Про приклади чорного піару стосовно кандидата на посаду Президента України Петра Порошенка 19 травня на брифінгу розповів Сергій Клюс, довірена особа кандидата у 129-му окрузі.

Навалу чорного піару в Миколаївському штабі кандидата в Президенти Петра Порошенка почали реєструвати в останній тиждень. І мова йде не тільки про білборди, але й про агітаційні листівки.

Як чорний піар в штабі Порошенка розцінили біллборди з текстом «Николаев выбирает: Президент – Петр Порошенко, мэр – Сергей Исаков». Як зазначається на самих білбордах, замовником є кандидат на посаду міського голови Анатолій Іванюченко (той самий, якій змінив прізвище та ім’я), але, як з’ясувалося, жодного відношення до цих білбордів штаб Порошенка немає.

«На сьогодні нами не підтриманий жодний кандидат. Петро Порошенко підтримає того підтримає того мера, який буде обраний нашими містянами. І шкода, що в виборчій кампанії є місце для таких дій. Такими діями наших містян обманюють. Це не наша технологія, це не узгоджено зі штабом. Ми обурені цією подією», - сказав С. Клюс, додавши, що питання звернення до суду обговорюється. 

На цей брифінг не прийшов замовник цих білбордів Анатолій Іванюченко. За словами прес-секретаря обласного виборчого штабу Петра Порошенка Олени Обуховської, вона не змогла з ним зв’язатися, щоб запросити. Але на своїй сторінці в Фейсбук Іванюченко так пояснив розміщення цих білбордів: «Власне, однією з цінностей Майдану є свобода слова. Тобто, ми всі прагнули тієї України, де кожен, особливо під час виборчої кампанії, міг вільно висловитись. І йому за це нічого не було. Я побачив результати соціологічного опитування, здійсненого за 2,5 тижні до президентських виборів, і висловився, як більшість жителів м. Миколаєва. Тобто, на білбордах написано, що мешканці обласного центру голосують за президента Порошенка та мера Ісакова».

На брифінгу також розглядався ще один приклад білбордів, які в великій кількості зявилися у Миколаївській області, з текстом «Не допустим олигарха к власти». За поясненнями С. Клюса, в штабі кандидата в Президенти «зв’язали» появу листівок з чорним піаром, газет в підтримку іншого кандидата в Президенти, де Порошенко називається не інакше, як олігархом, хоча, як підкреслили в штабі, олігархом не є. Замовник цих біллбордів Геннадій Гончаровський прийшов на цей брифінг і висловив здивування тим, що штаб кандидата Порошенка має претензії.

«Звинувативши мене, що я «працюю» проти Петра Порошенка, команда штаба Петра Порошенка тим самим звинуватила Петра Порошенка в тому, що він є олігархом. Я так не вважаю, я збираюсь за нього голосувати», - сказав Геннадій Гончаровський, але на запитання журналістів, кого ж саме він мав на увазі, так і не відповів, додавши, що «жодного олігарха не можна допустити до влади».  

Це не останні приклади чорного піару у відношенні кандидата Петра Порошенка. Представники штабу показали іншу «продукцію». Так, 13 травня в агітаційних палатках міст Новий Буг і Нова Одеса кандидата Ю.Тимошенко роздавали газету «Ми маємо їх зупинити», в якій П.Порошенко називається олігархом. За словами прес-секретаря штабу П.Порошенко Олени Обуховської, 14 травня на зборах сільських голів Миколаївського району депутат Миколаївської міськради, довірена особа кандидата Ю.Тимошенко Олександр Курченко роздавав учасникам зборів листівку «Социс раздувает рейтинг Порошенко». 15 травня до штабу у Миколаєві активісти з Первомайська передали листівку «Порошенко-Вальцман», яку начебто розносили по домівках агітатори кандидата Ю.Тимошенка. А листівку з начебто цитатою з «Гамлету» Л.Подеревянського активісти зняли з адміністративного корпусу заводу «Дормашина».

«Я вважаю, що будь-яка виборча кампанія повинна будуватися на тому, що ця людина може запропонувати людям, виборцям, чим його пропозиції відрізняються від пропозицій інших кандидатів, яка в нього ідеологія і погляди. І поле для обговорення цих питань велике. Основна мета виборчої кампанії – це дискусія, боротьба думок, максимальна інформація про завдання, програми, плани кандидатів, щоб люди могли обрати, що їм ближче, зрозуміліше, цікавіше, правильніше. Якщо є про що говорити, то потрібно говорити, а не скочуватися до брудних технологій. До того ж, брудні технології вже не працюють, люди змінилися», - вважає  Сергій Клюс, довірена особа кандидата у 129-му окрузі.

Громадянська мережа ОПОРА вбачає в наведених прикладах порушення Закону України «Про вибори Президента України». По-перше, мова йде про порушення п.3 ст. 59, яка каже: «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів». Але ж в листівках, які показав штаб П.Порошенка, немає вихідних даних, що заборонено ч.16 ст.64 віще згаданого Закону.По-друге, у окремих листівках ОПОРА вбачає ознаки ч.3 ст.64, якою заборонено поширення в будь-якій формі матеріалів, що містять розпалювання міжетнічної ворожнечі, а також ч.5 ст.64, якою заборонено розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України.

uiejfkfk

kofofp

ffft

deee
 
 
wwwe
 
ddder
 
fdfdf
 
 hdhdhdhd
 
qqqqqa
 
eeeeeed
За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна,
Координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у Миколаївській області
0950871785

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.