Враховуючи наближення місцевих виборів, запланованих на жовтень 2020 року, ОПОРА провела моніторинг щодо сталості партійних структур. Об’єктами дослідження стали осередки партій, які мають власні фракції в сумських обласній та міській радах, а також набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Під час моніторингу ми аналізували, наскільки формальні дані в реєстрі співпадають із фактичними. Зокрема, щодо керівництва та адрес офісів осередків. Окрім цього, також дослідили, як функціонують приймальні партій міського та обласного рівнів у місті Суми. Ця інформація допоможе зрозуміти, яким чином та наскільки функціонують партійні структури зазначених партій у Сумській області.

Резюме

У більшості партійних осередків Сумщини, які досліджувались, інформація в ЄДР щодо їх керівників співпадає із фактичними даними. Утім щодо адрес партійних офісів ситуація зовсім інша. Лише в трьох випадках адреси відповідають зазначеним у реєстрі. Це пов’язано із одразу декількома причинами: по-перше, часто партії реєструють одну юридичну адресу, а орендують приміщення за іншими; по-друге, закрили свої офіси; по-третє, у відкритому доступі відсутня контактна інформація партій включно з адресами осередків.

Згідно з отриманою інформацією міська та обласна ради не надають безкоштовно чи на пільгових умовах для партій, які мають фракції відповідно в міській та обласній радах, приміщення. У більшості випадків робота партійних осередків із зверненнями громадян відбувається у приймальнях за графіком стандартного робочого дня по буднях. Найпопулярнішим способом роботи з громадськими зверненнями є прийом за попереднім записом та\або телефоном. Окрім цього, більшу частину роботи з громадянами партійці виконують у рамках своїх депутатських повноважень.

Найпопулярнішою соцмережею серед осередків партій Сумщини та їх представників є Facebook. Там у результаті моніторингу було знайдено найбільше сторінок політикуму, а також в Facebook політичні сили проводять найбільшу інформаційну активність.

При цьому в «сумському» сегменті соцмереж більші активність та кількість підписників мають не суто партійні сторінки, а особисті сторінки представників партій, народних депутатів та так звані навколополітичні акаунти.

Найактивніше в соціальних мережах свою діяльність проводять «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», «Партія Шарія» та фракція у Сумській міській раді «За Україну!». При чому Facebook-сторінки партій «Європейська Солідарність» та ВО «Батьківщина» до офіційного старту карантину здебільшого перепубліковували інформацію зі сторінок центральних осередків партій. Після ж початку карантину вони більш активізувались та почали майже щодня публікувати пости про свою благодійну діяльність у зв’язку із пандемією. 

Чи співпадають отримані дані з даними Держреєстру

Серед партій, які потрапили до вибірки моніторингу, 12 мають юридично зареєстровані організації партій в Сумах та області. У 11 випадках керівники, які формально зазначені в державному реєстрі, фактично займають свою посаду (Аграрна партія, ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», «Партія Шарія», ВО «Свобода», УКРОП, Об’єднання «Самопоміч», «Воля народу»). Не вдалося підтвердити чи спростувати інформацію щодо відповідності даних ЄДР стосовно партії «Відродження».

Стосовно ж відповідності юридичних адрес, зазначених у реєстрі, та фактичних адрес партійних осередків, з відкритих джерел або шляхом опитування представників партій інформацію вдалось встановити щодо 9 осередків. У 6 випадках адреса, зазначена у реєстрі, не відповідає дійсності у зв’язку із закриттям або переїздом партійних офісів в інші приміщення (Аграрна партія, «Європейська Солідарність», ВО «Свобода», УКРОП, Об’єднання «Самопоміч»). У 3 випадках («Опозиційна платформа – За життя», «Партія Шарія», «Воля народу») адреси співпадають.

Робота офісів / приймалень

Згідно з відкритою інформацією та отриманими відповідями представників 9 осередків партій, міська та обласна ради не надають безкоштовно чи на пільгових умовах офісні приміщення для партій, які мають фракції, відповідно в міській та обласній радах.

