Чернігівщину відвідав кандидат у Президенти Петро Порошенко. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА помітили те, що декотрих виборців на зустріч 16 травня у Чернігові цілеспрямовано транспортували до місця виступу Порошенка.

Листівка з інформацією про те, що у м. Ніжин (виборчий округ № 211) 16 травня відбудеться зустріч з Петром Порошенком, розповсюджувалися серед місцевих останні дні разом з іншою агітаційною продукцією. Відповідно до неї у заході мав взяти участь Тарас Чубай та гурт «Плач Єремії». Як відзначає спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, анонсований гурт так і не виступив, а неподалік центра міста було помітно чимало транспортних засобів, які привезли на зустріч людей.

chernihiv poroshenko1

У Чернігові цього ж дня у рамках запланованої конференції на кандидата Порошенка очікував медійний аншлаг. Серед журналістського середовища були присутні щонайменше два закордонні медіа (CNN та NHK).

chernihiv poroshenko2

Після заходу чимала кількість виборців очікувала на кандидата на центральній площі міста. Поряд з тим громадські активісти продовжували фіксували факти підвезення людей на агітаційний захід Порошенка, що є прямим порушенням законодавства. Відповідно до Закону України «Про вибори Президента України (ч.6 ст.64), «забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей». Відповідне транспортування виборців є фактично безоплатним наданням послуги перевезення.

chernihiv poroshenko3

chernihiv poroshenko4

(Фото: Pavlo Pushchenko)

На пряме питання під час прес-конференції від спостерігача Громадянської мережі ОПОРА про те, чи знає кандидат про порушення виборчого законодавства командою кандидата, Петро Порошенко відповів наступне: «На сьогоднішній день мені відомо, що до нас на зустріч приїжджають працівники штабів і наші керівники агітаторських груп для того, щоб поспілкуватися та поставити питання. Будь-що інше мені невідомо. Ми готові з вами співпрацювати, тому що дотримання виборчого законодавства, є пріоритетом для мене, як для кандидата».

chernihiv poroshenko5

 

Народний депутат України і член агітаційної команди кандидата Микола Томенко також взявся коментувати інцидент: «Я теж трішки причетний до розробки законодавства, тому хочу вас проінформувати. Якщо голова райадміністрації у свій робочий час привозить бюджетників – це точно порушення виборчого законодавства. Якщо привозять на шкільному автобусі, який закріплений за школою, то це точно порушення виборчого законодавства. Якщо керівник виборчого районного штабу взяв свою машину і тих, хто хоче послухати Порошенка, - це точно не порушення виборчого законодавства. Ми не користуємося бюджетними автобусами, не користуємося шкільними автобусами, за нами не їздять голови райадміністрацій. Ми розберемося, але те, що люди приїжджають на зустріч – це навпаки добре. Вони послухають, розкажуть своїм колегам».

Мешканка села Роїще (Чернігівський район) Марина відзначила, що не є агітатором та не працює в штабі Порошенка. Попри те цього дня вона приїхала в Чернігів автобусом подивитися на Порошенка, а також на ТНМК. Під час нашої розмови дівчина запевнила, що повернулася додому автобусом безкоштовно так само, як і приїхала. Окрім всього, мережі ОПОРА вдалося здобути красномовну наліпку:

chernihiv poroshenko6 

Попри те, що спостерігачі ОПОРИ кваліфікують згадані факти підвезення виборців на агітаційний захід як порушення виборчого законодавства, місцевий штаб кандидата має своє тлумачення букви закону. За словами заступника керівника обласного штабу Порошенка Олександра Ломако, допомога прихильникам кандидата, його агітаторам та членам комісій з міст та сіл, куди Петро Олексійович приїхати не зможе, є нормальною світовою практикою. За короткий час виборчої кампанії не можна проїхати всі населенні пункти, а послухати виступ свого лідера хоче дуже велика кількість людей. Пан Ломако наголосив, що абсолютно нормально, що вони приїхали в Чернігів на виступ Порошенка.

 Ольга Різенко

прес-секретар
виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
093 790 90 94
 
За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.