Згідно з ч. 2. ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» 24 травня 2014 р. оголошено днем без передвиборчої агітації. Проте, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у різних виборчих округах Волині фіксують порушення цієї норми закону.

 

Зокрема, в смт Іваничі (ВО№ 19) спостерігачі ОПОРИ виявили факти розміщення друкованих агітматеріалів Олега Тягнибока, Петра Порошенка, Анатолія Гриценка, як на інформаційних дошках та тумбах, так і на дверях будинків та стовпах електроопор.

В селах Луцького району Гаразджа та Струмівка (ВО №20) на зупинках громадського транспорту та стовпах електромереж розміщено друковані агітматеріали Олега Тягнибока.

В м. Ковелі (ВО №21) 24 травня на інформаційних тумбах спостерігачі ОПОРИ зафіксували факти розміщення друкованих агітматеріалів Петра Порошенка, Анатолія Гриценка, Ольги Богомолець. В смт Стара Вижва, яке теж розміщено на території 21 округу, поштарі розносили виборцям районну газету «Сільські новини» датовану 23 травнем. В газеті опубліковано агітаційний матеріал Сергія Тігіпка.

У Луцьку (ВО №22) по вул. Рівненській на зупинках громадського транспорту та стовпах електроопор зафіксовано розміщення друкованих агітаційних матеріалів Петра Порошенка, Олега Тягнибока, Ольги Богомолець, Олега Ляшка. На мості над вул. Карпенка-Карого виявлено агітаційний плакат на підтримку Тягнибока.

В телефонній розмові з представником ОПОРИ заступник Луцького міського голови Юрій Вербич повідомив, що комунальні служби Луцька станом на ранок 24 травня прибрали всі агітаційні матеріали. Випадки поширення агітації, які виявили спостерігачі ОПОРИ можуть свідчити або про певні недопрацювання комунальників, або про те, що агітматеріали були вже розклеєні сьогодні. Хоча представники виборчих штабів вищезгаданих кандидатів зазначають, що не поширювали друкованих агітаційних матеріалів по області 24 травня.

В 23 виборчому окрузі в смт Маневичі громадські спостерігачі у «день тиші» також виявили друковану агітпродукцію Олега Тягнибока та Анатолія Гриценка, що була розміщена на стовпах електроліній.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

 

За коментарями звертайтеся до:

Михайло Шелеп

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

067 416 50 86, [email protected]

Детальніше:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.