14 травня під час зустрічі з виборцями Петро Порошенко разом із заслуженим економістом України, кандидатом економічних наук Олександром Пасхавером презентували книгу «Кем быть». Після заходу зазначені книжки роздавали безкоштовно, а автор власноруч їх підписував.

kharkiv poroshenko0

На обкладинці книги, окрім автора та назви, розміщено напис «Жити по-новому», який є передвиборчим гаслом кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. У вихідних даних зазначається, що «жити по-новому» – це серія видавництва «Фонд Порошенка». Також у книзі вказується, що тираж видання – 3 тис. примірників.

У книзі також вміщено вступне слово, написане Петром Порошенком. В ньому кандидат у Президенти України поряд з іншим повідомляє про вихід найближчим часом інших книжок серії.

Варто зауважити, що у пункті 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців…». Зважаючи на те, сама книга не є прямим агітаційним матеріалом (не містить закликів голосувати «за» чи «проти» певного кандидата), але розповсюджувалася безкоштовно під час заходу передвиборної агітації Порошенка, такі факти можна трактувати порушення виборчого законодавства.

kharkiv poroshenko

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.