Представники партій працюють з громадськими зверненнями у різний спосіб. Із 9 випадків, щодо яких вдалося підтвердити інформацію, у 5 осередках партій є приймальні для громадян (Аграрна партія, «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», УКРОП, «За Україну!»). У докарантинний період приймальні працювали згідно зі стандартним робочим днем по буднях. На час карантину всі вони перейшли на дистанційний формат роботи, здебільшого телефоном.

Депутати ж від партій, які представлені в Сумській обласній та міській радах працюють зі зверненнями громадян у форматі депутатської роботи в межах своїх повноважень. Найчастіше така робота проводиться дистанційно, за попереднім записом, здебільшого телефоном, особливо в період карантину. Питання для розгляду депутати отримують переважно із відділів для звернень громадян або у своїх депутатських приймальнях.

Також частим явищем є, коли основний контактний телефон партії – телефон голови осередку, а контактна особа саме його голова. Це може бути пов’язаною з помірною частотою звернень саме до партій. У двох підтверджених випадках («Європейська Солідарність» та «УКРОП») партійні осередки мають окрему відповідальну за роботу приймальні особу.

Окрім цього, відносно невисока активність партійних осередків пов’язана із тим, що зараз міжвиборчий період. Представники декількох партій, які не мають станом на 1 травня діючих офісів повідомили про імовірний запуск таких ближче до місцевих виборів 2020 року.

Формат роботи приймалень політичних партій

Осередок партії (міський, обласний)

Чи має партія приймальню

У якому форматі ведеться прийом

Обласний осередок партії «Аграрна партія України»

Так

Безпосередньо в приймальні (на час карантину дистанційно)

Територіальний осередок партії «Європейська Солідарність»

Так

Безпосередньо в приймальні (на час карантину дистанційно)

Регіональний  осередок партії «Опозиційна платформа – За життя»

Так

Безпосередньо в приймальні (за попередньої домовленості, на час карантину дистанційно)

Обласний осередок партії «Партія Шарія»

Не вдалося підтвердити

Представник осередку відмовився надавати цю інформацію, зазначивши, що під час карантину приймальня не працює

Обласний осередок партії «УКРОП»

Так

Безпосередньо в приймальні (на час карантину дистанційно)

Фракція «За Україну» Сумської міської ради

Так

Безпосередньо в приймальні (за попередньою домовленістю, на час карантину дистанційно)

Обласний та міський осередки партії «Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина"»

Не вдалося отримати інформацію

Станом на 13.05.2020 відповіді не надано

Обласний та міський осередки партії «Свобода»

Ні

На сьогодні партія взаємодіє з громадянами лише на рівні депутатської роботи

Обласний та міський осередок партії «Самопоміч»

Ні

Зараз взаємодія з громадянами відбувається на рівні депутатської діяльності

Обласний та міський осередки партії Олега Ляшка

Ні

Зараз взаємодія з громадянами відбувається на рівні депутатської діяльності

Обласний та міський осередки партії «Голос»

Ні (не вдалося отримати інформацію)

 

Обласний осередок партії «Воля народу»

Ні (не вдалося отримати інформацію)

 

Обласний та міський осередки партії «Слуга народу»

Ні (не вдалося отримати інформацію)

 

Обласний та міський осередок партії «Сила і Честь»

Ні (не вдалося отримати інформацію)

 

Обласний та міський осередки партії «Українська стратегія Гройсмана»

Ні (не вдалося знайти інформацію)

 

Обласний осередок партії «Відродження»

Ні (не вдалося знайти інформацію)

 

Інформаційна активність у соціальних мережах

Найбільш популярною соціальною мережею серед політичних сил Сумської області та партійних функціонерів є Facebook. Знайдено 38 пабліків у цій соціальній мережі, які стосуються активних в області політичних партій та відомих політиків. 22 з них – це публічні сторінки, ще 11 – це акаунти політичних діячів та 5 сторінок-спільнот. Instagram є другою за популярністю соціальною мережею, яку обирають партії для комунікації з виборцями. 9 сторінок в сумському сегменті Instagram стосуються активних в області політичних партій. Також 3 канали із назвами партій в Telegram. Крім цього, один представник, пов’язаний із партією, який веде ютуб-канал.

