19 травня на засіданні Миколаївської міської виборчої комісії розглядали унікальний для України випадок – кандидат в міські голови Анатолій Іванюченко змінив ім’я та прізвище на Яна Чарнецького (тільки по-батькові залишилося – Богданович), тому попросив ММВК внести зміни у Постанову комісії про реєстрацію його кандидатом від 30 квітня №256. ММВК відмовила кандидатові в задоволенні його заяви, і голова комісії Ірина Косякова пояснила спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА, чому так було зроблено.

На переконання І.Косякової, дії кандидата А.Іванюченко – це провокація. В документах, які 29 квітня подав в ММВК на реєстрацію кандидатом Анатолій Іванюченко, немає жодної згадки про те, що ще 25 квітня він змінив ім’я та прізвище (саме про це говорить Свідоцтво про зміну ім’я, яке надане в комісію 14 травня разом з заявою про внесення змін у Постанову ММВК про реєстрацію Іванюченка кандидатом). До того ж, коли А.Іванюченко подавав в комісію документи на реєстрацію, заява, автобіографія написані від імені Анатолія Богдановича Іванюченка, грошова застава внесена Іванюченком за «Іванюченка» (про це «каже» квитанція, яку бачили спостерігачі ОПОРИ). Крім цього, на першій сторінці паспорта, який при подачі документів проглядали члени ММВК, не було штампу «Підлягає заміні в місячний термін і знищенню», а він повинен бути обов’язково. На додатковий фактор звертають увагу вже спостерігачі ОПОРИ – сторінка Анатолія Іванюченка в Фейсбук жодним чином не змінилася досі.

В ММВК відмовили Анатолію Іванюченко в задоволенні його заяви, тому що заява і документи про зміну прізвища та імені були подані в міськвиборчком 14 травня, коли усі бюлетені були вже надруковані, до того ж, напередодні подачі документів в ММВК сплив термін зняття кандидата з реєстрації (13 травня).

За словами голови ММВК Ірини Косякової, ЦВК повністю підтримає позицію міськвиборчкому и підкреслюють, що цей випадок – унікальний, єдиний в Україні. Також І.Косякова впевнена, що зміна А.Іванюченком ім’я та прізвища не дає жодних юридичних підстав для визнання результатів виборів недійсними.

"У нас міцні юридичні позиції. Ці вибори будуть визнані дійсними, - сказала Ірина Косякова. І якщо цей кандидат займе 1-е місце за підсумками виборів, то ми приймемо постанову ММВК і визнаємо переможцем виборів Яна Богдановича Чарнецького". 

Нагадаємо, що вибори міського голови пройдуть в Миколаєві 25 травня, одночасно з виборами Президента. За посаду Миколаївського міського голови борються 19 кандидатів.

skanzzz   

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна,
Координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у Миколаївській області
0950871785

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.