Столиця рясніє повідомленнями від місцевих депутатів про їх сприяння у вирішенні побутових проблем міста за кошти бюджету. Частина цих політиків ймовірно балотуватиметься до Київради. 

ОПОРА зібрала низку випадків, коли місцеві депутати презентували від свого імені споруджені майданчики і асфальтування дворів.

Моніторинг вулиць столиці допоміг виявити загалом позитивну тенденцію: депутати міської ради Києва часто інформують виборців  про свою діяльність. У соцмережі Facebook багато з них мають свої сторінки, де активно спілкуються з людьми.  Особливо в передвиборчий період. Але висвітлюються далеко не всі обов’язки, передбачені Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» (більше про це буде наприкінці матеріалу). Більше того, форма цього інформування  має можливі ознаки політичної реклами: містить мотиваційні слогани, логотипи політичних сил, вигідні фотографії політиків  тощо. Інформування зазвичай акцентує на точкових проєктах, реалізованих з місцевого бюджету. Вживається словосполучення «за сприяння», хоча немає уточнень, у чому саме це сприяння полягало.

Наприклад, у Деснянському районі Києва можна зустріти оголошення діючого депутата Київради від ВО «Свобода» Івана Картавого. «За сприяння депутата Київради, - читаємо на поліграфії, - проведено роботи з асфальтування території». Одну третю плакату займає фотографія самого політика, є партійна символіка.  Як саме депутат посприяв при укладанні асфальту, не написано.

На своїй сторінці у Facebook депутат інформує про збудовані впродовж серпня дитячі майданчики, покладений асфальт – без деталізації, в межах якої програми це зроблено, хто підрядник, скільки коштувала робота і чому було прийнято рішення про пріоритетність саме цих об’єктів зараз. Але у липні є допис про те, що депутат підготував і подав на засідання ради 16 запитів на звернення мешканців свого району: про ремонти дахів і під’їздів, закриття інженерних колодязів, асфальтування, облаштування зупинок, законності новобудов тощо.  Скласти цілісну картину про міський бюджет та вплив Картавого на його формування і використання з особистої сторінки депутата чи з його плакатів на під’їздах важко. Але контактувати із ним, уточнити, як оформити звернення, виборці у такий спосіб можуть.

Ще один депутат від Свободи, який в Київраді представляє інтереси Лісового масиву, Михайло Буділов, інформує мешканців свого округу про те, що за його ініціативи проведено капітальний ремонт спортивної зони, озеленення скверу, збудовано дитячий майданчик. Тут депутат обійшовся без повно колірного друку і своїх фотографій – оголошення роздруковані на офсетному папері.

В останніх  публікаціях для своєї сторінки у Facebook депутат знімає відео про те, як бореться із забудовою зелених зон, запрошує на перегляд фільмів просто неба (перед якими транслюють політичну рекламу кандидата в мери від «Свободи»)чи вболіває за місцеву баскетбольну команду.  Розміщено рекламний ролик Андрія Іллєнка, де він оголошує, що кандидуватиметься на пост мера столиці.

Під час встановлення дитячих майданчиків у Деснянському районі  стояли невеликі банери на дерев’яній основі із написами, що «Ремонтні роботи здійснюються за сприяння (…) Івана Картавого/Михайла Буділова». На банерах були також гасло партії і логотип.

Депутатка Київради від УДАРу Ганна Старостенко синхронно з колегами 18 серпня додала на своїй аватарці у Facebook плашку з назвою партії. На її офіційній сторінці є багато інформації про передвиборчий з’їзд партії, акції політичної сили. У її дописах є дані про суми і об’єми запланованих Київською міською радою робіт. Але не деталізується, що за ці роботи голосували (або ні) й інші політичні сили, тож це є результатом колективної роботи усіх міських райців. #КомандаКличка, #Старостенко, #Троєщина – йдеться у хештегах.

Депутат Київради Михайло Іщенко – теж з УДАРу (і теж Троєщина). У нього на сторінці багато політичної реклами партії УДАР, у коментарях можна записатись на катерні прогулянки Дніпром. Хоча депутат є членом комісії з питань власності, його дописи розповідають про благодійність, конкурси, встановлені лавочки і асфальт – без деталізації про суми, підрядників, роль депутата в цьому процесі тощо.

