Що день наближення до виборів 25 травня, то навязливішою стає агітація на зовнішніх носіях. Вона вихлюпнулася за межі спеціально встановлених щитів, орендованих білбордів і сітілайтів. Хоча на останніх у населених пунктах Хмельниччини ще залишилося місце, виборчі штаби кандидатів на пост Президента України заклеюють листівками опори й огорожі, стіни і двері, вітрини і вікна, а також інші місця, не відведені для політичної агітації. 

xm-Agitacija-vilni miszja

Наприклад, парапети на перехресті вулиць Подільської і Кам’янецької в обласному центрі (ТВО № 190) раптом вкрили полотна із написом «А з нашого боку – Тягнибок». Ніяких даних про замовника і тираж цих полотен на них не зазначено, що дає підстави вважати: агітація за кандидата на пост Президента України відбувається за кошти не з виборчого фонду. 

xm-Agitacija-Parapet

Районний центр Ярмолинці на південь від обласного центру (ТВО № 192). Працівники місцевого комунального господарства щодня зривають із електроопор та опор вуличного освітлення листівки та плакати. Тому агітатори місцевого штабу Петра Порошенка приклеїли портрети і листівки кандидата зсередини вітрин у магазинах.

xm-Mahazyn-Poroshenko-Yarmolyntsi

Районний виборчий штаб Петра Порошенка у Ярмолинцях розташований у сусідньому кабінеті з офісом штабу Сергія Тігіпка в приміщенні районного споживчого товариства. Над входом до РСТ прикріплено гасло виборчої кампанії першого з них.

xm-Poroshenko-Yarmolyntsi

У центрі ТВО № 192 – в Деражні – кульковою ручкою з нанесеним слоганом Петра Порошенка «Жити по-новому» прямо в приміщенні окружної виборчої комісії оформляють посвідчення для спостерігачів та фіксують подання – іде незаконна агітація особою, якій заборонено під час виконання обовязків члена комісії це роботи. 

 xm-Poroshenko-OVK-ruchka Derazhnya

Крім того, агітматеріали кандидата на посаду Президента Петра Порошенка масово розклеєні на автовокзалах у Деражні, в Ізяславі (ТВО № 191). 

 xm-Poroshenko-Poroshenko-avtovokzal-Derazhnya

xm-Poroshenko-Poroshenko-avtovokzal-Izjaslav

 

Масове розклеювання листівок кандидатів має місце і по селах – на поштових скриньках, біля місцевих крамниць, а також у транспорті. 

xm-Poroshenko-selo

xm-Poroshenko-transport

xm-Tymoshenko-transport

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.