Росія продовжує нищити українську енергосистему. Лише за останні кілька днів ворог атакував безпілотниками енергообʼєкти в Сумській області, бив ракетами по Словʼянській ТЕС. Остання масована комбінована атака також була спрямована на енергетичні обʼєкти в Дніпропетровській, Львівській та Івано-Франківській областях. Мета таких атак – підірвати економіку та посилити імміграційні настрої серед українців, які вже цього літа можуть зіткнутися із плановими відключеннями електроенергії через дефіцит в мережі.

Гостем цього випуску «Сили вибору» став Михайло Гончар, експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин. Він є президентом Центру глобалістики «Стратегія XXI», який досліджує глобальні проблеми світової енергетики, енергетичної політики та міжнародної безпеки. Ольга Айвазовська поговорила із Михайлом Гончаром про те, чому Росія вирішила відновити удари по українській енергогенерації, які це наслідки може мати на для людей та економіки та що можна зробити, щоб підвищити нашу стійкість. Також під час розмови проаналізували як Росія в девʼяностих-двохтисячних почала використовувати енергетику як зброю та чи були в України шанси посилити енергетичну незалежність задовго до початку російсько-української війни.

«Сила вибору» – проєкт Громадянської мережі ОПОРА, який має на меті акцентувати важливість відповідального та усвідомленого вибору для сталого розвитку України та українського суспільства.