дослідження "Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном", яке провела ОПОРА у 7 країнах в три етапи з 8 квітня до 19 травня 2023 року. Незабаром ОПОРА оприлюднить повний звіт дослідження на своєму сайті.

Також Ольга Айвазовська наголосила на важливості дискусії як міжнародного товариства, так і українського громадянського суспільства щодо форми реалізації пасивного виборчого права українців, зокрема українок, що вимушено опинилися за кордоном. Йдеться про кваліфікацію резидентства для участі у виборах в Україні.

Детальніше про захід читайте на сайті Європейського Парламенту.