Найактивніші партійні сили, представлені в соціальних мережах

У «сумському» сегменті найбільше сторінок в соціальних мережах пов'язані з партіями «Слуга народу» та ВО «Батьківщина». Вони мають мінімум по 9 сторінок, пов’язаних із кожною з партій.

Партія «Слуга народу» має публічні сторінки міського та обласного рівнів. Активно представлені в соцмережах народні депутати від цієї партії, які представляють Сумську область у Верховній Раді. Як правило, народні депутати від «Слуги народу» мають персональні акаунти в Facebook, а також сторінки в Instagram, де вони висвітлюють свою роботу в парламенті. 

ВО «Батьківщина» також має 9 сторінок у соціальних мережах, які пов'язані з цією політичною партією. В основному, це сторінки її міської та обласної організацій у Facebook, а також сторінки лідерів місцевих осередків у Сумах та області. Окрім цього, «молодіжне крило» партії ГО «Батьківщина молода» та один представник партії мають свої сторінки в Instagram, де інформують про роботу партії.

Другою за цим показником є «Партія Шарія». Ми нарахували 7 сторінок, які пов'язані з цією політичною силою. 4 з них – у Facebook. «Партія Шарія» має загальнодоступну групу обласного значення, також 1 канал у Telegram та 1 Instagram-акаунт міського значення. Окрім цього, є декілька, так чи інакше пов’язаних з партією, Facebook-сторінок, а також Youtube канал.

Також 2-ге місце за кількістю сторінок у соцмережах займає партія «Європейська Солідарність». Ми також нарахували 7 сторінок, які пов’язані з цією політичною силою, це 3 сторінки в Facebook самої партії та 3 сторінки, пов’язані з партією діячів. Міське представництво партії також має 1 сторінку в Instagram.

Третє місце за кількістю сторінок у соцмережах Сумщини займає партія «Самопоміч». Вона має мінімум 5 сторінок у різних соціальних мережах. 4 сторінки (2 сторінки партії, 1 сторінка молодіжного крила та персональна сторінка представника партії) в мережі Facebook та 1 сторінку в мережі Instagram.

На четвертому місці за кількістю сторінок з показником щонайменше 3 сторінки у соцмережах – «Опозиційна платформа – За життя». Це 2 персональні Facebook -акаунти та 1 персональна Facebook-сторінка депутатів сумської міської та обласної рад цієї політсили. 

П’яте місце займає партія ВО «Свобода», маючи 3 сторінки в соціальних мережах. А саме: 1 Facebook-група партії, 1 Facebook-сторінка та 1 Facebook-акаунт представників партії.

Аграрна партія займає шосте місце в цьому рейтингу із 2 сторінками в соцмережах. 1 сторінка в Facebook та 1 в Instagram.

Сьоме місце розділяють між собою такі партії: Радикальна партія Олега Ляшка, «Голос», «Сила І Честь», «Українська стратегія Гройсмана», «УКРОП», «Відродження», «За Україну!», «Сила Людей» та «Національний корпус». Перераховані партії мають мінімум по 1 сторінці в мережі Facebook та не проявляють особливої активності.

Представництво партій та їх лідерів у соціальних мережах

Партія

Рівень

Facebook

Instagram

Telegram

YouTube

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

місто

4

1

1

0

область

2

1

0

0

Слуга народу

місто

4

3

0

0

область

1

0

1

0

Європейська Солідарність

місто

2

1

0

0

область

4

0

0

0

Радикальна партія Олега Ляшка

область

1

0

0

0

Голос

місто

1

0

0

0

Сила і Честь

місто

1

0

0

0

Українська стратегія Гройсмана

область

1

0

0

0

Партія Шарія

область

1

0

0

0

місто

3

1

1

1

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

область

1

0

0

0

місто

2

0

0

0

УКРОП

область

1

0

0

0

Самопоміч

область

2

1

0

0

місто

2

0

0

0

Відродження

область

1

0

0

0

За Україну!

