Представники так званої «Донецької народної республіки» напали на окружні виборчі комісії № 43 у Донецьку та № 55 у Шахтарську.

 

У Донецькій області за останню добу бойовики так званої «ДНР» здійснили напади на окружні виборчі комісії № 43 у Донецьку та № 55 у Шахтарську. Про це повідомляють спостерігачі спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецьку.

Напад на ОВК № 55 в Шахтарську стався 21 травня о 21:00 годині. «Пізно ввечері до нас в комісію прийшли невідомі, які сказали, що представляють «Донецьку народну республіку». Вони у дуже агресивній формі вимагали від нас припинити роботу комісії, взяли у заручники двох співробітників і повели їх в невідомому напрямку. Також вони викрали частину документації», — говорить один з членів ОВК № 55. Пізніше працівники правоохоронних органів шляхом переговорів з терористами звільнили заручників. Зараз приміщення комісії перебуває під охороною міліції.

Також 22 травня о 10:00 годині в Донецьку було скоєно напад на окружну комісію № 43. «Ми працювали у звичайному режимі, коли в нашу комісію прийшли озброєні люди, які представляють «ДНР». Разом з ними були журналісти французького телебачення. Бойовики вимагали від нас виборчі бюлетені, які ми ще не отримали, і всю документацію. Наші співробітники викликали міліцію, коли вони приїхали бойовики ще перебували у приміщенні. Нажаль, працівники правоохоронних органів нічого не змогли вдіяти з ними. Бойовики забрали всі документи, печатку комісії та системний блок від комп'ютера. Вибори в нашому окрузі знаходяться під загрозою зриву», — повідомляє один з членів окружної комісії № 43.

О 14:00 годині терористи повернулися до ОВК № 43, але вже без преси. Вони пограбували комісію та забрали особисті речі її членів.

Слід зазначити, що озброєних представників «ДНР» супроводжував Олександр Васьковський, який раніше був довіреною особою кандидата в Президенти Петра Симоненка в окрузі № 43. Це не перший факт співпраці представників Комуністичної партії України з «Донецької народною республікою».

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»
(050) 569-23-05; (062) 337-63-16
 
Про громадське спостереження за виборами
Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня 2014 року, Мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює із 175 довготерміновими спостерігачами, що стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. У Донецькій області громадське спостереження за президентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітет виборців України».