Спостерігач ОПОРИ не змогла з першої спроби потрапити на дільничну виборчу комісію (ДВК) через вимогу директора школи, в котрій міститься дільнична комісія, надати неіснуючі документи від ОВК.

Dnipr Dovir Klimenko

До ОПОРИ надійшла інформація, що 19.05.2014 року з будівлі криворізької школи № 107, де розташовані дільничні виборчі комісії № 121674 і № 121675 (ТВО № 32 в Дніпропетровській області), зірвано прапор України. Щоб перевірити інформацію про зірваний прапор та відвідати згадані дільничні комісії, спостерігач Опори прийшла до школи № 107. Прапора України на своєму місці над входом до школи дійсно не було. Почувши, що спостерігачеві потрібні ДВК, секретар школи направила її до директора. Директор школи № 107 Мазін М.Л. попросив спостерігача надати йому направлення від ОВК та дозвіл на відвідування дільничних комісій, що знаходяться в його школі. Спостерігач надала панові Мазіну своє посвідчення кореспондента, і запитала, які підстави змушують вимагати документів, нерегламентованих жодними нормами. Директор відповів, що причиною є багато провокацій, що останнім часом відбуваються.

У зв’язку зі згаданими директором провокаціями, спостерігач попросила прокоментувати факт зняття прапора України з будівлі школи. Директор надати коментарі відмовився.

Опора звернулась за коментарями з приводу спеціальних дозволів для кореспондентів на відвідування ДВК до голови окружної виборчої комісії ТВО № 32 Чернової Н.Л. Голова ОВК запевнила, що ніяких дозволів для кореспондентів для відвідування дільничних виборчих комісій не існує.

Відвідавши згодом одну з ДВК у школі № 107 і поспілкувавшись з її головою, Опора дізналась, що комісія про директора школи має хорошу думку, і що Мазін М.Л. всіляко сприяє роботі дільничної комісії.

Директор школи № 107 Мазін Михайло Леонідович – довірена особа кандидата на пост Президента України Клименка Олександра Івановича по ТВО № 32 в Дніпропетровській області. 

Державний прапор України з’явився на школі майже одразу після інциденту.

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.