23 травня спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА в Чернівцях були зафіксовані білборди, листівки, на котрих виборцям наголошують на важливості голосування на виборах 25 травня.

 

На білбордах міститься заклик «25 травня. Твій голос вирішальний», у листівках, які розклеєні на дошках оголошень в будинках, окрім цього написано й лозунг, який міститься в передвиборчій кампанії кандидата на пост Президента України Петра Порошенка «Час жити по-новому». Листівки і білборди – без вихідних даних.

Подібного змісту листівки, але вже з вихідними даними (замовником є Порошенко) роздавали в агітаційних наметах Петра Порошенка.

Ми звернулись до Чернівецького обласного штабу Петра Порошенка за роз’ясненням.

«Плакати "Твій голос вирішальний" Чернівецький обласний виборчий штаб кандидата в Президенти України Петра Порошенка отримав від центрального виборчого штабу, який знаходиться в Києві. Матеріали в Чернівцях не друкувалися, тому технічні питання коментувати не можу. За роз’ясненнями прошу звернутися до центрального виборчого штабу кандидата в Президенти Петра Порошенка», - повідомила заступник керівника чернівецького РВШ кандидата в Президенти України П. Порошенка Людмила Григорчук.

Нагадаємо, завтра, 24 травня, так званий «день тиші», коли будь-яка агітація заборонена.

Відповідно до п.17 ст.64 Закону України про вибори Президента України, публікація агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, розповсюдження виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти кандидатів на пост Президента України та розповсюдження політичної реклами з часу припинення передвиборної агітації забороняється. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п’ятниці, що передує дню виборів чи дню повторного голосування, відповідними службами місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування.

Принагідно повідомляємо, що в Чернівецькому представництві Громадянської мережі ОПОРА запрацювала гаряча лінія, на яку виборці можуть залишати повідомлення про факти порушень виборчого законодавства 099 010 6551.

porohlystivka

porohbord

Детальніше:
Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, g.sorochan(at)opora.org.ua
Назар Тимощук,координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.