Кандидат у народні депутати по 22 виборчому окрузі, нині діючий нардеп Ігор Палиця, заявив, що голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук вимагав у нього мільйон доларів на виборчу кампанію «Партії регіонів» та змушував написати заяву про вступ у фракцію «Партії регіонів» у майбутньому парламенті.

Про це народний депутат у понеділок, 13 серпня, повідомив два місцеві інтернет-видання: «Волинські новини» та «Під прицілом».

За словами Палиці, поза тим, що раніше Клімчук всюди підтримував його діяльність, за зачиненими дверима він вимагав у кандидата мільйон доларів на виборчу кампанію «Партії регіонів». Мовляв, цього вимагає сама партія. Друге, чого нібито вимагав голова ОДА – це відкликати з Верховної Ради законопроект «Про обов'язкове володіння та використання державної мови», який був поданий нардепом після ухвалення «закону Колесніченка-Ківалова». А третя вимога Клімчука стосувалася співпраці депутата із «Партією регіонів» у наступному парламенті. «… Остання умова, що якщо я не напишу заздалегідь заяву про вступ до фракції регіонів у парламенті сьомого скликання, тоді він змушений буде йти по округу боротись зі мною, інакше у нього не буде виходу. Тому що я не підкоряюся ні на одну з його умов», - сказав Ігор Палиця.

Окрім місцевих інтернет-видань, до поширення заяви Палиці долучилися й національні ЗМІ, зокрема агентство УНІАН та телеканал «1+1». У випусках Телевізійної служби новин останнього за 13 серпня, зокрема, демонструвались два сюжети присвячені Борису Клімчуку. Один стосувався нібито бездіяльності Клімчука в наведенні порядку щодо забудов в Старому місті Луцька. Другий сюжет розповідав про те, що голова облдержадміністрації не послухав вказівки Президента і вирішив балотуватися в народні депутати. Синхронна поява в один день у місцевих та національних ЗМІ однакових повідомлень свідчать про певну сплановану медіа атаку проти Клімчука.

Слід відзначити, що депутат Ігор Палиця вважається бізнес-партнером олігарха Ігоря Коломойського, який має стосунок до телеканалу «1+1». Натомість волинські інтернет-видання «Волинські новини» та «Під прицілом» віднедавна пов’язують із самим Палицею.

Заява Ігоря Палиці була оприлюднена після того, як стало відомо, що голова Волинської ОДА Борис Клімчук 13 серпня має намір подати документи в ЦВК, щоб зареєструвати себеб кандидатом в народні депутати. Поява такої заяви стала справжньою сенсацією для місцевих політичних кіл та медіа. Адже напередодні офіційного старту виборчої кампанії голова ОДА під час своїх робочих нарад та поїздок по місту Луцьку постійно демонстрував підтримку нардепа та акцентував увагу на активній благодійній й лобістській для міста діяльності Палиці.

Представники ОПОРИ намагалися отримати офіційний коментар у Бориса Клімчука, однак безуспішно. Так, з надійних джерел стало відомо, що Борис Клімчук в останній можливий день справді подав документи в ЦВК про самовисування кандидатом по 22 виборчому окрузі. Однак сам він поки відмовляється коментувати ситуацію довкола заяв Палиці, оскільки очікує на прийняття офіційного рішення про реєстрацію його кандидатом. Також стало відомо, що Клімчук ніби готовий також до того, щоб правоохоронні органи провели перевірку фактів викладених в заяві народного депутата і дали їм відповідну оцінку.

Наразі ситуація із балотуванням голови облдержадміністрації та звинуваченнями в його адресу народного депутата є найбільш обговорюваною темою у волинських політичних та експертних колах. Частина місцевих експертів вважає, що ця скандальна ситуація є продовженням конфлікту за контроль над «Укрнафтою». Правда знаходять місце й версії, нібито конфлікт між нардепом і чиновником є наперед спланованою акцією з метою переконати виборців не сприймати Ігоря Палицю як провладного кандидата.

«В будь-якому випадку факт балотування у 22 виборчу окрузі, що охоплює місто Луцьк, авторитетного в регіоні голови ОДА повністю міняє виборчу ситуацію на окрузі, де народний депутат Ігор Палиця разом зі своїм благодійним фондом «Новий Луцьк» витратив вже кілька мільйонів гривень на так звану виборчу благодійність. Крім того, цікаво буде подивитися як правоохоронні органи відреагують на заяву народного депутата, адже в ній фактично йдеться про вимагання та примушування» - прокоментував ситуацію координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп.

Додамо також, що позапартійний кандидат у народні депутати Ігор Палиця балотується по виборчому округу № 22 із центром у місті Луцьк шляхом самовисування. У ВРУ шостого скликання Палиця є членом фракції «Наша Україна-Народна Самооборона». По однойменному списку НУНС власне він і був обраний депутатом. Разом з тим, Ігор Палиця у парламенті співпрацював із парламентською більшістю на чолі з «Партією регіонів», оскільки голосував за найбільш резонансні закони, ініційовані владою. До обрання нардепом у 2007 році Палиця працював головою правління ВАТ «Укрнафта».

Натомість Борис Клімчук є головою облдержадміністрації з 2010 року. Це його друге керування областю, він є одним із голів ОДА, що найдовше працюють на своїй посаді. Напередодні місцевих виборів 2010 року Клімчук вступив до «Партії регіонів», від якої балотувався до Волинської обласної ради. Депутатський мандат в облраді Борис Петрович отримав як переможець по одному з двох виборчих мажоритарних округів міста Луцька.

Марія Доманська, Михайло Шелеп
Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.