«День тиші» у Луцьку (ВО№22) видався не зовсім спокійним. У суботу, 25 травня, спостерігачі ОПОРИ фіксують розміщення біг-бордів з виборчими гаслами в різних мікрорайонах міста.

Зокрема, на пр. Соборності та вул. Набережній, Єршова, Карпенка-Карого, Рівненськії, Дубнівській розміщені біг-борди з гаслами «Тільки сильний лідер відновить мир». Захистимо Україну». Попри те, що там не згадано ім’я жодного кандидата на пост Президента України, по своєму стилю вони нагадують агітаційні плакати Юлії Тимошенко. Крім того, вони розміщені саме на тих рекламних площах, де раніше була агітація екс-премєрки. Жодних вихідних даних ця зовнішня реклама не має. Водночас, довірена особа кандидата у ВО №22 Олександр Плісецький зазначив, що в нього немає інформації про те на чиє замовлення розміщені ці біг-борди і чи має до цього стосунок їх центральний виборчий штаб.

Також спостерігачі ОПОРИ виявили в Луцьку зовнішню рекламу замовлену Петром Порошенком. Про це свідчить інформація на біг-борді. Біг-борди із гаслом «25 травня Твій голос вирішальний. Час жити по-новому» розміщені на пр. Соборності, вул. Єршова, Глушець, Карпенка-Карого задовго до дня виборів. Як і попередня зовнішня реклама вони за стилістикою виконання та гаслами дуже схожі на офіційну агітацію штабу кандидата. Водночас, в коментарі спостерігачу ОПОРИ заступник керівника регіонального виборчого штабу Порошенка Роман Романюк зазначив: «Петро Порошенко, як фізична особа, громадянин України має право розміщувати будь-яку інформацію. Крім того, гасло цих біг-бордів не містить жодного прізвища, а сам лозунг «жити по-новому» ніким не запатентований. При чому гасло цих біг-бордів дещо відрізняється від гасла, яке використовувалось в агітації штабу.» Тому штаб не вважає що це є порушення. До речі, на одному з біг-бордів по вул. Єршова інформація про замовника друку реклами заклеєна.

Окрім біг-бордів, зранку 24 травня у Луцьку на інформаційних дошках багатоквартирних будинків по пр. Молоді були розклеєні листівки з гаслом «25 травня. Твій голос вирішальний. Час жити по-новому». Листівки не містять вихідних даних та ідентична розміщеним біг-бордам. У виборчому штабі Порошенка заявили, що жодного відношення до поширення цих листівок не мають.

На думку юристів Громадянської мережі ОПОРИ такі біг-борди фактично містять ознаки прихованої агітації. Хоча немає заклику голосувати чи не голосувати, але лозунги, кольористика цієї зовнішньої реклами викликають у виборців асоціацію з конкретним кандидатом. Крім того, така реклама є проявом не доброчесної конкуренції.

На думку Михайла Шелепа, координатора виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області, така реклама не додасть голосів кандидатам а навпаки роздратує виборців. Крім того, така поведінка штабів кандидатів потім може трактуватись як створення нерівних умов для агітації різним кандидатам. А в такий складний час для країни треба думати не лише про свої виборчі рейтинги а й про визнання цих виборів демократичними та легітимними.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 2. ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів.

DSC 0016ffff

DSC 0022klsksk

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

 
За коментарями звертайтеся до:
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]

Детальніше:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.