місто

1

0

0

0

Сила Людей

область

1

0

0

0

Аграрна партія

місто

1

1

0

0

Національний корпус

місто

1

0

0

0

Опозиційна платформа – За життя

місто

3

0

0

0

Найактивніші та найбільш популярні сторінки партій 

Під час аналізу публічних сторінок політичних партій в Сумській області найбільш активними в Facebook виявились партії «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», «Партія Шарія». Також варто зазначити про високу активність «Партії Шарія» в Instagram та Telegram. Загалом за березень 2020 року на обласній сторінці «Європейської Солідарності» було опубліковано 109 повідомлень, на сторінці ВО «Батьківщина» − 48, «Партія Шарія» − 42.

Власного контенту в березні найбільше на своїх сторінках опублікували «Партія Шарія» − 42 пости та «Європейська Солідарність» − 38 власних постів.

За кількістю репостів «лідирує» «Європейська Солідарність» − 71, на другому місті ВО «Батьківщина» − 23 та «УКРОП» на третьому − 9. На сторінках партій «Голос», ВО «Свобода», «Самопоміч» та Аграрна партія в березні 2020 року не було жодної публікації.

За змістом статей можна визначити певні тенденції. Наприклад, Facebook-сторінки фракції «За Україну» та «Партія Шарія» зазвичай публікують новини, які або пов’язані з проблематикою регіону, або виключно регіональні новини. На сторінках же політичних сил «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина» та «УКРОП» публікуються новини та дописи, що стосуються місцевих подій, а також всеукраїнські новини, які так чи інакше пов’язані з цими партіями чи їх лідерами. Примітно, що «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина» та УКРОП почали активніше вести свої соцмережі з початком карантину. Збільшилась кількість публікацій про допомогу партійців населенню.

Найактивніші та найбільш популярні сторінки політиків та навколополітичні акаунти

Враховуючи активність та кількість підписників, можна вважати, що серед місцевих політиків найпопулярнішою є соціальна мережа Facebook. Місцеві політики створюють як стандартні Facebook-аккаунти, так і Facebook-сторінки себе як політичних діячів.

Серед Facebook-сторінок найпопулярнішою та найактивнішою є сторінка народного депутата України, мажоритарника від 159 округу Андрія Деркача. У березні 2020 року на його Facebook-сторінці було зроблено 31 пост та 27 репостів. Також його сторінка отримала 92 617 вподобань. 

На другому місці за кількістю вподобань сторінки депутат обласної ради (член фракції «Відродження»), кандидат-самовисуванець у народні депутати на виборах до Верховної Ради 2019 року Юрій Чмирь. Його сторінка має 9 975 вподобань. Утім, порівняно зі сторінкою Андрія Деркача, активність на сторінці набагато менша − у квітні 2020 року було опубліковано лише 2 пости. 

Третя за кількістю вподобань і друга за активністю Facebook-сторінка колишнього народного депутата України Олега Медуниці − 5 529 лайків, 10 постів та 3 репости.

Серед Facebook-аккаунтів варто зазначити наявність обмеження максимальної кількості друзів (5 000 друзів), через що охоплення аудиторії в акаунтів приблизно однакове. Найактивнішим акаунтом серед політиків та навколополітичних сторінок є аккаунт колишнього Сумського міського голови Геннадія Мінаєва − 157 постів у квітні 2020 року, а також 7 репостів. При цьому акаунт має максимальні 5 000 друзів. 

Друге місце за кількістю постів займає депутат обласної ради (обраний у 2015 році від партії «Опозиційний блок» та голова регіональної парторганізації «Опозиційна платформа − За життя») Олександр Стрельченко. У квітні 2020 року на його сторінці було опубліковано 50 постів та 37 репостів. Також має максимальну кількість − 5 000 друзів.

На третьому місці за цими показниками депутатка Сумської обласної ради Лілія Ричкіна − 44 пости, 49 перепостів за квітень 2020 року, при цьому в акаунта 4 999 друзів.

