Громадянська мережа ОПОРА здійснила у 2015 році у Харківській області 80 спостережень за процесом проведення ЗНО: 75 - на ПТ під час основної сесії, 1 – під час додаткової сесії, 4 – у ХРЦОЯО під час засідання експертних груп зі встановлення порогу «склав/не склав».

Охоплення ПТ спостереженням ГМ «ОПОРА» під час основної сесії

Предмет

ПТ у області

ПТ, охоплених спостереженням ГМ «ОПОРА»

% охоплення

Українська мова та література 24 квітня

71

27

38 %

Англ. мова – 10 червня

21

9

43 %

Математика – 12 червня

42

19

45 %

Історія України – 19 червня

42

20

48 %

Особливості ЗНО-2015, а саме введення базового та поглибленого рівнів тестових завдань, поєднання ЗНО та ДПА, а відповідно збільшення кількості учасників і мережі пунктів, підвіз учасників на пункти тестування, значного впливуна проведення тестуванняне мали.

Введення базового та поглибленого рівнів тестових завдань ХРЦОЯО технологічно реалізував створенням окремого пункту в м. Харкові (у Харківській загальноосвітній школі № 151), у всіх аудиторіях якої абітурієнти виконували завдання обох рівнів. Також окремі аудиторії (по одній на пункт тестування) були утворені в чотирьох районних центрах Харківської області - Балаклеї, Краснограді, Лозовій, Куп'янську.

Як позитив, необхідно відзначити значне зменшення кількості запізнень абітурієнтів на ЗНО з української мови та літератури, що стало наслідком одного з нововведень ЗНО 2015 року - підвезення учасників до пунктів тестування.

За даними ХРЦОЯО явка учасників на тестування з української мови та літератури у регіоні склала  94,4% (кількість зареєстрованих –  17350 осіб). В 2014 році – 8173+8114=16287 осіб., явка - 92,7 і 93,2 відповідно).

Явка учасників на ЗНО у пунктах тестування з поглибленим рівнем складності:

  1. На ПТ, що знаходиться у Харківській загальноосвітній школі I-III ступенів № 151 – 86,3% (258 із 299);
  2. На ПТ, що знаходиться у Куп'янській загальноосвітній школі I-III ступенів №1 Куп'янської міської ради Харківської області –93,9 % (14 із 15);
  3. На ПТ, що знаходиться у Лозівському професійному ліцеї – 90, 9% (10 із 11);
  4. На ПТ, що знаходиться у Балаклійській загальноосвітній школі I-III ступенів №1 ім. О. А. Тризни Балаклійської районної ради Харківської області – 77, 7% (7 із 9);
  5. На ПТ, що знаходиться у Красноградському коледжі комунального закладу "Харківська гуманітарно-педагогічна академія" Харківської обласної ради – 100% (9 із 9).

Середня явка зареєстрованих для проходження поглибленого рівня складності склала 89,6%, що є нижчою за явку учасників на ПТ з базовим рівнем складності.

Також цього року суттєво покращилася статистика порушень з боку абітурієнтів, передусім, під час ЗНО з української мови та літератури.

Порівняльна статистика порушень (за даними ХРЦОЯО):

 

Українська мова і література

Англійська мова

Математика

Історія України

2013

25: 23 мобільних телефони, 1 техпристрій, 1 шпаргалка

3: 2 мобільних телефони, 1 шпаргалка

3 шпаргалки (тех. перерви не було)

10: 9 мобільних телефонів, 1 шпаргалка

2014

21: 20  мобільних телефонів, 1 техпристрій

8: 6 мобільних телефонів, 2 техпристрія

3: 1 мобільний телефон, 2 шпаргалки

3мобільних телефони

2015

7 мобільних телефонів

7 мобільних телефонів

5: 4 мобільних телефони, 1 шпаргалка

5: 4 мобільних телефони, 1 шпаргалка

Вступна кампанія-2015 має ряд істотних відмінностей. Основними єтри:

1)новий підхід до обчислення конкурсного балу, до кожної зі складових якого будуть застосовані вагові коефіцієнти;

2) запровадження пріоритетності (рейтингування) поданих заяв;

3)автоматизована система надання рекомендацій до зарахування на місця державного замовлення, що має відбутися в один етап. Вагу кожної складової конкурсного балу визначає вищий навчальний заклад індивідуально, проте сума коефіцієнтів має дорівнювати одиниці.

Пріоритетність, рейтингування поданих заявабітурієнтом. Як і в попередні роки, вступники можуть подати для участі у конкурсному відборі заяву (заяви) в паперовій або в електронній формі не більше ніж до п'яти вищих навчальних закладів України та не більше ніж три заяви у кожному з них.

Однак, основною цьогорічною новацією є те, що кожній із поданих заяв – як особисто, так і дистанційно – вступник має присвоїти пріоритет, тобто показник, виражений числами від 1 до 15, де 1 – це показник найбільшої пріоритетності заяви, 15 – найнижчої. Звертаємо увагу, що пріоритетність, визначена вступником в заяві про участь у конкурсі, не може бути змінена протягом вступної кампанії. Тобто, йдучи в приймальну комісію здавати документи, вступник  вже має визначитися з усіма пріоритетами.

Автоматизована система надання рекомендацій до зарахування. У минулі роки величезною проблемою вступної кампанії було те, що один абітурієнт міг бути одночасно рекомендований до зарахування на місця державного замовлення у кількох навчальних закладах, на кількох напрямах. Оскільки абітурієнт міг обрати лише один виш для навчання, то решта місць, де він був рекомендований, залишалися вакантними. Наявність трьох етапів зарахування не вирішувала проблеми незаповнення квот державного замовлення за визначеною процедурою, а добір студентів відбувався за принципом «хто подав швидше оригінали документів, той і зарахований».

Цьогоріч рейтингові списки формуватимуться приймальною комісією з Єдиної бази з урахуванням пріоритетності. Цього року кожен вступник рейтингуватиме усі свої заяви, тому у випадку, якщо його конкурсний бал дозволятиме зарахування на кілька спеціальностей чи у кілька ВНЗ, рекомендація надаватиметься тільки за найвищим пріоритетом.

Детальніше про новації вступної кампанії 2015 – у матеріалі на сайті ГМ «ОПОРА»: http://oporaua.org/news/7734-novaciji-vstupnoji-kampaniji-2015.

 

Довідково:
Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежномутестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).