У Славутському районі, який входить у територіальний виборчий округ № 195, правопорядок у день голосування на виборах Президента України 25 травня забезпечуватимуть півтори сотні добровольців. Це члени громадського формування з охорони громадського порядку «Славутський курінь», згуртованого довкола місцевої паланки «Козацтво Запорозьке», очолюваної міським головою Василем Сидором.

xm-Kozaky na DVK

Славута і Славутський район – це близько вісімдесяти дільниць, і за словами начальника районного відділу УМВС підполковника міліції Степана Кшевжінського, на кожну з них вистачить лише по одному правоохоронцю. А партнерство зі «Славутським куренем» встановилося вже давно і внаслідок взаємодії вдалося навіть розкрити кілька злочинів.

Рішення надати посильну допомогу працівникам правоохоронних органів як на виборчих дільницях міста, так і в населених пунктах Cлавутського району прийнято на нараді громадського формування. Відтак, кожну виборчу дільницю візьмуть під охорону один міліціонер із двома членами ГФ «Славутський курінь». Окрім цього, на випадок виникнення надзвичайних ситуацій цілодобове чергування здійснюватимуть дві мобільних групи на автотранспорті. До речі, члени «Славутського куреня» мають дозволи на носіння сецзасобів індивідуального захисту.

 
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.