Відоме закарпатське інтернет-видання «Мукачево.net» оприлюднило інформацію про рейтинги кандидата у Президента П.Порошенка, котре нібито провели студенти угорськомовного вишу у місті Берегово серед місцевих жителів.

Згідно з даними інтернет-видання, публікація «Опитування: 42% угорців Закарпаття підтримують Порошенка» з’явилася у п’ятницю, 23 травня, о 18:06.

Згідно з частиною 3 статті 56-6 Закону України «Про вибори Президента України», «забороняється оприлюднення чи поширення в інший спосіб результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, в тому числі щодо партій – суб’єктів виборчого процесу та кандидатів на пост Президента України, протягом останніх двох днів перед днем виборів (перед днем повторного голосування)».

Тобто, останнім днем оприлюднення даних соціологічних опитувань був четвер, 22 травня.

У коментарі ОПОРІ редактор видання Дмитро Васильєв наголосив, що дана інформація є передруком з іншого джерела. Крім того, опитування, яке провели студенти вишу, не є повноцінним дослідженням, котре здійснюють професійні соціологи за відповідною методологією. Відтак говорити про його репрезентативність не доводиться. Водночас у редакції визнають, що в оприлюдненні такої інформації є певна суперечність із законодавством, тому вже внесли відповідні корективи у інформаційне повідомлення таким чином, аби уникнути можливого порушення закону.

Ще одне інтернет-видання області «Карпатський об’єктив» також 23 травня о 17.33 оприлюднило матеріал «Рейтинг кандидатів у Президенти від «Карпатського об’єктива» (опитування)», котре зроблено нібито серед читачів видання.

За словами головного редактора видання Олега Сембера, даний матеріал – копія із друкованої версії видання, котра вийшла у світ 22 травня. Саме у газеті, з його слів, інформацію про рейтинги оприлюднили згідно із законом. На сайті матеріали із газети з’являються пізніше через технічні причини.

Водночас на сайті «Голос Карпат» станом і на вечір, 23 травня, тривало голосування нібито серед читачів, «свіжі результати» якого можна бачити після того, як користувач сайту «проголосує».

Крім того, 23 травня, в Ужгороді агітатори кандидата в Президенти України Анатолія Гриценка, роздавали газету «Гарантую безпеку» з розміщеним на першій шпальті соціологічним дослідженням «Підтримка Анатолія Гриценка зростає». Дані отримані від Київського міжнародного інституту соціології, всеукраїнське опитування «Думки і погляди населення України».

Своєю чергою агітатори кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко роздавали газету «Вечірні вісті», в якій у матеріалі «Велике соціологічне шахрайство» Олексія Клімовича, критикуються соціологічні дослідження, які оприлюднював штаб Петра Порошенка та подають соціологічні данні від Інституту соціальних технологій «Соціополіс» на користь Юлії Тимошенко.

Стаття 64 частина 13-та наголошує – «Засобам масової інформації усіх форм власності, що діють на території України, забороняється протягом останніх двох днів перед днем виборів та днем повторного голосування поширювати інформацію про результати опитувань громадської думки щодо кандидатів на пост Президента України.»

2014 05 23 golos karpat

 

2014 05 23 hrycenko

2014 05- 23 Karpetskij objektiv

2014 05 23 Karpetskij objektiv1

2014 05 23 mukachevo net1 1

2014 05 23 Tymoshenko

Коментарі:
Володимир Феськов,
координатор громадського спостереження
у Закарпатській області
+380 66 317 36 13