19 та 20 травня спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА було виявлено масове розміщення в Чернівцях агітаційних матеріалів проти кандидата на пост Президента Петра Порошенка, так званої «чорнухи».

Листівки двох видів: з написом «5 фактів про Петра Порошенка. Жити по-новому?» та «Московський Петро Олексійович Порошенко» були розклеєні на стовпах, тумбах для розміщення передвиборчої агітації, стічних трубах, під’їздах будинків.

Інформація, котра міститься в листівках, викладена у вигляді, нібито, «достовірних» фактів про Петра Порошенка, які, однак, потребують підтвердження. У випадку недостовірності викладених фактів, поширення цих листівок можна вважати порушенням ч. 5 ст. 64 закону України "Про вибори Президента України"«Забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України».

На жодній поміченій спостерігачами листівці не містились вихідні дані (тираж, відповідальні за випуск та замовник матеріалу). Також друкована агітаційна продукція повинна розміщуватись у передбачених законом місцях. Листівки носять характер передвиборчої агітації (здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати або не голосувати за певного кандидата на пост Президента). А тому, відповідно до закону про вибори Президента, вони повинні були містити відомості про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. У випадку відсутності таких відомостей, відповідно до п. 16 ст. 64 закону виготовлення та розповсюдження передвиборчих агітаційних матеріалів забороняється.

Варто зауважити, що розміщення агітаційних листівок проти Петра Порошенка співпало з візитом в Чернівці кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, напередодні візиту до Чернівців Юлії Тимошенко спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА 17 травня зафіксували плакати-анонси щодо її візиту без вихідних даних. Обласний штаб кандидата сказав, що не пов'язаний з поширенням цих плакатів. 

Також листівки проти кандидата Петра Порошенка ОПОРОЮ були зафіксовані і у Вижниці, і у Чернівцях.

Принагідно повідомляємо, що в Чернівецькому представництві Громадянської мережі ОПОРА запрацювала гаряча лінія, на яку виборці можуть залишати повідомлення про факти порушень виборчого законодавства 099 010 6551.

Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/ 

chernivtsi porosh 1

chernivtsi porosh 2

Детальніше:

Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, g.sorochan(at)opora.org.ua

Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.