У Дніпровському районі Києва б’є рекорди зі «сприяння» Сергій Артеменко. У 2015 він балотувався від БПП «Солідарність». Зараз на під’їздах висять оголошення із логотипом «Європейської солідарності» і послугами, які пропонує депутат: вікна, двері, асфальтування, поштові скриньки, благоустрій прибудинкових територій, оформлення матеріальної допомоги від благодійного фонду.

На його прізвище можна натрапити на дитячих майданчиках, оголошеннях про встановлення спортивних комплексів, урочисте відкриття дитячих майданчиків тощо.

Про те, як таке позиціонування впливає на людей, можна почитати у дописі мешканки Дніпровського району, у якому вона відзначила самого Сергія Артеменка.

«Сьогодні у сусідньому дворі наш депутат Сергій Артеменко відкривав новісіньке футбольне поле, і тенісний стіл, і спортивний майданчик. А перед цим він же там поряд встановив гарнезну дитячу площадку. І доріжки поробив і ще безліч всього.  І про це висіли по всьому району повідомлення-запрошення», - йдеться у пості.

Олена Овраменко  (Дніпровський район) стала депутаткою Київради від БПП «Солідарність». Її сторінка у Facebook рясніє політичною рекламою «Європейської солідарності», тут можна теж зустріти дописи про будівництва, замощування антиударною плиткою дитячих майданчиків тощо.

На Оболоні Владислав Турець ( «Європейська солідарність») теж інформує містян за допомогою оголошень на офсетному папері. Тут зазначається, що ті чи інші  роботи  здійснюються на звернення мешканців, за розпорядженням місцевої виконавчої влади та за поданням депутата. Хоча не акцентується, що це результат розподілу бюджетних коштів. Впродовж останнього місяця депутат особливо зосередився на встановленні дитячих майданчиків, відзначили спостерігачі ОПОРИ.

Ольга Веремеєнко (Оболонь) була обрана до Київради  депутаткою «Батьківщини». Жінка теж розміщує оголошення на під’їздах про облаштування майданчиків на звернення громадян , а  її Facebook рясніє інформацією про оновлені  поштові скриньки.

Солом’янка: ще один депутат Київради, Андрій Андрєєв (депутатська  фракція  «Солідарність»), теж інформує виборців про  відремонтований під’їзд  і встановлені поштові ящики.

Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачено, що депутати мають звітувати та інформувати про свою діяльність. Але тут йдеться про дещо більше, ніж про лавки і майданчики.

Раніше ОПОРА також інформувала про Володимира Гончарова (асоціює себе з УДАРом) , який поширював оголошення про своє сприяння у встановленні спортмайданчиків.

У статті 10 цього закону йдеться:

«Стаття 10. Обов'язки депутата місцевої ради у виборчому окрузі

1. У виборчому окрузі депутат місцевої ради зобов'язаний:

[…]

2) не рідше одного разу на півріччя інформувати виборців про роботу місцевої ради та її органів, про виконання планів і програм економічного і соціального розвитку, інших місцевих програм, місцевого бюджету, рішень ради і доручень виборців;

Зараз депутати Киїівради регулярно інформують про свою роботу з виконання доручень виборців. Зазвичай це стосується якихось дрібних ремонтних робіт і благоустрою. Частина з них уже заявила про намір балотуватись, а інші проявляють значно більшу інформаційну активність, ніж раніше.  Встановлені майданчики, скриньки і асфальт супроводжуються озвученням імені і прізвища депутата. Хоча інформація про роботу місцевої ради, кошти, підрядників тощо не є повноцінно висвітленою.  

З моменту офіційного старту виборчих перегонів така діяльність політиків-кандидатів на місцевих виборах 2020 буде недопустима. Згідно з частиною 12 статті 57 Виборчого кодексу України: «Кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

А в ч.6 статті 57 Кодексу читаємо: «Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.»

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)