У Хмельницькому сьогодні в одному з офісів місцевої організації ВО «Батьківщина», розташованому на вулиці Проскурівській, 60/1, поряд із громадською приймальнею народного депутата України Олега Лукашука виявлено факт масового розповсюдження нелегальних листівок. Друкована продукція не має вихідних даних про замовника, тираж і виробника й містить негативну та недостовірну інформацію про кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. Факт зафіксовано правоохоронцями й складено протокол про адміністративне порушення.

 

Факт складування продукції «чорного піару» виявив технічний працівник юридичного відділу регіонального виборчого штабу Петра Порошенка Ігор Давидов, під час розвантажування. Викликавшись допомогти (будинок, де розташований штаб, є сусіднім) він відібрав із упаковки частину листівок і викликав правоохоронців.

xm-Chornuha-1

На фото: Вилучена листівка на фоні вивіски входу до офісу обласної організації ВО «Батьківщина»

На місце інциденту прибули працівники міліції, самооборони та журналісти. Начальник міського управління УМВС у Хмельницькій області полковник Василь Птащук продемонстрував вилучену листівку, а прес-секретар регіонального виборчого штабу кандидата Юлії Тимошенко Олексій Голеншин провів тележурналістів із відеооператорами приміщенняя офісу за зачиненими дверима. До трьох кабінетів офісу їх усе ж не допустили.

На принагідному брифінгу у штабі Петра Порошенка його керівник Михайло Гвоздьов, його заступник Анатолій Будовіцький та прес-секретар Ольга Соколова прокоментували ситуацію з масовим викидом негативу проти їхнього кандидата і про його походження саме із організаційних та виборчих структур Юлії Тимошенко.

xm-Chornuha-2

- Правоохоронцями зафіксовано шість випадків розповсюдження подібної продукції, за ними порушено справи про адміністративні порушення. Але в цих випадках є ознаки і кримінального правопорушення, згідно зі статтею 159 Кримінального кодексу України, де передбачено покарання за поширення матеріалів, виготовлених не за кошти виборчих фондів кандидатів, - пояснив Анатолій Будовіцький.

Доказом про походження цієї продукції є те, що приносять її самі люди, яких мобілізовано для розповсюдження штабами Юлії Тимошенко. У Шепетівці (ТВО № 195), Ярмолинцях (ТВО № 192) та інших населених пунктах такі листівки роздають із агітаційних наметів Юлії Тимошенко.

Напередодні довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА у Кам’янці-Подільському (ТВО № 193) повідомила про масовий викид «чорного піару» проти Петра Порошенка у місті. Як зізнався керівник місцевого штабу Петра Порошенка Василь Кобильник, це стало несподіванкою. Але вже сьогодні у місті зібрано тисячі таких розкиданих листівок, виготовлених у кустарний спосіб, і передано до обласного штабу.

xm-Chornuha-3

xm-Chornuha-33

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.