16 травня Одеський міськтервиборчком розглянув скаргу довіреної особи Едуарда Гурвіца на дії кандидата Вадима Чорного. Скарга була подана в комісію ще 14 травня довіреною особою Едуарда Гурвіца Дмитром Наном і стосувалася розміщених білбордів «Досить! Вадим Чорний. Кандидат на пост мера Одеси».

Vadim Chernyj

(Фото - «Думская.net»)

Справа в тому, що Вадим Чорний не надав до територіальної виборчої комісії ні зразка цієї, ні будь-якої іншої агітації, хоча за законом повинен був це зробити. Більш того, станом на 16 травня територіальна виборча комісія не отримала інформації про відкриття рахунку виборчого фонду кандидата в будь-якому банку, хоча, відповідно до закону про вибори, для агітації можуть використовуватися лише кошти з цього рахунку.

Таким чином, Дмитро Нан вимагав від комісії визнати неправомірним розміщення кандидатом на пост Одеського міського голови Вадимом Чорним друкованого агітаційного матеріалу (білбордів), зобов'язати його демонтувати ці білборди, визнати неправомірним його бездіяльність з ненадання до комісії примірника друкованого агітаційного матеріалу, оголосити йому попередження, а також негайно звернутися до правоохоронних органів з метою перевірки викладених у скарзі фактів на наявність адміністративного або кримінального правопорушення для прийняття ними відповідних заходів.

Секретар Одеської міської виборчої комісії Валентина Карташова повідомила, що в телефонному режимі сповістила Вадима Чорного про скаргу на нього та про суть порушення, а також запропонувала прийти на засідання для надання пояснень або ж надіслати свої письмові пояснення. Однак Вадим Чорний у характерній для нього спокійній манері заявив, що йому це не цікаво. Ніяких пояснень до комісії він також не надіслав.

Враховуючи надані стороною Гурвіца докази та відсутність будь-яких пояснень від Вадима Чорного, Одеський міськтервиборчком прийняв рішення задовольнити скаргу Дмитра Нана в повному обязі і виніс Вадиму Чорному попередження: комісія зобов’язала кандидата на посаду Одеського міського голови Чорного В.Л. демонтувати (зняти) незаконно розміщені  білборди «Хватит! Вадим Чёрный. Кандидат на пост мэра Одессы », визнала його бездіяльність щодо неподання до Одеської міської виборчої комісії Одеської області в строк до 12 травня 2014 року примірника агітаційного матеріалу - білбордів «Хватит! Вадим Чёрный. Кандидат на пост мэра Одессы», такою, що не відповідає вимогам законодавства; постановила невідкладно звернутися до правоохоронних органів щодо перевірки викладених у скарзі Нана Д.М. - довіреної особи кандидата на посаду Одеського міського голови Гурвіца Е.Й., порушень на предмет наявності в них ознак адміністративного або кримінального правопорушення для відповідного реагування відповідно до законів України.

Повний текст постанови: http://www.odessa.ua/essential/59526

Цікаво, що за словами голови Одеської міської виборчої комісії Олександра Ахмерова, до комісії подали зразки своєї агітації щонайбільше шість кандидатів: більшість же учасників виборчої гонки також проігнорували цей обов'язок, тим самим порушивши вимогу виборчого законодавства.

odesa tvk

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.