Бойовики так званої «Донецької народної республіки» блокують дільничні виборчі комісії у Маріуполі, які в своїй більшості знаходяться в навчальних закладах.

 

Сьогодні у Маріуполі бойовики «ДНР» організували мобільні групи, які заблокували роботу низки дільничних виборчих комісій, що знаходяться в різних частинах міста. Про це повідомляють спостерігачі спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецьку.

За словами очевидців, невідомі приходять на дільниці, показують членам комісій виписку з протоколу «ДНР» про незаконність виборів Президента України, виганяють їх та опечатують приміщення. Більшість ділянок знаходяться в школах.

«На цей час представники ДНР встигли заблокувати більше 20 виборчих дільничних комісій по нашому окрузі. Члени декількох комісій вже здали нам печатки ДВК і відмовилися від роботи. Люди дуже налякані. Ми зателефонували іншим комісіям і попросили членів на деякий час залишити приміщення», — говорить один з членів ОВК № 59.

Про подібну ситуацію також повідомили члени окружної комісії № 58. «До дільничних комісій приходять невідомі, кажуть, що вони представляють «ДНР» і вимагають залишити приміщення. У нашому окрузі вони вже опечатали 10 дільниць. У частині ДВК бойовики викрали печатки комісій та документацію», — повідомляє один з членів ОВК № 58.

На питання, чи вдасться провести вибори в окрузі, члени комісії відповідають, що все залежатиме від дій правоохоронних органів. «Поки що ми не відчуваємо їх захисту. Міліціонери охороняють нас без зброї та взагалі нічого не можуть вдіяти з бойовиками «ДНР», — резюмує один з членів ОВК № 58.

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»
(050) 569-23-05; (062) 337-63-16
 
Про громадське спостереження за виборами
Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня 2014 року, Мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює із 175 довготерміновими спостерігачами, що стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. У Донецькій області громадське спостереження за президентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітет виборців України».