Як уже повідомляла ОПОРА, 15 травня до Ужгорода приїжджав поет Дмитро Павличко, який мав провести творчу зустріч з інтелігенцією краю в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф.Потушняка. Принаймні саме таку мету зустрічі анонсували афіші.

Проте основний акцент зустрічі був зроблений на те, що Дмитро Павличко є довіреною особою  кандидата на пост Президента України Петра Порошенка.

Представник ОПОРИ звернувся із запитом на інформацію до керівництва бібліотеки з проханням надати усі нормативно-правові акти, якими регламентувалася ця зустріч поета Дмитра Павличка, що майже повністю була присвячена агітації за кандидата. Отримавши запит, директор бібліотека Олена Канюка, прокоментувала ситуацію так: «Ніяких угод про оренду чи оплат за проведення заходу  у нас немає. До нас звернувся живий класик, поет Дмитро Павличко і попросив провести зустріч із творчою елітою Закарпаття. Ми не могли йому відмовити. І ми, так само як і більшість людей, що прийшли на зустріч, не знали, що буде агітація. Бібліотека відкрита для всіх».

Згідно з  статтею 58 частиною 7-ю Закону України «Про вибори президента України» «Кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, має право на договірній основі за рахунок коштів виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації.

У частина 9-ій  цієї ж статті наголошено, що  у разі якщо будинок (приміщення) незалежно від форми власності було надано для проведення передвиборного публічного заходу чи передвиборної агітації за одного кандидата на пост Президента України, власник (володар, користувач) цього будинку (приміщення) не має права відмовити в його наданні на тих же умовах іншому кандидату на пост Президента України. Зазначена вимога не стосується приміщень, що перебувають у власності чи постійному користуванні партій - суб'єктів виборчого процесу.

2014 05 16 Pavlychko

2014 05 20 Pavlychko afisha

Коментарі:
Володимир Феськов,
координатор громадського спостереження
за виборами Президента України
у Закарпатській області
+380 66 317 36 13