Учора у Черкаси завітав кандидат на посаду президента Петро Порошенко. Підтримати його приїхали також Юрій Луценко (громадський рух «Третя українська республіка) та Микола Томенко (народний депутат України). Під час заходів ОПОРОЮ були зафіксовані факти підвезення людей на мітинг. Окрім цього, представники від «Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» роздавали агітацію проти кандидата. 

Прес-конференція з Петром Порошенком була анонсована на 16 годину, проте її перенесли на 17. Спочатку на захід прийшли Юрій Луценко та Микола Томенко, які розповідали про важливість обрання президента в першому турі, про те, що Порошенко – єдиний кандидат, який не викличе супротиву в регіонах України, «чорнушні газети» проти кандидата тощо.

Сам Петро Порошенко прибув на прес-конференцію близько 18 години. Він розповів про важливість «оновлення» країни, події на сході та закликав підтримати партію «ВО Солідарність», яка балотується до міської ради Черкас. «Люди хочуть миру, вони втомилися від хаосу, від безвладдя, від корупції», – зауважив кандидат. 

На прес-конференцію не впустили автора блогу «Кропива» Олександра Безпрозванного, також проблеми з потраплянням на конференцію мала журналістка лояльного до партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» інтернет-видання «Про головне» Людмила Коваленко. Зауважимо, що під час заходу вона задала Петру Порошенку провокативне запитання, яке стосувалося того, що він був співзасновником Партії регіонів, а також був членом провладної партії СДПУ (О). На це кандидат зреагував так: «Все, Ви виконали свою місію, я Вам дякую. Всі все почули. Це не потребує ні відповіді, ні коментаря. Візьміть газету, яка розповсюджується сьогодні тими, хто хочуть розколоти Україну, одним із штабів конкурентних сил, то Ви зачитали всю брехню, яка там написана», – сказав кандидат. Загалом він зауважив, що це не відповідає дійсності та не стосується президентських виборів.

Близько 19-ї години почався мітинг. Зокрема, Юрій Луценко наголосив на важливості розпущення Верховної Ради. Також звучав заклик, на парламентських виборах підтримати інших достойних кандидатів як то Яроша та Богомолець. На мітингу було представлено черкаську команду від «ВО Солідарність».

У цей час спостерігачем ОПОРИ було помічено, як двоє дівчат (представники від ВО «Батьківщина») роздавали газети з агітацією проти Петра Порошенка на розі бул. Шевченка та вул. Святотроїцькій. Далі представники Порошенка викликали місцеву самооборону та своїх колег, натомість на подію прибуло ще двоє агітаторів. Вони намагалися забрати агітаційні матеріали, проте представники самооборони не дозволили їм це зробити. Окрім цього, дівчата, які роздавали агітацію погрожували представнику ОПОРИ, який вів спостереження і фіксував події, та обіцяли розбити йому камеру, висловлюючись нецензурною лексикою. 

Також ОПОРОЮ були помічені автобуси, які підвозили виборців із районів, зокрема з Канева та Корсунь-Шевченківського. Біля автобусів, які паркувалися на вулиці Святотроїцькій, людям видавали прапорці та футболки «За Порошенка». Зазначимо, що подібне підвезення виборців було зафіксовано також у Звенигородці.

Зауважимо, що згідно з законом «Про вибори Президента України», зокрема статті 64, п.6: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей…».

 

p1

p2

p3

 p4

p5

p6