Сьогодні – останній день, коли можна звернутися до відділів держреєстру виборців, щоб або перевірити себе у списках або ж змінити місце голосування.

За словами начальника відділу держреєстру Шевченківського району Світлани Олексієвої, за останні три дні минулого тижня нечисленні співробітники держреєстру району прийняли та змінили місце голосування для понад 500 людей. Виборці кажуть, що їх відправляли з відділів держреєстру інших районів в Шевченківський. Працівники держреєстру на прохання керівництва, виконують свої обов'язки в позаробочий час безоплатно. Виборці написали Світлані Олексієвій подяку за самовіддану роботу.

Світлана Олексієва вважає, що такої проблеми не було б, якби виборці впродовж року прийшли у відділ та повідомили про своє бажання голосувати у Києві. За словами Олексієвої, більшість тих, хто звертається – давно живуть і працюють у Києві, попри те, що зареєстровані у інших регіонах.

Відеокоментар Світлани Олексієвої, записаний спостерігачем мережі ОПОРА

 

Громадське спостереження ОПОРИ –  це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процессу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.