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політичних партій Сумщини в соціальних мережах

Назва партії

Рівень

Соцмережа

Кількість дописів

Кількість поширень

Кількість вподобань

1

Європейська Солідарність

область

Facebook

38

71

945

2

Партія Шарія

область

Facebook

42

0

460

3

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

область

Facebook

25

23

781

4

УКРОП

область

Facebook

21

9

2 269

5

Партія Шарія

місто

Telegram

101

0

452

6

Європейська Солідарність

місто

Instagram

28

0

60

7

Партія Шарія

місто

Instagram

36

0

194

8

Демократична Сокира

місто

Facebook

39

8

584

9

За Україну

місто

Facebook

7

0

899

10

Голос

місто

Facebook

0

0

1 455

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політиків Сумщини в соціальних мережах

Ім'я та прізвище політика

Статус

Соцмережа

Кількість дописів

Кількість поширень

Кількість вподобань / друзів

1

Андрей Деркач

народний депутат (159)

Facebook (сторінка)

31

27

92 617

2

Юрій Чмирь

депутат облради

Facebook (сторінка)

2

0

9 975

3

Олег Медуниця

колишній нардеп

Facebook (сторінка)

10

3

5 529

4

Hennadiy Minayev

колишній міський голова

Facebook (аккаунт)

157

7

5 000

5

Александр Стрельченко

голова партійної організації

Facebook (аккаунт)

50

37

5 000

6

Андрій Кисіль

депутат облради

Facebook (аккаунт)

11

0

5 000

7

Lileya Rychkina

депутат облради

Facebook (аккаунт)

44

49

4 999

8

Igor Molotok

народний депутат (160)

Facebook (аккаунт)

8

0

4 984

9

Михайло Ананченко

народний депутат

Facebook (аккаунт)

8

7

4 988

10

Dmitriy Lantushenko

депутат міськради

Facebook (аккаунт)

18

1

4 143

Висновки

У результаті дослідження з’ясувалось, що партійні дані, які зазначені в ЄДР, не завжди відповідають фактичним даним. Зокрема, це стосується керівництва та адрес осередків юридично зареєстрованих партійних організацій на Сумщині.

Окрім цього, не всі партійні організації, маючи статус юридичної особи, провадять активну діяльність у Сумській області, а також навпаки − є політичні сили, які займаються партійною діяльністю (зокрема це стосується політсил, які отримали мандати в місцевих радах) та не мають при цьому юридично зареєстрованих організацій партій.

Разом з тим партія не зобов’язана юридично реєструвати партійні осередки, проте це не означає, що у неї при цьому не може бути фактичних представництв у регіонах. Для прикладу, партія може мати первинні осередки, які не мають статусу юридичної особи, але при цьому здійснювати фактичну діяльність. Але потрібно пам’ятати, що за таких умов партія буде обмежена в переліку прав, які обумовленні у ст. 12 Закону України «Про політичні партії в Україні», зокрема в можливості «брати участь у виборах Президента України, до Верховної Ради України, до інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у порядку, встановленому відповідними законами України».

Через це політичні партії, які регулярно беруть участь у виборах, намагаються мати певну кількість офіційно зареєстрованих осередків (щонайменше обласну партійну організацію), тоді як її фактична структура може бути значно більшою, оскільки вона працює у формі первинних осередків або громадських об’єднань. 

Також помітною є низька активність осередків та роботи припартійних громадських приймалень у міжвиборчий період. Тенденційною є робота з громадськими зверненнями саме через депутатську роботу партійних представників, а не їхню партійну діяльність.

Враховуючи, що Facebook є однією з найпопулярніших соцмереж, політики обирають її в якості майданчика для політреклами та іншої комунікації з виборцями. Саме в Facebook політичні сили Сум та області мають найбільше акаунтів та сторінок. Відтак, у цій соціальній мережі вони інформують про свою діяльність не менше, ніж через ЗМІ.

Також помітно зросла активність політсил саме в період карантину, зокрема і в соціальних мережах. Прогнозується підвищення активностей на різних рівнях ближче до чергових місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року.

Окрім цього, примітним є те, що високу активність та велику аудиторію, а відтак і помітний вплив мають не лише власне представники політичних партій, а і так звані навколополітичні акаунти. Часто резонансними публікаціями щодо політичних та суспільних подій у місті стають публікації саме Facebook-акаунтів, які прямо не заявляють про свою приналежність до партій або навіть прямо спростовують свої зв’язки з політсилами чи діячами. 

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.