Засідання по формуванню дільничних комісій у окружної виборчої комісії 141 зайняло в цілому близько 17 годин, протягом яких оголошувався ряд технічних перерв.

Перша перерва була оголошена для усунення багаторазових включень у списках кандидатур у члени дільничних комісій. Всього окружна нарахувала більше 140 двійників. Партіям було надано 2,5 години для того, щоб вирішити питання з багаторазовими включеннями. У результаті, це зайняло близько 4 годин.

Після цього комісія провела жеребкування. Але і тут був ряд процедурних порушень. Так, голова комісії в ході жеребкування не зачитав кількість місць на кожній ділянці, які розігруються, після жеребкування не був оголошений повний список кожної дільничної комісії.

Що ж стосується визначення керівного складу кожної дільничної, то цей процес затягнувся до 5 ранку наступного дня. При цьому більше 5 годин всі присутні чекали, коли система нібито розподілить керівні посади. Коли, нарешті, член ОВК Олена Гліщинська вийшла з листами, на яких були роздруковані списки членів ДВК, виявилося, що керівні посади на них були розподілені олівцем. При цьому очевидні були виправлення, на деяких списках дільниць неодноразові. В результаті квоти, які видала система «Вибори» для партій і кандидатів були порушені.

Як стало відомо спостерігачу ОПОРИ з достовірних джерел, посади у кожній ДВК розподілялися вручну членом комісії Оленою Гліщинською, головою Юрієм Авербахом та представником кандидата Ігоря Квашніна (Блок Петра Порошенка) Ігорем Величко, не дотримуючись квот.

Після зачитування керівних посад комісій представники КПУ і Народного Фронту підняли питання про невідповідність квот, але голова ОВК Юрій Авербах оголосив, що квота є лише рекомендацією, а не догмою і поставив питання на голосування. Комісія більшістю голосів підтримала пропозицію голови ОВК.

OVK Tarabur

Таким чином ОВК грубо порушила Постанову № 80 Центральної виборчої комісії від 18 квітня 2013 про порядок розподілу керівних посад у дільничних комісіях. Згідно з даною постановою у комісії було два варіанти дій: або вираховувати за відповідною формулою кількість керівних місць для кожного виду ділянок (великі, середні, малі) по кожному кандидату і партії, або довірити цю складну задачу інформаційно-аналітичній системі «Вибори». Окружна комісія 141 округу в результаті не дотрималася жодного законного варіанту.

Нагадаємо, що з ім'ям Юрія Авербаха пов'язаний ряд скандалів, що мали місце на минулих парламентських виборах в 2012 році у Татарбунарському окружкомі: перешкоджаня роботі офіційних спостерігачів, журналіста, порушення виборчого законодавства і т. д.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.