Представники так званої «Донецької народної республіки» не припиняють блокування виборчих комісій, вдаючись до погроз життю їхніх членів.

Сьогодні у Донецькій області озброєні бойовики знову блокували роботу виборчих комісій, активно застосовуючи терористичні методи: захоплення, погрози, викрадення. Про це повідомляють спостерігачі спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА у Донецьку.

В окрузі № 44 бойовики взяли у заручники голову окружної комісії Людмилу Петрівну Бушуєву. Інцидент стався сьогодні о 10:00 годині. «Сьогодні ми мали провести навчання для членів дільничних комісій нашого округу, а також роздати їм деяку документацію та печатки ДВК. Перед самим початком заходу до зали увірвалися озброєні люди в масках, які наголосили, що виборів на території «ДНР» не буде. Вони захопили голову нашої ОВК, забрали всі матеріали, в тому числі частину печаток ДВК, та залишили приміщення», — говорить один з членів окружної комісії № 44. Наразі бойовики відпустили Людмилу Бушуєву. Їй надається медична допомога.

На дільниці № 141844 округу № 43 в Донецьку троє озброєних представників «ДНР» погрожували життю голові дільничної комісії. «Вони вимагали припинити процес підготовки до виборів Президента України. Погрожували вбити голову, якщо комісія буде продовжувати свою роботу. Вони розірвали прапор України та залишили приміщення. Ми повідомили про інцидент правоохоронні органи, але зараз комісія не працює», — говорить один із членів ОВК № 43.

Також в Шахтарську двоє озброєних представників «Донецької народної республіки» намагалися заблокувати роботу окружної комісії № 55. «Сьогодні до нас прийшли невідомі зі зброєю та намагалися припинити роботу нашої комісії. Вони вимагали, щоб ми віддали їм печатку та всю документацію, погрожували зброєю. Ситуацію вирішили працівники правоохоронних органів, які домовились з представниками «ДНР» щодо розблокування комісії. Зараз ми працюємо в звичайному режимі», — говорить один із членів ОВК № 55.

Про громадське спостереження за виборами

Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня 2014 року, Мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює із 175 довготерміновими спостерігачами, що стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. У Донецькій області громадське спостереження за президентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітет виборців України».

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»
(050) 569-23-05; (062) 337-63-16