Спостерігачі ОПОРИ у Чернівецькій області надалі фіксують випадки псування зовнішньої реклами з передвиборчою агітацію за політичні партії та кандидатів у народні депутати. Днями в Чернівцях вкотре заляпали фарбою один з білбордів Сильної України, в Хотині невідомі заліпили плакатами з Януковичем агітаційні сітілайти мажоритраника Василя Козака, на Кіцманщині вкотре зіпсували білборд кандидата-мажоритарника у 202 окрузі Василя Філіпчука, білборд кандидата В’ячеслава Добровольського взагалі спилили.

Зокрема, по вулиці Головній в Чернівцях (поблизу центрального автовокзалу) пошкоджено  білборд Сильної України. Нагадаємо, вперше ОПОРОЮ подібний факт було зафіксовано 16 вересня. На початку жовтня вже замінений білборд був знову пошкоджений. Наразі невідомі заляпали білборд темнозеленою фарбою.

tigipko

Червоною фарбою заляпали білборд кандидата-мажоритарника у 202 виборчому окрузі Василя Філіпчука. Це вже другий такий випадок. Минулого разу псування білоборда кандидата сталось на Сторожинеччині і в штабі Василя Філіпчука ОПОРІ повідомили, що за фактом псування білборда вони планують писати заяву до правоохоронних органів.

Flip4uk

Також спостерігачем ОПОРИ в місті Хотин (204 виборчий округ) зафіксовано факт псування п'яти сітілайтів  кандидата-мажоритарника Василя Козака. За словами місцевих мешканців, вранці 11 жовтня вони помітили, що сітілайти кандидата були заклеєні плакатами із зображенням Віктора Януковича. Коли спостерігач ОПОРИ ввечері цього ж дня фіксував на фото сітілайти, то зображення Януковича вже були здерті (ймовірно представниками штабу кандидата). Тим не менш сітілайти наразі виглядають пошкодженими (ФОТО). Сам кандидат в коментарі спостерігачу ОПОРИ повідомив, що про факти псування йому відомо, але у зверненні до правоохоронних органів він не бачить сенсу.

kozak

На прес-конференції 13 жовтня мажоритарник в 204 виборчому окрузі В’ячеслав Добровольський повідомив, що 11 жовтня поблизу міста Новодністровськ було спилено білборд з його політичної рекламою. За цим фактом, за словами кандидата, він звернувся до правоохоронних органів.

Відео: presscvua

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 68 та ч. 25 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України», псування білбордів та сітілайтів можна кваліфікувати як порушення виборчого права (перешкоджання реалізації виборчого права суб’єктом виборчого процесу), що тягне за собою відповідальність.

Нагадаємо, що в Чернівецькій області вже зафіксовані випадки псування білборду Радикальної партії Олега Ляшка (село Остриця, 203 виборчий округ), перекидання наметів політичних партій в центрі міста Чернівці (201 виборчий округ) та інше псування агітаційної продукції.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Детальніше:

Надія (ВІРНА) Бабинська тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)