У зв’язку з останніми подіями у Луганській області працює лише 9 з 12 ОВК, але зі значними проблемами.

Так на сьогоднішній день відомо про ряд фактів і інцидентів у проблемах роботи окружних виборчих комісій. ОВК №108 (центр – м. Краснодон) тимчасово призупинило свою роботу 6 травня 2014 року у зв’язку з погрозами життю членам комісії від озброєних сепаратистів та застосування з їхнього боку фізичної сили по відношенню до голови ОВК - Кугая Владислава через відмову допомагати у організації проведення референдуму 11 травня 2014 р. щодо статусу ЛНР. Працівники ГУ МВС у м. Краснодон відмовились реагувати на даний злочин. 16 травня 2014 року було тимчасово призупинено роботу ОВК №105 (центр – м. Луганськ). Як стало відомо, 15 травня 2014 р. близько 21:00 група озброєних сепаратистів у складі 7 осіб увірвались до будівлі ОВК №105, погрожуючи зброєю охоронцю забрали ключі від кабінету ОВК, забрали комп’ютерне обладнання, документацію роботи ОВК, а також печатки і списки виборців для ДВК. На останок сепаратисти залишили зламані двері у кабінет ОВК. Крім того сепаратисти подзвонили голові ОВК №105 Валентину Ткаличу і погрожували йому фізичною розправою, у зв’язку з чим він був вимушений покинути місто Луганськ. 14 травня тимчасово призупинила свою роботу ОВК №111 (центр – м. Антрацит). У ході подій, що відбувались у м. Антрацит, озброєні сепаратисти вимагали від членів ОВК списки виборців, яких ще в них навіть не було. Таким чином сепаратисти вигнали членів ОВК з будівлі і забрали в них ключі.

15 травня група озброєних сепаратистів у складі 8 осіб увірвались до будівлі ОВК №106 (центр – м. Луганськ). У ході здійснення злочину, озброєні чоловіки забрали комп’ютерне обладнання, списки виборців і печатки для ДВК, а також взяли у заручники програміста, системного адміністратора і голову ОВК №106 Набоку Дмитра. Даний інцидент згідно кримінального кодексу можна кваліфікувати як тероризм. Але щодо тимчасового призупинення роботи  ОВК рішення прийняте ще не було. ОВК №107 (центр – м. Алчевськ) працює згідно календарного графіку, але зіткнулись з проблемою відсутності охорони будівлі ОВК. ОВК № 109 (центр – м. Красний Луч) працює у закритому режимі. 15 травня 2014 року до ОВК прийшли озброєні сепаратисти і вимагали від членів комісії списки виборців і виборчі бюлетні, яких ще навіть не було. Крім того в межах 109 виборчого округу існує багато випадків відмови людей працювати у складі ДВК через погрози їх родинам. ОВК №112 (центр – м. Свердловськ) працює у звичному режимі, але сепаратисти попередили членів ОВК, що вони працюватимуть лише до 23 травня 2014 року. У ОВК №113 (центр – м. Рубіжне) відбувся інцидент. 14 квітня 2014 року у м. Сєвєродонецьк сепаратисти забрали список виборців у відділі реєстру виборців, а також на тренінгу для членів ДВК попередили голів виборчих комісій що вибори Президента України у місті не проходитимуть. До ОВК №116 (центр – м. Стаханов) кожного дня приходять озброєні сепаратисти з вимогами надати їм документацію роботи ОВК та списки виборців, на що озброєні люди отримують відмову на їх вимоги. Найбільш складна ситуація у ОВК №110 (центр – м. Лисичанськ), яка працює у звичному режимі, але там відбуваються масові випадки відмови людей працювати у складі ДВК через погрозу їх життю та їх родинам від сепаратистів. Крім того 7 травня 2014 року сепаратисти захопили у заручники близько 20 чоловік (з них 2 члени ОВК) у будівлі Попаснянської РДА на момент оформлення членів ДВК у Попаснянському районі.

Лише два ОВК Луганщини узято під охорону з боку Збройних Сил України. Так ОВК №114 працює згідно календарного плану та охороняється солдатами Збройних Сил України. Але у Станично-Луганському районі з 43 ДВК лише 14 з них працює через активні дії сепаратистів у районі. ОВК №115 також працює у звичайному режимі, охороняється солдатами Національної Гвардії і значних проблем у їх роботі не має.

ОВК №
Стан роботи ОВК
105 (центр – м. Луганськ)
Робота ОВК тимчасово призупинена (основні проблеми: 15 травня 2014 р. група озброєних сепаратистів викрала комп’ютерне обладнання ОВК, документацію списки виборців. Крім того погрожувала життю голови ОВК Ткаличу Валентину, у зв’язку з чим він покинув м. Луганськ.)
106 (центр – м. Луганськ)
Працює (основні проблеми: 15 травня 2014 року група озброєних сепаратистів викрала комп’ютерне обладнання ОВК, списки виборців, печатки для ДВК, а також узяли у заручники Голову ОВК – Набоку Дмитра та програміста і системного адміністратора. Головам ДВК віддано розпорядження віддавати печатки сепаратистам без спротиву.).
107 (центр – м. Алчевськ)
Працює (основні проблеми: відсутня охорона будівлі, де розташована ОВК).
108 (центр – м. Краснодон)
Роботу ОВК тимчасово призупинено (основні проблеми: загрози членам ОВК від групи сепаратистів, відмова правоохоронців забезпечувати охорону будівлі ОВК та громадського порядку, а також не реагують на заяви членів ОВК. Роботу було призупинено 6 травня 2014 року.).
109 (центр – м. Красний Луч)
Працює у закритому режимі (основні проблеми: 15 травня 2014 року група озброєних сепаратистів вимагала від членів ОВК списки виборців та виборчі бюлетні. Люди масово відмовляються працювати у складі ДВК. Сепаратисти здійснювали тиск на голову ОВК Кирильову Катерину, у зв’язку з чим вона пішла на лікарняний через гіпертонічну кризу.).
110 (центр – м. Лисичанськ)
Працює (основні проблеми: погрози від озброєних сепаратистів членам ДВК, у зв’язку з чим люди масово відмовляються працювати у складі ДВК).
111 (центр – м. Антрацит)
Роботу ОВК призупинено (основні проблеми: будівлю, де розташована ОВК закрили сепаратисти).
112 (центр – м. Свердловськ)
Працює (основні проблеми: озброєні сепаратисти вимагають списки виборців, а також попередили, що ОВК працюватиме лише до 23 травня 2014 року.).
113 (центр – м. Рубіжне)
Працює (основні проблеми: сепаратисти забрали списки виборців м. Сєвєродонецьк.).
114 (центр – смт. Біловодськ)
Працює (основні проблеми: у Станично-Луганському районі працює лише 14 ДВК з 43 ДВК. Люди масово відмовляються працювати у складі ДВК на території Станично-Луганського району.).
115 (центр – м. Сватове)
Працює (основні проблеми: відсутні).
116 (центр – м. Стаханов)
Працює (основні проблеми: сепаратисти кожного дня приходять до будівлі ОВК та вимагають документацію з роботи ОВК і списки виборців).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Довідково:                                                                                                                                                      

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.