На приватні телефонні номери  виборців у “день тиші” невідомі зловмисники надсилають агітацію за одного з кандидатів у Президенти.

Таке повідомлення надійшло на особистий номер координатора виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Київській області. Відправник - “Vibory2014”, а отже, розсилка робилася з інтернету. СМС з агітацією у “день тиші” із відвертим закликом голосувати за конкретну особу є безперечно порушенням законодавства. Але вчинити таку дію міг будь-хто — навіть з метою дискредитувати кандидата.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує: Кодекс України про адміністративні правопорушення, стаття 212-10 інформує, що "(...) проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом (...) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

А частина 1 статті 58 Закону України “Про вибори Президента України” пояснює, що “Передвиборча агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України”.

10302471 737111396311334 4269545062239281776 n

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.