На Закарпатті 24 травня, у "день тиші", спостерігачі ОПОРИ масово фіксували агітацію кандидатів на пост Президента України.

На багатьох вулицях Ужгорода за кілька годин до початку робіт комунальників з очищення міста від агітації продовжували розвішувати наклейки, плакати, та білборди кандидатів. Агітаційну продукцію розміщували на стовпах, деревах, парканах, зупинках, різних опорах, у підїздах багатоповерхових будинків та на будівельних майданчиках.

24 травня в місті зафіксовано велику кількість агітаційних плакатів та «розтяжок» Петра Порошенка, Анатолія Гриценка, Сергія Тігіпка, Олега Тягнибока. Також на головних вулицях міста розміщені білборди із ознаками політичної агітації за кандидата у Президенти України Петра Порошенка. На білбордах – кольори агітаційної кампанії кандидата, та напис – «25 травня. Твій голос вирішальний. Час жити по-новому».

Як повідомив ОПОРІ керівник штабу П. Порошенка на окрузі №69 В.Чубірко, йому вранці зателефонували із ОВК і повідомили про наявність таких білбордів. З його слів, цією рекламою займався не місцевий штаб. Водночас юристи штабу твердять, що інформація на білбордах є не передвиборною агітацією, а закликом прийти на вибори.

При цьому на деяких з них чітко вказано, що замовником продукції є кандидат у Президенти П.Порошенко, тираж - 1 300 примірників.

Окрім цього у місті в цей день зафіксовані білборди із ознаками політичної агітації за кандидата на пост Президенти України Юлії Тимошенко. На них – кольори агітаційної кампанії кандидата та напис «Тільки сильний лідер відновить мир. Захистимо Україну!». Вихідних даних на білбордах немає. Очільник виборчого штабу Юлії Тимошенко по 69 округу, Андрій Погорєлов, у коментарі ОПОРІ сказав: «Ми такого не розміщували».

Зі слів керуючого справами виконкому Ужгородської міської ради О.Волосянського, комунальники на суботу, 24 травня, були мобілізовані, аби зняти агітаційну продукцію у невстановлених місцях. Станом на 14.00 йому доповіли, що роботи проведені. Водночас, каже О.Волосянський, якщо з’явиться інформація про масове розміщення друкованої продукції у певних місцях, туди одразу направлять чергових комунальників.

Проте станом на 15:00 ще не всі вулиці були зачищені від агітації кандидатів. На будівлі, де знаходиться виборчий штаб Анатолія Гриценка, висить агітаційна «розтяжка», а на вхідних дверях - плакат. Крім того, по місту їздить «агітаційне» авто.

Також, зафіксовано білборд із ознаками політичної агітації Валерія Коновалюка. На них – кольори агітаційної кампанії кандидата та напис «Благо дарую. Валерія Коновалюк»

24 травня агітація кандидатів була зафіксована у Мукачеві, Виноградові, с. Дунковиця - Порошенко, в селах Олешник та Дунковиця - Тягнибок; в селі Ракошино – Ляшко.

У частині 2 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» чітко вказано, що «передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів».

agitatsiya1

 

agitatsiya2

 

 

 
 
agitatsiya
 
Детальніше:
Володимир Феськов, координатор громадського спостереження за виборами Президента України у Закарпатській області
+380 66 317 36 13 

Додатково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.